Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Καλαματιανός: Άρωμα και γεύσεις Ελλάδας… κρυμμένες σε ένα μενού!

Απολαύστε τις πιο καλοκαιρινές και θαλασσινές συνταγές στο Σταυρό

Η Ελλάδα, ειδικά το καλοκαιράκι, σημαίνει ήλιος, θάλασσα και… φρέσκο ψάρι! Αρκεί να πάρεις μια βαθειά ρουφηξιά θαλασσινού αέρα και όλες οι παραδοσιακές ψαρο-συνταγές της γιαγιάς, που έχεις απολαύσει από μικρό παιδί, σου έρχονται μαγικά στο μυαλό.

Εκεί που η παράδοση συναντάει τη νεανική δημιουργικότητα και τα αγνά ελληνικά προϊόντα αναγεννούν τις συνταγές δεκαετιών, εκεί βρίσκεται ο «Καλαματιανός» SeaFood Restaurant, ένα καλά κρυμμένο μυστικό για τον πιο απαιτητικό λάτρη των φρέσκων ψαριών. Ο «Καλαματιανός» σε περιμένει στο Σταυρό Θεσσαλονίκης, σε ένα ιδανικά τοποθετημένο σημείο – πέρασμα στις Μηλιές στη διαδρομή για το Άγιο Όρος, που απέχει 50 λεπτά από Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Δράμα, Καβάλα και Χαλκιδική.

Από το 1975, όταν άνοιξε για πρώτη φορά, μέχρι σήμερα, η οικογένεια Ζαχαρόπουλου, έχει αφιερώσει όλο το μεράκι και την όρεξη της για να κάνει τον «Καλαματιανό» έναν κόμβο γαστρονομικής απόλαυσης στη Μακεδονία με μία… εμμονή. Το φρέσκο ψάρι! Από το 2010, που η νέα γενιά ανέλαβε τα ηνία, ο Παναγιώτης Ζαχαρόπουλος εγκαινίασε και επίσημα τη νέα εποχή του «Καλαματιανού», με νέο ύφος, στυλ και μενού. Με την καθοδήγηση του έμπειρου chef Χρήστου Γκρέμου, ο «Καλαματιανός» βραβεύτηκε για τις ελληνικές γευστικές δημιουργίες στα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2018.

Το φρέσκο ψάρι όμως χρειάζεται και το κατάλληλο σκηνικό! Με θέα τον απέραντο Στρυμονικό κόλπο και το πανάρχαιο Παγγαίο Όρος, η αίσθηση της ελευθερίας που αποπνέει η τοποθεσία του «Καλαματιανού» είναι η απαραίτητη προετοιμασία για να απολαύσουμε το γεύμα μας, σε ένα περιβάλλον υψηλής και ταυτόχρονα διακριτικής αισθητικής, πλήρως ανακαινισμένο, με μια ευρύχωρη βεράντα σε έναν καταπράσινο κήπο.

Όμως, όλα αυτά θα είχαν λίγη σημασία, εάν τα πιάτα δεν ήταν τόσο νόστιμα! Ο εμπνευστής της γαστρονομικής αναμόρφωσης του εστιατορίου, ο chef Χρήστος Γκρέμος, συνέθεσε μια κουζίνα ποιοτικών ελληνικών γεύσεων, με «ναυαρχίδα» το φρέσκο ψάρι.

Απολαύστε λοιπόν φρέσκα ελληνικά προϊόντα και συνταγές, από όλες τις γωνιές της χώρας, όπως την παλαιωμένη γραβιέρα Κρήτης, τα κρίταμα τουρσί μαζεμένα από βραχώδεις ακτές του Στρυμονικού, το ανεβατό Γρεβενών και τις ελιές θρούμπες Θάσου και συνοδέψτε το κρασί της επιλογής από τον εκλεκτικό κατάλογο. Όταν είστε πλέον έτοιμοι για τις θαλασσινές επιλογές του «Καλαματιανού», νιώστε τη γεύση του Αιγαίου Πελάγους στο στόμα σας,  με εξαιρετικές γεύσεις από παραδοσιακά πιάτα νησιών, αλλά και μια εκπληκτική συνταγή σχεδόν τριών αιώνων, του μπακαλιάρου τσιλαδιά, την οποία δεν θα σας αποκαλύψουμε, για να την απολαύσετε απευθείας στον «Καλαματιανό»!

Όμως θα είναι αμαρτία, να μην πάρετε και μια γεύση από την Μοναστηριακή Αγιορείτικη κουζίνα, μέσα από τις συνταγές του μοναχού Επιφάνιου, μοναδικών γευστικών συνδυασμών, εμπνευσμένων από την παράδοση αιώνων του Αγίου Όρους. Προσοχή μόνο, να αφήσετε και λίγο χώρο για τα υπέροχα επιδόρπια, όπως το απίθανο προφιτερόλ, την ταρταλέτα μπανόφι και την ντελικάτη πάβλοβα με φρούτα του δάσους.

  

Θα ήταν αδύνατο να παραλείψουμε την πραγματικά ξεχωριστή γευστική εμπειρία του Dinner Set Menu, το οποίο έχει καταρτίσει για εσάς, με προσωπικές επιλογές του ο chef Χρήστος Γκρέμος. Το γευστικό παζλ του μενού, ξεκινάει με βελουτέ μαύρης φακής με σταμνοτύρι τρούφα την οποία συνδυάζει με γαρίδα σε crumble ψωμιού με βούτυρο, κρέμα αστακού και κονσομέ ντομάτας. Δοκιμάστε ένα απολύτως πετυχημένο κολοκυθάκι γεμιστό με φαγόπυρο, χταπόδι και σάλτσα Hollandaise με σχοινόπρασο, λίγο πριν την κορύφωση με το εκλεπτυσμένο φιλέτο ψαριού σε σάλτσα κρεμμυδιού, στικς σκορδαλιάς με βρώμη και σουσάμι. «Σβήστε» ιδανικά το γεύμα σας, με μια μους χαλβά με γλάσο σοκολάτας-πορτοκάλι σε γκρανόλα με ταχίνι και μέλι.

  

O «Καλαματιανός» κρύβει μια παράδοση 45 ετών στο φρέσκο ψάρι, φαντασία, πειραματισμό στην κουζίνα και άψογη εξυπηρέτηση. Και όπως όλοι ξέρουμε… τα καλά κρυμμένα μυστικά, κρύβουν τις μεγαλύτερες απολαύσεις!

Τοποθεσία: Στο 2 χλμ του δρόμου Σταυρού-Ολυμπιάδας, Μηλιές

Από Μάιο μέχρι Σεπτέμβριο καθημερινά από τις 12 πμ έως τις 12 μμ

Πληροφορίες-Κρατήσεις: 23970 61073

ΕΔΩ το Facebook. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης
Στην εξιχνίαση ενός από τα μεγαλύτερα σχήματα Πόντσι στην ιστορία, μια «πυραμίδα» επενδυτών που δρούσε στον τομέα της κάνναβης, προχώρησαν πριν από...
Απάτη «μαμούθ» 645 εκατ. ευρώ στη βιομηχανία κάνναβης