Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Συμφωνία με Γερμανία και Ισπανία για «μέτωπο λογικής» στο μεταναστευτικό

«Δεν μοιραζόμαστε και οι “28” τις ίδιες αρχές και αξίες», τόνισε Αλ. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής

Για πολιτικά δεσμευτική συμφωνία της Ελλάδας με τη Γερμανία και την Ισπανία προκειμένου «να δημιουργηθεί ένα μέτωπο λογικής για τη συντονισμένη και συλλογική διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης σε πλαίσιο αρχών» έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Βάσει της συμφωνίας και όπως δήλωσε νωρίτερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, η Ελλάδα και η Ισπανία, δήλωσαν έτοιμες να δεχθούν επιστροφές αιτούντων άσυλο οι οποίοι καταγράφηκαν για πρώτη φορά σε εδάφη τους και τελικώς έφθασαν στα σύνορα Γερμανίας – Αυστρίας.

Δεσμεύσεις από πλευράς Γερμανίας

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός σε δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, η Γερμανία δεσμεύεται να ξεπαγώσει άμεσα τα 2.900 αιτήματα επανενώσεων οικογενειών από την Ελλάδα που έχει ήδη αποδεχθεί. «Και βεβαίως θα εξετάσει θετικά τα εκατοντάδες υπόλοιπα. Με βάση τις επανενώσεις, το τελικό ισοζύγιο για την Ελλάδα, θα διαμορφωθεί εξαιρετικά θετικό», συμπλήρωσε. Ανέφερε εξάλλου ότι στη Σύνοδο Κορυφής συμφωνήθηκε πως το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου και ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της ευθύνης και της αλληλεγγύης. Συμπλήρωσε πως προκρίθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με τις χώρες της Αφρικής, με έμφαση στην αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών της μετανάστευσης. Τόνισε επίσης ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει την συμφωνία με την Ελλάδα, την οποία έχει μονομερώς αναστείλει.

«Δεν μοιραζόμαστε και οι “28” τις ίδιες αρχές και αξίες»

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «φαίνεται πως δεν μοιραζόμαστε και οι "28" τις ίδιες αρχές και τις ίδιες αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης - αλληλεγγύη, ουμανισμός, σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο». Έκανε επίσης λόγο για βαθιά διχασμένη Ε.Ε. «ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις, μια αντιμεταναστευτική και πιο δημοκρατική και ουμανιστική». Όπως τόνισε, κατά τη διάρκεια της Συνόδου υπήρξε αντιπαράθεση απέναντι στις δυνάμεις που θέλουν ευρωπαϊκή λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και σε εκείνες που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών. «Καταλήξαμε σε μια λύση που δεν είναι η καλύτερη δυνατή, αλλά αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων», πρόσθεσε. Όπως τόνισε, «υπερασπίστηκα και υπερασπίζομαι μια ταυτότητα που αντιστοιχεί στη λογική τους ανθρωπισμού, της αλληλεγγύης και του διαμερισμού της ευθύνης ανάμεσα στα κράτη-μέλη».

«Αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων»

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε πως «αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας».Περιγράφοντας αυτούς τους κινδύνους, είπε:

• Αποφεύχθηκε στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

• Απετράπη η μετάθεση της προοπτικής αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση

• Αποφεύχθηκε οι όποιες δευτερογενείς ροές να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και η de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού «Σένγκεν».

Για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Αναφερόμενος στην συμφωνία με την ΠΓΔΜ, είπε ότι καλωσορίστηκε από την Ε.Ε., αλλά και ότι τόνισε πως η γειτονική χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση. Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της συμφωνίας. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι «διεθνώς -βάσει της συμφωνίας- η ιθαγένεια καθορίζεται ως "Μακεδόνας-Πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας"». Τόνισε επιπλέον ότι το πιο σημαντικό είναι πως «πλέον παραδέχονται ότι είναι Σλάβοι και δεν διεκδικούν μειονότητες». Ο Πρωθυπουργός ανέφερε εξάλλου ότι έθεσε στον γ.γ. του ΝΑΤΟ το ζήτημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, χαρακτηρίζοντας εκ νέου απαράδεκτη την κράτησή τους στην Τουρκία.

«Να βρούμε πλαίσιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό»

Στην ανάγκη υιοθέτησης ενός πλαισίου συνεργασίας μεταξύ των χωρών οι οποίες στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, στάθηκε ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, ο οποίος είχε χθες τριμερή συνάντηση για το ζήτημα με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: «Συνάντηση με τη καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Πρωθυπουργό της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, σήμερα στις Βρυξέλλες. Οι χώρες που στηρίζουν την ευρωπαϊκή λύση για τη μετανάστευση και τη προσφυγική κρίση, πρέπει να βρουν ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ τους». Την ανάρτηση συνόδευε φωτογραφία από τη συνάντηση.

H τριμερής συνάντηση

H τριμερής συνάντηση διεξήχθη λίγες ώρες μετά από τις μαραθώνιες διαπραγματεύσεις των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των 28 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που κατέληξαν τα ξημερώματα σε συμφωνία για τη διαχείριση του μεταναστευτικού, εξασφαλίζοντας τη συναίνεση της Ιταλίας, η οποία απειλούσε να προβάλει βέτο. Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ χαιρέτισε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντάς την «καλό σημάδι», ενώ τόνισε πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις». Εξέφρασε πάντως την αισιοδοξία ότι «θα μπορέσουμε πράγματι να συνεχίσουμε τη δουλειά» για το ζήτημα του ενιαίου συστήματος ασύλου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ