Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τι φέρονται να περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Ελλάδας στους δανειστές

Τι φέρονται να περιλαμβάνουν οι προτάσεις της Ελλάδας στους δανειστές

Σειρά από σκληρά μέτρα φέρεται να περιλαμβάνει το πακέτο το οποίο ετοιμάζεται να παρουσιάσει σήμερα η κυβέρνηση στους δανειστές. οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι προτάσεις της κυβέρνησης βρίσκονται πολύ κοντά σε αυτά που είχε προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της πρόθεσης για δημοψήφισμα.

Πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση φέρεται να ζητάει:

- Να μην προχωρήσει η κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά.

- Να μην προχωρήσει η αύξηση της προκαταβολής φόρων στους ελεύθερους επαγγελματίες στο 100%.

- Να πάει σε βάθος χρόνου η αλλαγή στο ασφαλιστικό, όπως και κατάργηση του ΕΚΑΣ από το 2019

- Να μετατεθεί για το 2016 η μείωση των αμυντικών δαπανών.

- Να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους και για διετές πρόγραμμα χρηματοδότησης από τον ESM.

Σε αντάλλαγμα για τα παραπάνω, η κυβέρνηση θέτει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος, 2% για το 2016, 3% για το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ για το 2018. Επίσης η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τη συνταξιοδοτική δαπάνη, με στόχο να εξοικονομήσει 450 έως 900 εκατ. ευρώ φέτος (0,25% έως 0,5% του ΑΕΠ) και περίπου 1,8 δισ. ευρώ (1% του ΑΕΠ) το 2016. Σε ό,τι έχει να κάνει με τον ΦΠΑ προβλέπεται συντελεστής 13% στα ξενοδοχεία, αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%, (από 13% σήμερα) και ΦΠΑ στο ρεύμα στο 13%. Για τα τρόφιμα ζητείται διατήρηση μόνο βασικών αγαθών στο 13% και μετάθεση των περισσότερων στο 23%. Επίσης η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 30% στα νησιά. Για τις επιχειρήσεις προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% από 55% σήμερα, αλλά και αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 28% με ταυτόχρονη αύξηση της επιβάρυνσης για τις ναυτιλιακές εταιρείες.

Στο ασφαλιστικό, η κυβέρνηση φέρεται να συμφωνεί σε άμεση περικοπή κατά 20% της δαπάνης για το ΕΚΑΣ για τους δικαιούχους με τις υψηλότερες συντάξεις και σταδιακή προώθηση των αλλαγών ως το τέλος του 2019, καθώς και άμεση αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 έτη ή στα 62 έτη με 40 έτη εργασίας.

Παράλληλα η Ελλάδα ζητά ένα χρηματοδοτικό πακέτο 29 δισ. Ευρώ για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου έως το τέλος του 2016, ενώ το ποσό αναμένεται να αυξηθεί καθώς απαιτούνται κεφάλαια και για τις τράπεζες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ