Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τη συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ

Τα τρία ερωτήματα που θέτει η ΝΔ - Για εν κρυπτώ διπλωματία κάνει λόγο η Φώφη Γεννηματά - Τα σχόλια ΚΚΕ και Σταύρου Θεοδωράκη

Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό ασκεί η αντιπολίτευση, με αφορμή την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ για το Σκοπιανό, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

«Είναι σαφές ότι ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό συμφέρον» σχολίαζε η Νέα Δημοκρατία, μετά το τέλος της συνάντησης, ενώ σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Εξωτερικών του κόμματος Γιώργος Κουμουτσάκος καλεί την κυβέρνηση να απαντήσει με σαφήνεια σε τρία ερωτήματα και όπως σημειώνει στην ΝΔ επιφυλάσσονται «για νέα αξιολόγηση της κατάστασης, όταν και εάν γνωρίσουμε το σύνολο των συμφωνηθέντων στο στάδιο αυτό».

Τα τρία ερωτήματα που θέτει η ΝΔ

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο «δεν υπήρξε καμία σαφής αναφορά από την πλευρά του Έλληνα Πρωθυπουργού στην ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος της γειτονικής χώρας, που είναι ο μόνος τρόπος, η μοναδική πραγματική εγγύηση, για να διασφαλισθεί το τέλος κάθε έκφρασης αλυτρωτισμού εκ μέρους των Σκοπίων. Τα Σκόπια δηλώνουν ότι θα προχωρήσουν σε κινήσεις μετονομασίας του αεροδρομίου και λεωφόρων, κινήσεις που στο μέλλον ή από άλλη Κυβέρνηση στα Σκόπια, μπορούν εύκολα να ανακληθούν. Επιπλέον, αυτό είναι υποχρέωσή τους που πηγάζει από το Άρθρο 7 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995. Αντίθετα, η Ελλάδα σε αντιστάθμισμα δίνει κάτι που είναι οριστικό και δεν ανακαλείται. Δηλαδή την προώθηση της υποψηφιότητας της ΠΓΔΜ στην Πρωτοβουλία Αδριατικής - Ιονίου και την κύρωση της 2ης φάσης της συμφωνίας σύνδεσης των Σκοπίων με την Ε.Ε. στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Μας ανησυχεί και μας προβληματίζει ιδιαίτερα ότι η διαπραγμάτευση φαίνεται να υιοθετεί τη λογική “τεμαχισμού” των ζητημάτων…».

Για εν κρυπτώ διπλωματία κάνει λόγο η Φώφη Γεννηματά

Για εν κρυπτώ διπλωματία που συνεχίζεται κάνει λόγο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φ. Γεννηματά. «Ο κ. Τσίπρας οφείλει τουλάχιστον να απαντήσει αν ανέλαβε δεσμεύσεις για την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της ΠΓΔΜ χωρίς προηγούμενη λύση στο πρόβλημα» σχολιάζει χαρακτηριστικά και προσθέτει: Από την άλλη μεριά, η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο ζήτημα της ΠΓΔΜ, επιβεβαιώνει την πλήρη ακροδεξιά στροφή του και δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Δυστυχώς ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ εξακολουθούν να διχάζουν τον ελληνικό λαό παίζοντας στην πλάτη του παιχνίδια με τα εθνικά θέματα».

ΚΚΕ: «Προϋπόθεση η αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ»

Το ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή του, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "η συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ και οι δηλώσεις που ακολούθησαν επιβεβαιώνουν ότι το γενικότερο σκηνικό που έχει στηθεί, με επίκεντρο την ένταξη της γειτονικής χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, τη λεγόμενη ΕυρωΑτλαντική ολοκλήρωση στα δυτικά Βαλκάνια και την χρεοκοπημένη πρακτική της ονοματολογίας, δεν μπορούν να εξασφαλίσουν λύση προς όφελος του λαού μας, του λαού της γειτονικής χώρας και των λαών της περιοχής" και προσθέτει ότι "η αντιμετώπιση του αλυτρωτισμού προϋποθέτει αλλαγή Συντάγματος της ΠΓΔΜ".

Το Tweet του Στ. Θεοδωράκη

«Καλή και απαραίτητη αρχή η αλλαγή ονομάτων στο αεροδρόμιο & την εθνική οδό των Σκοπίων. Θα πρέπει να ακολουθήσουν αλλαγές στο Σύνταγμα και τα σχολικά βιβλία. Και αντιστοίχως εμείς να πάψουμε να στρουθοκαμηλίζουμε βλέποντας μόνο διαβόλους στην άμμο αντί για γείτονες στον ορίζοντα», αναφέρει, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης σε ανάρτηση του στο Twitter.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πόσο κοστίζει η Eurovision: Τι συμβαίνει με τις διαφημίσεις - Τηλεθεατές και έσοδα
Είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε μέγεθος τηλεοπτικό γεγονός μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου.
Πόσο κοστίζει η Eurovision: Τι συμβαίνει με τις διαφημίσεις - Τηλεθεατές και έσοδα