Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής: «Ώρα να πάμε μπροστά χωρίς εκβιασμούς»

Δεν μπορεί η Ελλάδα να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος

«Είναι ώρα να κάνουμε μια υπέρβαση», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ αναφερόμενος στο ελληνικό ζήτημα σημείωσε: «Θα έχω την ευκαιρία να το συζητήσω με πολλούς συναδέλφους χωρίς απειλές και με σεβασμό στην κυριαρχία της κάθε χώρας».

Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της Συνόδου, ανέφερε: «Πρέπει να συνεχίσουμε τις συζητήσεις έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη σταθερότητα σε δύσκολους και ευαίσθητους καιρούς για την Ευρώπη στο σύνολό της. Πρέπει να διατηρήσουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά την ίδια στιγμή να ξεπεράσουμε τις απειλές.

Πρέπει επίσης να διατηρήσουμε την αλληλεγγύη και να πάρουμε γενναίες αποφάσεις προκειμένου να μοιραστούμε το βάρος και την ευθύνη. Συγχρόνως πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους όλες οι πλευρές για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να αποφύγουμε τα εμπόδια, βελτιώνοντας τη θέση μας στο μέλλον».

«Δεν μπορεί η Ελλάδα να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα»

Εξάλλου, αναβολή της πρόσφατης απόφασης του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος ισοδυναμεί με παραβίαση της συμφωνίας, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Πόσω μάλλον που «η Ελλάδα έχει εκπληρώσει όλες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015.

Ωστόσο, βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τη σκληρή στάση ακραίων κύκλων, οι οποίοι έχουν στο μυαλό τους την ιδέα της διαίρεσης της Ευρώπης» υπογράμμισε στην τοποθέτησή του.

Απευθυνόμενος στους σοσιαλιστές ηγέτες της Ευρώπης (ο ίδιος συμμετείχε υπό καθεστώς παρατηρητή), κατέδειξε και το ιδεολογικό πρόσημο των θέσεών του: «Δεν υπάρχει αντιπαράθεση ανάμεσα στα κράτη - μέλη.

Υπάρχει ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση. Δεν είναι ίδια η συμπεριφορά της Ευρώπης απέναντι σε χώρες με προοδευτικές κυβερνήσεις, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πορτογαλία και σε σχέση με χώρες που έχουν συντηρητικές κυβερνήσεις» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του πρωθυπουργού, Αλ. Τσίπρα.

«Κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης…»

«Η Ελλάδα δεν μπορεί να καταδικάζεται σε διαρκή λιτότητα και φυσικά δεν μπορεί να παραμείνει εκτός ευρωπαϊκού κεκτημένου σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις» δήλωσε ακόμη, για να προσθέσει: «Είναι κυριαρχικό δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, την υπεραπόδοση των εσόδων του προϋπολογισμού στους χαμηλοσυνταξιούχους, ειδικά από τη στιγμή που δεν παραβιάζει τους στόχους του προγράμματος».

Και στο «δια ταύτα», «όσοι ζητούν αναβολή της εφαρμογής της απόφασης του Eurogroup, που αφορά τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το ελληνικό χρέος, παραβιάζουν τη συμφωνία. Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ταχύτερο δυνατό, είναι απαραίτητη για τη σταθερότητα ολόκληρης της Ευρώπης».

Κλείνοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα, χαρακτηρίζοντας έτσι «αναγκαίο» το να κρατηθεί «ανοιχτό το παράθυρο ευκαιρίας που υπάρχει με την Τουρκία.

Ο Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο

Το Eurogroup αποφάσισε να προχωρήσει σε μέτρα ελάφρυνσης χρέους και δεν μπορούμε να ζητούμε κάτι παραπάνω από την Ελλάδα δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. «Είμαι σύμφωνος με την απόφαση που πάρθηκε στο Eurogroup.

Το Eurogroup αποφάσισε και υποστηρίζω τη θέση του».

Δεν τίθεται ζήτημα να ζητούμε παραπάνω προσπάθειες από την Ελλάδα ή να αλλάξουμε τις αποφάσεις που πάρθηκαν και οι οποίες συνάδουν με ότι είχε ζητηθεί από τη χώρα, προσέθεσε ο γάλλος πρόεδρος τονίζοντας ότι πρέπει να χειριζόμαστε την Ελλάδα με σεβασμό.

Τσίπρας-Σουλτς υπέρ της πρότασης για 2,5%+1% πλεόνασμα

Απόλυτη στήριξη στις ελληνικές θέσεις παρείχε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, χαρακτηρίζοντας «αδιανόητο» να προκληθεί πρόβλημα στη διαπραγμάτευση, ένα πρόβλημα που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο όλη την Ευρώπη, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ανέπτυξε τις θέσεις της κυβέρνησης, στη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αναγκαία την εξεύρεση λύσης το συντομότερο, «για το καλό όλης της Ευρώπης, σε μια περίοδο αβεβαιότητας».

Και, εξειδικεύοντας στη συνέχεια, παρατήρησε πως μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός στα πρωτογενή πλεονάσματα στην ελληνική πρόταση 2,5%+1%. Όσον αφορά τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, είπε ότι πρέπει να αποφασίσει, πρέπει όμως να γνωρίζει ότι «η Ελλάδα είναι Ευρώπη», και άρα, εδώ, υπάρχουν συλλογικές διαπραγματεύσεις, και όχι νέα μέτρα.

Ενώ επανέλαβε -σε απάντηση προφανώς και της αντίδρασης του Eurogroup- ότι αποτελούν «δικαίωμα της ελληνικής κυβέρνησης, τα μέτρα στήριξης που δεν παραβιάζουν το πρόγραμμα και δεν θέτουν σε κίνδυνο τους στόχους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ