Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Έρευνες ΥΕΔΔΕ: Φορολογικές παραβάσεις εκατομμυρίων βρέθηκαν στη Β. Ελλάδα

Εντοπίστηκαν διαφυγόντα έσοδα 18,5 εκατ. ευρώ - Μεγάλες υποθέσεις φοροδιαφυγής στη Θεσσαλονίκη

Διπλασιάστηκαν κατά τη διάρκεια του 2017 οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων στη Βόρεια Ελλάδα, σε σύγκριση με τους στόχους που είχε θέσει η ΑΑΔΕ, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μάρκοβιτς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

Ο κ. Μάρκοβιτς επισήμανε ότι τα διαφυγόντα έσοδα που εντόπισαν οι ελεγκτές στους νομούς της Βόρειας Ελλάδας «αγγίζουν» περίπου τα προσδοκώμενα αποτελέσματα για όλη τη χώρα συνολικά. «Στην περιοχή μας, από Θεσσαλία, Μακεδονία και Θράκη, περίπου 18,5 εκατομμύρια ευρώ ήταν τα διαφυγόντα έσοδα, αν σκεφτείτε ότι ο στόχος για όλη την Ελλάδα ήταν τα 20 εκατομμύρια» υπογράμμισε.

Σε ό,τι αφορά στα έσοδα για όλη τη χώρα, ο διευθυντής της ΥΕΔΔΕ Θεσσαλονίκης τόνισε ότι τριπλασιάστηκαν σε σύγκριση με τον αρχικό στόχο. «Συνολικά, σε όλη την Ελλάδα, τα διαφυγόντα κέρδη άγγιξαν περίπου τα 63 εκατομμύρια ευρώ» είπε και πρόσθεσε ότι «ενώ ο στόχος ήταν να διενεργηθούν 1500 έλεγχοι στην περιοχή μας φτάσαμε τους 3.000, ενώ το ποσοστό της παραβατικότητας κυμάνθηκε περίπου στο 58 με 59%».

«Από τις επιχειρήσεις, στις οποίες διενεργήθηκαν έλεγχοι, διαπιστώσαμε φορολογικές παραβάσεις περίπου στο 58% - 59%. Χαρακτηριστικά να αναφέρω επιχείρηση τηλεμάρκετιγκ, η οποία βρέθηκε να μην εκδίδει φορολογικά στοιχεία ύψους 240.000 ευρώ, διαφημιστική εταιρεία εντοπίστηκε με εικονικά φορολογικά στοιχεία, ύψους δύο εκατομμυρίων ευρώ, άλλη διαφημιστική εταιρεία είχε εκδώσει εικονικά φορολογικά στοιχεία αξίας περίπου 900.000 ευρώ» σχολίασε ο κ. Μάρκοβιτς, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» των ερευνών και των ελέγχων και φυσικά πρόσωπα.

«Μέλος νομικού προσώπου απέκρυψε πάνω από ένα εκατομμύριο, άλλο φυσικό πρόσωπο περίπου 2 εκατ, ευρώ, επίσης μέλος εταιρείας απέκρυψε περίπου 400.000 ευρώ εισόδημα. Οι περισσότερες περιπτώσεις από αυτές που ανέφερα ήταν στη Θεσσαλονίκη» σημείωσε ο διευθυντής της ΥΕΔΔΕ.

Όπως επισήμανε ο κ. Μάρκοβιτς, στην πλειονότητά τους, οι επιχειρήσεις που εντοπίστηκαν με φορολογικές παραβάσεις ανήκουν στους τομείς κυρίως της εστίασης, του τουρισμού και του εμπορίου. «Η πλειονότητα των επιχειρήσεων, στις οποίες διαπιστώθηκαν φορολογικές παραβάσεις, είναι, κυρίως, την καλοκαιρινή περίοδο επιχειρήσεις εστίασης και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου» είπε.

Τα σημαντικά αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής οφείλονται σε μία συνεχή προσπάθεια και σκληρή εργασία εξήντα ανθρώπων, επισήμανε ο διευθυντής της ΥΕΔΔΕ, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν ήταν μόνο οι προληπτικοί έλεγχοι αλλά είχαμε και έρευνες μεγάλων υποθέσεων, που έγιναν και με επιτόπιο έλεγχο αλλά και έρευνα από τους ελεγκτές, όπως και από εκτελέσεις εισαγγελικών παραγγελιών. Ήταν περίπου 60 άτομα που έβγαλαν αυτή τη δουλειά για το 2017. Και αυτά τα κλιμάκια εργάζονται Σαββατοκύριακα αργίες και νύχτες».

Ο κ. Μάρκοβιτς σχολίασε και τις περιπτώσεις βίας και επιθέσεων των ελεγκτών για τις οποίες είπε ότι θα ευχόταν να μην υφίστανται, ωστόσο, επισήμανε πως τα ακραία περιστατικά είναι περιορισμένα. «Είχαμε γύρω στους 40.000 ελέγχους σε όλη την Ελλάδα κατά την καλοκαιρινή περίοδο, δεν είχαμε πάνω από 40 περιστατικά λεκτικής ή σωματικής βίας» σημείωσε.

Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων Θεσσαλονίκης ανέφερε ακόμη ότι στόχος για το 2018 είναι να πραγματοποιηθούν 4.000 έλεγχοι στη Θεσσαλία, στη Μακεδονία και στη Θράκη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημήτρης Σταρόβας: Δύσκολη νύχτα - Υπέστη επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής (VIDEO)
Μέχρι χθες παρουσίαζε σημάδια βελτίωσης και είχε ξεκινήσει να λέει τις πρώτες του λέξεις και προτάσεις κάνοντας παράλληλα λογοθεραπεία
Δημήτρης Σταρόβας: Δύσκολη νύχτα - Υπέστη επεισόδιο κολπικής μαρμαρυγής (VIDEO)