Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΔΕΗ: Η ΑΜΚ ξεπέρασε τις προσδοκίες – Άντλησε 1,35 δισ. ευρώ

Έκλεισε το απόγευμα το βιβλίο προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ

Έκλεισε το απόγευμα της Πέμπτης το βιβλίο προσφορών για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της ΔΕΗ, η οποία ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία, καθώς η κραταιά επιχείρηση ηλεκτρισμού κατάφερε να αντλήσει το ανώτατο δυνατό ποσό, δηλαδή 1,35 δισ. ευρώ. 

Αμέσως μετά το κλείσιμο του βιβλίου, το οποίο ήταν ανοιχτό από την Τρίτη, πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η οποία επικύρωσε τον αριθμό των μετοχών που θα διατεθούν, δηλαδή 150 εκατ. ευρώ, καθώς και την τιμή διάθεσης, δηλαδή τα 9 ευρώ. 

Αυτό σημαίνει ότι τα κεφάλαια που άντλησε η ΔΕΗ από την ΑΜΚ ανέρχονται στο 1,35 δισ. ευρώ, ένα ποσό το οποίο φθάνει στο ανώτατο όριο του εύρους – στόχου.  

dei-i-amk-xeperase-tis-prosdokies-antlise-1-35-dis-eyro0

Πλέον αυτό που έχει ενδιαφέρον είναι να δούμε σε ποιους ξένους επενδυτές θα διανεμηθούν οι νέες μετοχές και ποιοι επομένως, θα έχουν ρόλο στο «αύριο» της επιχείρησης. 

Υπενθυμίζεται ότι πριν το άνοιγμα του βιβλίου, η ΔΕΗ είχε συμφωνήσει με το αμερικανικό CVC για συμμετοχή του τελευταίου με έως 395 εκατ. ευρώ στην ΑΜΚ, κάτι το οποίο σημαίνει την απόκτηση του 10% των μετοχών. 

Από την πλευρά του, το ελληνικό δημόσιο έχει ξεκαθαρίσει ότι επιθυμεί να διατηρήσει το 34% των μετοχών (από 51% προηγουμένως).

Οι επενδύσεις των 8,4 δισ. ευρώ

Το business plan που εγκρίθηκε τις παραμονές της αύξησης κεφαλαίου προέβλεπε επενδύσεις ύψους 8,4 δισ. ευρώ για την περίοδο αυτή ενώ το νέο business plan που τέθηκε υπόψη των επενδυτών προχθές προβλέπει σχεδόν 1 δισεκατομμύριο επιπλέον επενδύσεις οι οποίες θα φτάσουν στα 9,3 δισεκατομμύρια. Τα επιπλέον κεφάλαια κατευθύνονται σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δίκτυα, μεγαλύτερες επενδύσεις στα Βαλκάνια και στη διαχείριση απορριμμάτων. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το νέο business plan, πάνω από τα μισά επενδυτικά κεφάλαια (55 %) θα κατευθυνθούν σε ανανεώσιμες πηγές, εντός και εκτός Ελλάδος. Το 20 % θα πάει στα δίκτυα διανομής, 7 % σε συμβατικές πηγές ενέργειας, 4 % στην παραγωγή ενέργειας από απορρίμματα και 3 % στη λιανική. 

Γεωγραφικά το 85 % προορίζεται για επενδύσεις εντός Ελλάδος και το 15 % (1,4 δισ.) στα Βαλκάνια, κυρίως Ρουμανία και Βουλγαρία που παρουσιάζουν το πλεονέκτημα της διασύνδεσης με το ελληνικό σύστημα. 

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, το επενδυτικό ντεμαράζ της ΔΕΗ ξεκινά από φέτος με 600 εκατ. ευρώ και κλιμακώνεται σε 1,2 δισ. Το 2022, 2,3 δισ. το 2023 και 2,5 δισ. το 2024 ενώ το 2025-2026 θα επενδυθούν από 1,7 δισ. ευρώ. 

Πηγή: Moneyreview.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Π. Τσακλόγλου: Ξεκινά σύντομα η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ
Στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 350.000 άτομα τα οποία έχουν εγγραφεί και σχεδόν 150.000 επιχειρήσεις που τους απασχολούν, ενώ τα υπό διαχείριση...
Π. Τσακλόγλου: Ξεκινά σύντομα η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ
Θεσσαλονίκη: Τις επόμενες ημέρες στους δρόμους τα ηλεκτρικά λεωφορεία
Αυτοψία της Υφυπουργού Χριστίνας Αλεξοπούλου στο έργο κατασκευής του σταθμού φόρτισης στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη
Θεσσαλονίκη: Τις επόμενες ημέρες στους δρόμους τα ηλεκτρικά λεωφορεία