Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κολωνός: Τη Δευτέρα η ποινή του Μίχου - Για βιασμό και μαστροπεία της 12χρονης

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ακολούθησαν αγορεύσεις των δικηγόρων - Ζήτησαν αναγνώριση ελαφρυντικών για τους καταδικασθέντες

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ρίξει αυλαία η πολύκροτη δίκη της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης της 12χρονης από τον Κολωνό. Χθες, μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας του δικαστηρίου, η διαδικασία συνεχίστηκε με τις πολύωρες αγορεύσεις των δικηγόρων των καταδικασθέντων, οι οποίοι ζήτησαν την αναγνώριση ελαφρυντικών.

Η «μάχη» των ελαφρυντικών, από την οποία θα καθοριστεί το ύψος των ποινών θα συνεχιστεί τη Δευτέρα με την εισαγγελική πρόταση και στη συνέχεια τη σχετική απόφαση του δικαστηρίου. Θα ακολουθήσει η ανακοίνωση των ποινών και το κρίσιμο στάδιο εάν σε κάποιους εκ των καταδικασθέντων θα δοθεί αναστολή στην εκτέλεση της ποινής μέχρι τον δεύτερο βαθμό, αν δηλαδή κάποιοι εμπλεκόμενοι παρά την καταδίκη τους αφεθούν ελεύθεροι.

Πάντως, η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου σε πολλά κομβικά σημεία, όπως η ενοχή του 55χρονου βασικού κατηγορουμένου και η αθώωση της μητέρας της 12χρονης, ήρθε σε αντίθεση με την εισαγγελική πρόταση, η οποία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Το διά ταύτα της ετυμηγορίας του δικαστηρίου είναι πως ο 55χρονος ιδιοκτήτης μίνι μάρκετ βίαζε και εξέδιδε το 12χρονο κορίτσι από τον Κολωνό, χωρίς η μητέρα του να έχει συμμετοχή στο δράμα που βίωνε το παιδί της. Παράλληλα, ο 59χρονος συνταξιούχος ναυτικός που χρησιμοποιούσε το όνομα «Μιχάλης» ήταν μαζί με τον 55χρονο μαστροπός της ανήλικης, χωρίς όμως ο ίδιος να την κακοποιεί σεξουαλικά.

Παρότι το δικαστήριο ως προς τα βασικά σκέλη της απόφασης δεν ακολούθησε την εισαγγελική άποψη, εξέδωσε απόφαση στα περισσότερα σημεία κατά πλειοψηφία. Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την αθώωση της μητέρας της 12χρονης από το αδίκημα της μαστροπείας υπό τη μορφή της υπόθαλψης η πλειοψηφία ήταν οριακή 4-3, με τους δικαστές να είναι εκείνοι που να έχουν την άποψη ότι έπρεπε να κριθεί ένοχη και τους λαϊκούς δικαστές να είναι εκείνοι που τελικά την αθώωσαν. Το ίδιο, αλλά αντίστροφα συνέβη με την καταδίκη του 55χρονου για μαστροπεία. Και πάλι κατά οριακή πλειοψηφία 4-3 οι ένορκοι ήταν εκείνοι που καταδίκασαν τον 55χρονο γι’ αυτό το σκέλος των κατηγοριών σε βάρος του, ενώ 2 δικαστές εξέφρασαν την άποψη ότι δεν θα έπρεπε να καταδικαστεί για βιασμό.

Αυτοί οι συσχετισμοί δείχνουν ότι η υπόθεση δεν ήταν εξ αρχής ξεκάθαρη για τη δικαιοσύνη, καθώς το αρχικό κατηγορητήριο σε αρκετά σημεία ανετράπη, με την απόφαση του Μικτού Ορκωτού. Φαίνεται πως πολλά σημεία της υπόθεσης αναδείχθηκαν από την ακροαματική διαδικασία που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και πως το δικαστήριο δεν έβγαλε μία απόφαση αβασάνιστα, αλλά στην πλάστιγγα τέθηκαν πολλά και αντικρουόμενα στοιχεία.

Και ενώ τις επόμενες ημέρες το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο θα ολοκληρώσει τις συνεδριάσεις του με την ανακοίνωση των ποινών, θεωρείται βέβαιο ότι η δίκη προσεχώς θα επαναληφθεί σε δεύτερο βαθμό, καθώς οι καταδικασθέντες και ενδεχομένως και η εισαγγελία θα ασκήσουν έφεση. Εκτός από τη δίκη στο Εφετείο υπάρχει ένα ακόμα ανοιχτό δικαστικό μέτωπο για την ίδια υπόθεση.

Στην ανάκριση στο Πρωτοδικείο Αθηνών εκκρεμεί μία δεύτερη δικογραφία με τουλάχιστον άλλους εννέα «πελάτες», τους οποίους η ανήλικη αναγνώρισε σε μεταγενέστερο χρόνο, αφού η έρευνα για τους 26 πρώτους εμπλεκόμενους είχε προχωρήσει αρκετά. Όταν κλείσει η δεύτερη ανάκριση, θα αποφασιστεί ποιοι από αυτούς θα παραπεμφθούν σε δίκη.

Πηγή: iefimerida.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Η σύσκεψη πραγματοποιείται λόγω των πολλών και ταυτόχρονων εστιών που εκδηλώθηκαν τις τελευταίες ώρες και των θυελλωδών ανέμων
Πολλές ταυτόχρονες φωτιές σε 24 ώρες - Έκτακτη σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους
Δράση μαθητών και μαθητριών του Καλλιτεχνικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με σκοπό την ανάδειξη των προβλημάτων της τέχνης και του σχολείου τους
Θεσσαλονίκη: Καλλιτεχνική διαμαρτυρία «save art» στην Αριστοτέλους