Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Πόρτο Καρράς: Πιο κοντά στη Θεσσαλονίκη το Κτήμα «στολίδι» (ΦΩΤΟ)

Ο δήμος ενώνει τη Θεσσαλονίκη με τη Χαλκιδική

Της Ευγενίας Κουτούβελα

Το εξωστρεφές  του πρόσωπο φανέρωσε για άλλη μία φορά ο Δήμος Θεσσαλονίκης  προβάλλοντας μέσα από τους Οίνους Β. Ελλάδος και το τμήμα Τουρισμού του Δήμου ένα τοπόσημο γεωγραφικό, τουριστικό και γαστρονομικό όπως είναι το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς και το Κτήμα στις Πλαγιές Μελίτωνα της Χαλκιδικής.

Η Θεσσαλονίκη έχει ήδη θεσμοθετηθεί ως ένας τοπ τουριστικός προορισμός πόλης (το λεγόμενο city break) και είναι γόνιμο το έδαφος για να εκμεταλλευτεί στο έπακρο τη δυνατότητα της να καθιερωθεί και να στρογγυλοκαθίσει στο τουριστικό βάθρο προωθώντας και αναδεικνύοντας αξιόλογους κοντινούς προορισμούς και το θεματικό τουρισμό. Το συντονισμό αυτής της προσπάθειας μέσω, ενδεχομένως, ενός, ανανεωμένου Οργανισμού Τουρισμού, προτείνει ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού Σπύρος Πέγκας.

Όταν η ιστορία του ελληνικού κρασιού αναβιώνει  μέσα από καινοτόμο πρίσμα

Η μεγαλύτερη έκταση ενιαίου βιολογικού αμπελώνα στην Ελλάδα, αλλά και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη, βρίσκεται στις Πλαγιές Μελίτωνα. Πρόκειται για τον μόνο ΠΟΠ οίνο σε μία μεγάλη οινική ακτίνα, αποτελώντας ταυτόχρονα και το αδιαμφισβήτητο σπίτι της Μαλαγουζιάς. Ο λόγος, βεβαίως, για το Κτήμα Πόρτο Καρράς.

Με μεγάλο ζήλο διευθύνει το Κτήμα Πόρτο Καρράς η Υλιάνα Στέγγου, η οποία ηγείται πρωτοπόρων ιδεών και συνεργειών που αποσκοπεί στο να αποτελέσουν μοχλό ανάπτυξης τουρισμού. Όπως, χαρακτηριστικά δήλωσε, το Κτήμα Πόρτο Καρράς αποτελεί ένα στολίδι για το ξενοδοχειακό συγκρότημα χαρίζοντας προστιθέμενη αξία στο σύνολο των υπηρεσιών που προσφέρεται από το συγκρότημα Καρρά.

Εδώ επιλέχθηκε να φυτευτεί πειραματικά από το Ινστιτούτο Οίνου η αδιαφιλονίκητη ντίβα του ελληνικού αμπελώνα Μαλαγουζιά με εξαιρετικά αποτελέσματα, όπου βρίσκεται και η παλαιότερη φύτευση αμπελοτεμαχίου της. Η πρώτη ετικέτα μονοποικιλιακής Μαλαγουζιάς κυκλοφόρησε το 1994, ήταν fume, και όπως μας δήλωσε ο αμπελουργός του κτήματος Στέργιος και η οινολόγος Ευφροσύνη, παραμένει ακόμη και σήμερα (δοκιμάστηκε πριν 2 χρόνια) εξαιρετική, καταρρίπτοντας και έναν ακόμη από τους μύθους που περιτυλίγουν το κρασί για την ηλικία του αμπελιού (σ.σ. Καθώς τα πρέμνα τότε ήταν μόλις 5 ετών).

Αυτή τη στιγμή το Κτήμα παράγει 20 διαφορετικές ετικέτες (1εκ φιάλες) αποτελούμενες από τις ελληνικές λευκές ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Αθήρι, Ροδίτης, τις κόκκινες Λημνιό, Ξινόμαυρο  αλλά και τις διεθνής Viogner, Chardonnay, Cabernet sauvignon, C. Franc, Merlot, Syrah, Cinsault  από μία έκταση 4850 στρεμμάτων. Φυσικά, όπως πολλά από τα «ανήσυχα» κτήματα, διατηρεί και ένα κομμάτι πειραματικού αμπελώνα, από το οποίο μπορεί να ξεπηδήσουν και νέες ετικέτες ή να δώσουν έναν άλλο χαρακτήρα στις ήδη υπάρχουσες.  Στις σχετικά πρόσφατες προσθήκες στο πορτφόλιο του Κτήματος συγκαταλέγονται οι δύο αφρώδες ετικέτες (Η “Yliana” – λευκή και η “Zoe” ροζέ) αλλά και η ροζέ Granduca, αφουγκράζοντας τις παγκόσμιες οινικές τάσεις.

Τον αμπελώνα πλαισιώνουν επίσης αναρίθμητα μη ποτιστικά ελαιόδεντρα από τα οποία φτιάχνεται ένα ντελικάτο ανοιχτόχρωμο ελαιόλαδο με χαρακτήρα Χαλκιδικής και επιτραπέζιες ελιές της ομώνυμης ποικιλίας.

Το συγκρότημα Πόρτο Καρράς

Το ξενοδοχειακό συγκρότημα Πόρτο Καρράς είναι ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά συγκροτήματα της Ελλάδας, βρίσκεται στη Σιθωνία Χαλκιδικής (σ.σ. το λεγόμενο δεύτερο πόδι) εκτεινόμενο σε 17630 στρέμματα από τις Πλαγιές Μελίτωνα,  μέχρι τους θαλάσσιους κόλπους βραβευμένους με γαλάζιες σημαίες.  Αποτελείται από τρία ανακαινισμένα ξενοδοχεία το Μελίτων, το Σιθωνία και το Village Inn, γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, τένις αλλά και γκολφ. 

Στολίδι του συγκροτήματος αποτελεί αδιαμφισβήτητα η βίλα Γαλήνη, η οποία έχει κατά καιρούς φιλοξενήσει μεγάλες προσωπικότητες  όπως το διάσημο ζωγράφο Σαλβαντόρ Νταλί, την πιανίστρια Τζίνα Μπαχάουερ και τον καλλιτέχνη Νίκο Γιαλούρη-ανάμεσα σε άλλους- οι οποίοι έχουν αφήσει το στίγμα τους στα ξεχωριστά δωμάτια της βίλας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ