Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Περίεργο καιρικό «κοκτέιλ» πλησιάζει την Ελλάδα – Πού θέλει προσοχή, για 5 μέρες

Συμφωνία των μετεωρολόγων για υψηλές θερμοκρασίες σε συνδυασμό με σκόνη τις επόμενες μέρες

Για συνδυασμό ζέστης με απότομη άνοδο της θερμοκρασίας με σκόνη, τις επόμενες ημέρες συμφωνούν οι μετεωρολόγοι.

Για «περίεργο καιρικό κοκτέιλ» τις επόμενες ημέρες για τις περισσότερες περιοχές της χώρας, κάνει λόγο ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

Ειδικότερα, τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού τις επόμενες ημέρες θα είναι η άνοδος της θερμοκρασίας, που αναμένεται να φτάσει και να ξεπεράσει τους 33 βαθμούς Κελσίου, και η έντονη μεταφορά αφρικανικής σκόνης.

«Έρχεται ζέστη από την Πέμπτη, που θα είναι έντονη για την εποχή και κυρίως από Παρασκευή και στη συνέχεια. Διότι σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, πολύ θερμές αέριες μάζες από τη Βόρεια Αφρική θα επισκεφθούν την περιοχή μας και από την Πέμπτη θα αρχίσουν σταδιακά να ανεβάζουν τον υδράργυρο», τόνισε ο Γιάννης Καλλιάνος, μιλώντας στο Live News.

«Από την Πέμπτη, πέρα από την άνοδο του υδραργύρου θα έχουμε και έντονη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις», υπογράμμισε.

«Περιμένουμε περίεργο καιρικό κοκτέιλ για τις περισσότερες περιοχές της χώρας», σχολίασε και όπως είπε, η διάρκεια αυτής της θερμικής εισβολής θα είναι τουλάχιστον για πέντε ημέρες.

Οι θερμοκρασίες από την Παρασκευή μέχρι και την Τρίτη θα είναι πολύ υψηλές για την εποχή και θα ξεπεράσουν τους 30 και θα φτάσουν μέχρι τους 33 βαθμούς Κελσίου, ενώ τοπικά μπορεί να φτάσουν μέχρι και 36 βαθμούς Κελσίου, ίσως και παραπάνω, ιδίως σε περιοχές όπως η Κρήτη και η Λακωνία.

Από τη μεριά του ο μετεωρολόγος, Γιώργος Τσατραφύλλιας, σε ανάρτησή του προβλέπει δύο κύματα αφρικανικής σκόνης τις επόμενες ημέρες.

«Φέτος είναι αξιοσημείωτη η συχνότητα εκδήλωσης των επεισοδίων αυτών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Τα δύο νέα κύματα θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στη χώρα από την Τετάρτη, 15/5, μέχρι και τα μέσα της επόμενης εβδομάδας», γράφει ο μετεωρολόγος.

Ο Γιώργος Τσατραφύλλιας εφιστά την προσοχή των ευπαθών ομάδων διότι, όπως σημειώνει, «ενδέχεται οι συγκεντρώσεις της σαχαριανής σκόνης να αυξήσουν τις συγκεντρώσεις των αιωρούμενων σωματιδίων στην ατμόσφαιρα πάνω από τα επιτρεπτά όρια (50μg/m3)».

Παραπέμπει, μάλιστα, και στη σχετική εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας με τις οδηγίες προστασίας.

Έρχονται υψηλές θερμοκρασίες και πολλή σκόνη στην ατμόσφαιρα από την Πέμπτη και μετά, τονίζει και η μετεωρολόγος του ΕΡΤNews Νικολέτα Ζιακοπούλου. Ενδεικτικά σε πολλές περιοχές η θερμοκρασία θα φτάσει τους 30 με 32 βαθμούς. Τοπικά στα νότια και την Κρήτη δεν αποκλείεται να αγγίξουμε και τους 34 με 36 βαθμούς, συνοδεία νοτιάδων. Η σκόνη θα έχει έντονη και επίμονη παρουσία στην ατμόσφαιρα της χώρας, συμβάλλοντας στο αίσθημα δυσφορίας. 

Ειδικότερα, την Τετάρτη στα βόρεια και τα ορεινά περιμένουμε νεφώσεις και λίγες τοπικές βροχές, με αρκετή ηλιοφάνεια στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία το μεσημέρι θα φτάσει  στα δυτικά τους 27 βαθμούς, έως 23 με 25 στα υπόλοιπα. Στην Αττική αραιές νεφώσεις από το μεσημέρι. Οι άνεμοι νότιοι έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 14 έως 24 βαθμούς. Στην Θεσσαλονίκη θα υπάρχει αρκετή συννεφιά. Οι άνεμοι ασθενείς. Η θερμοκρασία από 12 έως 20 βαθμούς.

Την Πέμπτη αναμένονται κάποιες νεφώσεις με παροδικές βροχές στα κεντρικά και τα βόρεια. Οι νοτιάδες έως 7 μποφόρ στο Ιόνιο, η θερμοκρασία έως 30 βαθμούς στα δυτικά.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας
Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται το Κουρδικό, ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας