Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τσίπρας: «Δεν υπάρχει πλέον ούτε Τρόικα, ούτε μνημόνιο»

Κατηγορηματικός αλλά και… γεφυροποιός ο Έλληνας πρωθυπουργός στις Βρυξέλλες

«Δεν υπάρχει ούτε μνημόνιο, ούτε Τρόικα». Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν απολύτως σαφής βγαίνοντας από μία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, τονίζοντας πως «η μετάβαση από το μνημόνιο προς το νέο πρόγραμμα είναι το αποκλειστικό και ουσιαστικό αντικείμενο των διαβουλεύσεων πλέον».

«Το μνημόνιο δεν υπάρχει» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι οι διαβουλεύσεις που γίνονται έχουν στόχο να βρεθεί κοινός τόπος για να καλυφθεί το έδαφος μεταξύ του υφιστάμενου προγράμματος και εκείνου του προγράμματος-γέφυρα που βασίζεται στις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα βρεθεί λύση μέχρι το Eurogroup ης Δευτέρας. «Δεν υπάρχει πλέον ούτε η τρόικα» συμπλήρωσε, σε ερώτηση για το ποιος θα κάνει στο εξής τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος και σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα επικοινωνεί πλέον με τους θεσμικούς εταίρους, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, και με τους εταίρους έναντι των οποίων υπάρχει δανειακή υποχρέωση, όπως με το ΔΝΤ.

Για πρώτη φορά από την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία για την επίτευξη μιάς συμφωνίας με τους δανειστές, πιθανόν και την ερχόμενη Δευτέρα. Συνοψίζοντας τις εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου δήλωσε ότι έχει γίνει ένα βήμα, ότι έχει καλυφθεί μία σημαντική απόσταση κατά τις διαπραγματεύσεις και απέδωσε την αλλαγή πορείας σε σχέση με την συνεδρίαση του Eurogroup, στην συμφωνία με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ να οριστούν δύο τεχνικές επιτροπές που να ετοιμάσουν τη νέα συμφωνία. Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για ένα κοινωνικό συμβόλαιο, ενώ σημείωσε ότι κατά την τοποθέτηση του στην Σύνοδο Κορυφής, ζήτησε από τους εταίρους να αναπτυχθεί μια σχέση εμπιστοσύνης και να μην αντιμετωπιστεί η πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα ως απειλή αλλά ως ευκαιρία.

Απαντώντας σε ερώτηση αν το «κοινωνικό συμβόλαιο», θα τεθεί σε δημοψήφισμα ή θα επιλεγεί η κοινοβουλευτική οδός ο πρωθυπουργός άφησε να εννοηθεί ότι θα κατατεθεί στην βουλή. Αιτιολόγησε την θέση του αυτή εκφράζοντας τη βεβαιότητα για την εμπιστοσύνη του λαού προς την κυβέρνηση, κάτι που όπως είπε, επιβεβαιώνεται και από τις συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις υποστήριξης της κυβέρνησης. Επί πέντε χρόνια, είπε ο κ. Τσίπρας ο λαός διαδήλωνε καταγγέλλοντας τις κυβερνήσεις ενώ σήμερα διαδηλώνει για να υποστηρίξει την κυβέρνηση, κάτι που μας ισχυροποιεί, είπε χαρακτηριστικά. Εκφράζοντας την έμμεση πλην σαφή ικανοποίησή του για τις τελευταίες εξελίξεις ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το τελευταίο διάστημα διακινήθηκαν διάφορα σενάρια που διαψεύστηκαν, όπως σενάρια κρίσης και χρεοκοπίας αν δεν υπογράφαμε την παράταση του προγράμματος.

Αυτή την στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός, συζητείται αποκλειστικά η νέα συμφωνία. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα διεκδικεί, πείθει, δεν εκβιάζεται και δεν εκβιάζει. Διευκρίνισε επίσης ότι μπορεί οι επιτροπές να έχουν να επιτελέσουν τεχνικό έργο, ωστόσο τα αποτελέσματά τους είναι πολιτικά και η συμφωνία που θα προκύψει θα είναι πολιτική. Στην ερώτηση γιατί χρησιμοποιεί τον όρο «απομείωση χρέους» και όχι «διαγραφή χρέους» όπως ήταν η θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι όπως και να το ορίσει κάποιος, ίδιο είναι το ζήτημα. Ότι δηλαδή η Ελλάδα πρέπει να ανασάνει, ότι το αποτέλεσμα είναι το ίδιο και ότι αν δεν υπάρξει απομείωση δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να αναπτυχθεί.

Σε άλλη ερώτηση αν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες ότι ο ίδιος πήρε την απόφαση να απορρίψει την κοινή ανακοίνωση στο Eurogroup, ο κ. Τσίπρας απάντησε ότι δεν υπήρξε καμία διαφωνία με τον κ. Δραγασάκη και τον κ. Βαρουφάκη και ότι ήταν μια συλλογική απόφαση.

Ούτε χειραψία με τον Μαριάνο Ραχόι!

Στην ιδιαίτερα τεταμένη σχέση που διαπιστώθηκε μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα και του Ισπανού ομολόγου του Μαριάνο Ραχόι κατά τη χθεσινή σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αναφέρονται τα δημοσιεύματα στον Ισπανικό Τύπο, υπογραμμίζοντας επίσης την πιθανή προοπτική για την επίτευξη μίας τελικής συμφωνίας μεταξύ των Αθηνών και των Βρυξελλών.

Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει την αρνητική στάση που τήρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός έναντι της ελληνικής πρότασης, αφήνοντας αιχμές για την πολιτική σκοπιμότητα των ενεργειών Ραχόι. «Ο κ. Ραχόι ήταν ανήσυχος απόψε» δήλωσε, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την αντίδραση του. Ο κ.Τσίπρας είπε ότι ο κ. Ραχόι δεν πρέπει να μεταφέρει στο εξωτερικό τα εσωτερικά του προβλήματα διακινδυνεύοντας το κοινό μας μέλλον στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, η απάντηση ήταν η εξής: «Εντούτοις πιστεύω ότι κάνει λάθος και θα ήθελα να του το εξηγήσω και προσωπικά αν μου δοθεί η ευκαιρία. Δεν δικαιούται κανείς να εξωτερικεύει μια εσωτερική πολιτική ανησυχία που αφορά τις εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες διακινδυνεύοντας το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Άλλωστε δεν υπάρχει περίπτωση να λύσει κανείς τα εσωτερικά του προβλήματα βλέποντας σε άλλες χώρες. Τα εσωτερικά του προβλήματα θα τα λύσει αν ακολουθήσει πολιτικές που γίνονται αποδεκτές από τους πολίτες της χώρας του ο καθένας ηγέτης».

Μάλιστα, ορυμαγδός σχολίων προκλήθηκε στο Twitter με την «οικογενειακή» φωτογραφία που ανήρτησε στο λογαριασμό του ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόι, στην οποία δεν φαίνεται ο Αλέξης Τσίπρας! Στο ενσταντανέ που ανέβασε ο Ραχόι η λήψη είναι κομμένη δεξιά και αριστερά, με αποτέλεσμα να «εξαφανίζονται» πολλοί από τους διεθνείς ηγέτες, εκ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ