Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Άκαρπη η προσπάθεια συγκρότησης ΕΣΡ από τη Διάσκεψη των Προέδρων

Δεν έγινε δεκτή η πρόταση του Ν. Βούτση για την υποψηφιότητα Ροδόλφου Μορώνη

Ούτε στην πέμπτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων για την συγκρότηση του ΕΣΡ κατέστη εφικτό να υπάρξει σύγκλιση για τα πρόσωπα που θα απαρτίζουν το Συμβούλιο κι έτσι η όλη διαδικασία παραμένει "στον αέρα".

Στην ψηφοφορία που έγινε μετά από συνεδρίαση 4,5 ωρών στην Διάσκεψη των Προέδρων, υπέρ της τελικής πρότασης ψήφισαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης, αλλά κι εκείνοι από την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, "παρών" δήλωσαν ΝΔ και ΚΚΕ, "όχι" προβάλλοντας αντιρρήσεις επί της διαδικασίας και όχι επί των προσώπων η Ένωση Κεντρώων, ενώ απών ήταν ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής

Από νωρίς αποσύρθηκε η πρόταση για τον Β. Πολύδωρα

Από νωρίς είχε αποσυρθεί - δεν τέθηκε καν σε ψηφοφορία - η πρόταση για τον Βύρωνα Πολύδωρα, ενώ ενστάσεις υπήρξαν από την πλευρά πολλών κομμάτων για το πρόσωπο του Βασίλη Μουλόπουλου, που είχε προταθεί για την θέση του Αντιπροέδρου του ΕΣΡ.

Η τελική πρόταση, που μετά από διεργασίες, τέθηκε σε ψηφοφορία, προέβλεπε για την θέση του Προέδρου του ΕΣΡ τον κ. Ροδόλφο Μορώνη, για την θέση του Αντιπροέδρου τον κ. Νίκο Κιάο και για την θέση του μέλους τον κ. Βασίλη Μουλόπουλο.

Επί της πρότασης αυτής, καταμετρήθηκαν 16 "ναι" (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Δημοκρατική Συμπαράταξη, Ποτάμι) , 6 "παρών (ΝΔ, ΚΚΕ), 1 "όχι" (Ένωση Κεντρώων), ενώ απουσίασε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής.

Δεν συγκεντρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5

Βάσει της ψηφοφορίας, δεν συγκεντρώθηκε η αυξημένη πλειοψηφία των 4/5, που απαιτείται κατά το Σύνταγμα για την συγκρότηση του ΕΣΡ κι έτσι το όλο θέμα παραμένει σε εκκρεμότητα, ενώ μαίνονται οι αντιδράσεις, κυρίως από μέρους της ΝΔ, για την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται και δεν καταργείται το άρθρο του νόμου Παππά, με το οποίο είχαν εκχωρηθεί στην Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης κι Επικοινωνίας οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ για την αδειοδότηση των καναλιών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, υπογράμμισε ότι υπάρχει η δέσμευση του Πρωθυπουργού, όσο και του ιδίου για απαρέγκλιτη τήρηση της απόφασης του ΣτΕ.

Ανοίγοντας τη Διάσκεψη ο Ν. Βούτσης…

Ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ανοίγοντας τη Διάσκεψη των Προέδρων, ανέφερε ότι είναι η 5η Διάσκεψη που αφορά στο ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει.

«Η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ θα γίνει μετά από 1,5 με 2 μήνες κατ’ ελάχιστο, σύμφωνα με επίσημη ενημέρωση, και άρα είναι σαφές ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε τουλάχιστον όσον αφορά το ΕΣΡ ανεξαρτήτως της μελέτης της απόφασης» τόνισε ο κ. Βούτσης.

Η τοποθέτηση του Ν. Δένδια

Ο Νίκος Δένδιας ανέφερε ότι η ΝΔ αντιμετωπίζει συνολικά την κυβέρνηση με «εξαιρετική καχυποψία». Εξαπέλυσε δε, «βολές» εναντίον της κυβέρνησης για τις δηλώσεις της Όλγας Γεροβασίλη μετά από την απόφαση του ΣτΕ ενώ παράλληλα προσέθεσε ότι η επιλογή Πολύδωρα έγινε από τον πρωθυπουργό και όχι τον πρόεδρο της Βουλής, γεγονός που αποτελεί ευθεία παρέμβαση στα της Βουλής.

Ο κ. Δένδιας αναφερόμενος στην τροπολογία, σχολίασε ότι εάν η κυβέρνηση επιθυμεί πραγματικά την επίλυση αυτού του προβλήματος οφείλει να έρθει σε συνεννόηση με τα κόμματα και παρέπεμψε στην πρόταση της ΝΔ. Μάλιστα, υπογράμμισε ότι με βάση την τροπολογία της κυβέρνησης γίνεται λόγος σε αναστολή του άρθρου 2Α και δεν γίνεται καν λόγος ακύρωση.

Ο Αν. Λοβέρδος για κατάργηση του νόμου Παππά

Με τη σειρά του, ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε κατάργηση και όχι αναστολή των διατάξεων του Νόμου Παππά. «Ανήκουμε στις πολιτικές δυνάμεις που από την πρώτη συνεδρίαση λέγαμε ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί το Σύνταγμα. Εμείς θέλαμε να συγκροτηθεί το όργανο υπό την προϋπόθεση εφαρμογής του Συντάγματος», τόνισε από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο Ανδρέας Λοβέρδος και υπογράμμισε ότι πρέπει να μελετηθεί η απόφαση του ΣτΕ.

Αναφερόμενος στην τροπολογία της κυβέρνησης, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε πως οι διατάξεις Παππά δεν καταργούνται, αλλά αναστέλλονται. Ζήτησε, λοιπόν, κατάργηση των διατάξεων.

«Πιστεύουμε ότι αυτό το φέρνει στη Βουλή σήμερα και αύριο θα το αλλάξει», είπε χαρακτηριστικά. Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και της Χρυσής Αυγής ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν «παρών».

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα

Η ατμόσφαιρα ήταν ηλεκτρισμένη από χθες το πρωί, με τη Νέα Δημοκρατία να καταθέτει το περίγραμμα της πρότασης νόμου για τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου λίγες ώρες πριν τη Διάσκεψη των Προέδρων.

Η ΝΔ προτείνει –μεταξύ άλλων- τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων πίσω στο ΕΣΡ, την κατάργηση των αριθμητικών περιορισμών στις τηλεοπτικές άδειες (4 άδειες), πληρωμή ενιαίου τιμήματος από όλους τους καναλάρχες και την απαγόρευση συμμετοχής υποψηφίων που τελούν υπό πτώχευση ή πτωχευτικό συμβιβασμό.

«Φωτιές» άναψαν και οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά από την συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής Προκόπη Παυλόπουλο. Η απάντηση από πλευράς κυβέρνησης ήταν άμεση. «Η Νέα Δημοκρατία έδωσε στην δημοσιότητα μια πρόταση νόμου, με στόχο να αποτρέψει κάθε διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες. Την ίδια στιγμή, ο κ. Μητσοτάκης, ανακαλύπτει "υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών" και ζητάει να πέσει η κυβέρνηση» αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου του Πρωθυπουργού και συνεχίζει: «Οι μάσκες λοιπόν έπεσαν.

Την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση και το Χρέος, η Νέα Δημοκρατία, και ο κ. Μητσοτάκης, επιδιώκουν, ανοιχτά πλέον, αποσταθεροποίηση. Και το κάνουν, προκειμένου να υπερασπιστούν το κλειστό καρτέλ των καναλαρχών, να ματαιώσουν κάθε προοπτική διαγωνισμού και να αποτρέψουν αυτό που δεν έγινε τα τελευταία 27 χρόνια: το να διασφαλιστεί, δηλαδή, το δημόσιο συμφέρον στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, σε βάρος της διαπλοκής.

Από την πρώτη στιγμή της εκλογής του, ο κ. Μητσοτάκης εξοφλεί γραμμάτια στην διαπλοκή. Και αυτό πλέον δεν μπορεί να το κρύψει ούτε σε επίπεδο προσχημάτων», καταλήγει η ανακοίνωση.

Η συνάντηση Πολύδωρα - Βούτση

Ο ίδιος ο Βύρων Πολύδωρας μετά τη συνάντηση που είχε χθες το πρωί με τον Πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να αποσύρει την υποψηφιότητά του.

«Δεν ήθελα να ερμηνευτεί η κίνησή μου αυτή, ότι δεν ήθελα να μείνω ή ότι φοβάμαι. Δεν φοβάμαι, ούτε τα τρολαρίσματα ούτε όσα είπαν για μένα, τα οποία είναι αβάσιμα, ανούσια και κακεντρεχή και γεμάτα παραχαράξεις της ιστορίας, όπως ότι πρότεινα συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή. Αυτό που πρότεινα ήταν συνεννόηση, για προσέλκυση των 600 χιλιάδων ψηφοφόρων που είχαν φύγει από τη ΝΔ» επισήμανε ο Β. Πολύδωρας.

Ο Ν. Παππάς για την αναστολή της διάταξης

Νωρίτερα χθες, ο Ν. Παππάς δήλωσε ότι σήμερα, κατατίθεται στη Βουλή η αναστολή της διάταξης που αφορά στη μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στον υπουργό Επικρατείας.

«Σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τη διάταξη για την αναστολή του άρθρου 2Α, το οποίο μετέφερε τις αρμοδιότητες για τη διεξαγωγή από το ΕΣΡ, που δεν υπήρχε τότε, στον υπουργό Επικρατείας.

Θα προχωρήσουμε στη συνολική αλλαγή του νόμου 4339/15, για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών μόλις δημοσιοποιηθεί το σκεπτικό της σχετικής απόφασης του ΣτΕ» είπε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον Real FM.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ