Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Νέα ελληνική πρόταση στα «χέρια» των θεσμών

Συνάντηση Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ σήμερα στις Βρυξέλλες...

Στα «χέρια» των θεσμών βρίσκεται η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με στόχο την επίτευξη συμφωνίας που θα επιτρέψει το «ξεκλείδωμα» της χρηματοδότησης προς τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση προβλέπει μικρή αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ (από 11% στην προηγούμενη εκδοχή, σε 12%), αλλά και υψηλότερο πρωτοτεγενές πλεόνασμα για φέτος.

Από την πλευρά τους, οι θεσμοί δηλώνουν ότι «την μελετούν» και δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημη απάντηση. Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι αναμένει την γραπτή απάντηση των εταίρων ενώ επιβεβαιώθηκε η σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου ΕΕ – CELAC, χωρίς ωστόσο να ανακοινωθεί ακριβής ώρα.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς έγραψε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook: «Ζητάμε γραπτή και σαφή απάντηση από την Κομισιόν. Καμία απάντηση δεν έχει λάβει η Αθήνα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τη νέα πρόταση που η ελληνική πλευρά έχει υποβάλει προς τους θεσμούς. Με διαρροές δεν ανοίγουμε διάλογο». Το μήνυμα ήρθε έπειτα από δημοσιεύματα που, επικαλούμενα πηγές, έσπευδαν να χαρακτηρίσουν την νέα ελληνική πρόταση ως ανεπαρκή και μιλούσαν για «αναμάσημα» παλαιότερων προτάσεων. Πάντως, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, ξεκαθάρισε ότι οι διάφοροι αξιωματούχοι δεν μιλούν εκ μέρους της Κομισιόν.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις εκτίμησε ότι η Αθήνα και οι διεθνείς πιστωτές της μπορεί «μέσα στις επόμενες ημέρες» να καταλήξουν σε μια συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις.

Αντικρουόμενες δηλώσεις

«Είναι πιθανό να καταλήξουμε σε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες, αλλά χρειάζεται πριν από όλα πολιτική βούληση από μέρους των ελληνικών αρχών, λιγότεροι τακτικισμοί, ελιγμοί και περισσότερη δουλειά ουσίας», υποστήριξε ο Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

Λιγότερο αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Βλέπω πολλή αισιοδοξία στην ελληνική πλευρά, και αυτό υποτιμά την πολυπλοκότητα αυτού το οποίο της ζητείται: να βάλει ξανά τον προϋπολογισμό της σε τάξη και την οικονομία στις ράγες», είπε ο Ντάισελμπλουμ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό ολλανδικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL.

«Αυτό απαιτεί μέτρα στα οποία μέχρι τώρα έλεγαν όχι», συνέχισε ο Ντάισελμπλουμ και υπογράμμισε: «μένει να φανεί εάν είναι δυνατόν να επιλυθούν όλα αυτά σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα».

Ο Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε πάντως ότι ακόμη δεν έχει λάβει γνώση των νέων προτάσεων που κατέθεσε σήμερα, Τρίτη, η Αθήνα. Επανέλαβε πάντως ότι δεν θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία παρά μόνον εάν οι προτάσεις αυτές είναι «σοβαρές».

Δεν συμφωνούμε απολύτως με την Αθήνα για το τι πρέπει να συμβεί μέχρι το τέλος του μήνα δηλώνει ο επικεφαλής του Eurogroup σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Ο Ολλανδός πολιτικός επαναλαμβάνει επίσης πως το Ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί, ανάγκη που -όπως υποστηρίζει- η ελληνική πλευρά υποτιμά.

Παράλληλα τονίζει ότι από την πλευρά της Αθήνας υποτιμάται ακόμη η πολυπλοκότητα του θέματος που αφορά το Δημόσιο χρέος.

Τι προβλέπει η νέα ελληνική πρόταση

Η πρόταση που κατέθεσε εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση είναι μικρότερης έκτασης συγκριτικά με την προηγούμενη, η οποία ήταν 47 σελίδες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα ελληνική πρόταση προβλέπει την αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης αλλά και πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από ( 0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016.

Ζητείται επίσης σαφής δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

Ειδικότερα για το θέμα του ΦΠΑ, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα προτείνεται: 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά. Δεν είναι ακόμη σαφές τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά.

Σε ότι αφορά το Ασφαλιστικό, εξετάζεται μόνο η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και όχι η κατάργηση του ΕΚΑΣ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μονή της Χώρας: Eκατοντάδες μουσουλμάνοι συνέρρευσαν για την πρώτη προσευχή (ΦΩΤΟ)
Η Μονή της Χώρας που μετατράπηκε σε τζαμί έχει ενταχθεί στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO
Μονή της Χώρας: Eκατοντάδες μουσουλμάνοι συνέρρευσαν για την πρώτη προσευχή (ΦΩΤΟ)