Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Δεν προτείναμε κοινές περιπολίες Ελλάδας – Τουρκίας, λένε πηγές της Κομισιόν

Τι αναφέρουν πηγές από το περιβάλλον του Γιούνκερ

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν πρότεινε κοινές περιπολίες Ελλάδας -Τουρκίας, αλλά καλύτερη φύλαξη των ελληνικών/ευρωπαϊκών συνόρων, αρμοδιότητα που ανήκει στα κράτη - μέλη της ΕΕ, δηλαδή στην Ελλάδα» διευκρινίζουν πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής που σύμφωνα με τις ίδιες πηγές έγιναν αντικείμενο παρερμηνείας.

«Αυτό που προτείνει -η Επιτροπή- είναι αποτελεσματικότερη βοήθεια και διάσωση των προσφύγων που βρίσκονται σε κίνδυνο μέσω ενίσχυσης των τεχνικών μέσων αλλά και συντονισμένων περιπολιών με τη συμμετοχή και της FRONTEX, όπως προβλέπει η προτεινόμενη Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας» σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

«Ο πρόεδρος Γιούνκερ εννοούσε», τονίζουν οι πηγές της Κομισιόν, ότι «είναι απαράδεκτο να πνίγονται άνθρωποι μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου ή Κω , δηλαδή σε μια απόσταση 10 χλμ, και ότι μια καλύτερη συνεννόηση και συντονισμός μεταξύ ελληνικών και τουρκικών Αρχών θα έσωζε πολλές ζωές».

Σε αυτό το πνεύμα, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει επιπλέον τον επόμενο μήνα τη σύσταση Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης».

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι δηλώσεις Γιούνκερ, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Το θέμα είναι ότι πρέπει να τσακωνόμαστε τώρα για 10 χιλιόμετρα θαλάσσιου πλάτους, ποιος είναι πού και για ποιο πράγμα αρμόδιος ή να σώσουμε ανθρώπινες ζωές;»

Απαντώντας, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γ. Μουζάλας είπε ότι οι κοινές περιπολίες δεν έχουν κάτι να προσφέρουν «πρόκειται για κάτι που κινείται στη σφαίρα της φαντασίας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, μιλώντας στην υπουργική σύνοδο ΕΕ-Ασίας (ASEM), είπε ότι το κλείσιμο των συνόρων δεν αποτελεί απάντηση στην προσφυγική κρίση, υπογράμμισε επίσης ο υπουργός επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να πληρώνει το κόστος των επιλογών άλλων στην περιοχή.

«Για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης πρέπει να στηριχθούν οι χώρες πρώτης υποδοχής, όπως ο Λίβανος και η Ιορδανία, αλλά και να διαφυλαχθεί η σταθερότητα της Αιγύπτου. Η κρίση όμως δεν θα σταματήσει αν δεν βρεθεί πολιτική λύση στη συριακή κρίση και αν δεν τερματιστεί ο πόλεμος», ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς.

Ως προς το τι μέλλει γενέσθαι ο υπουργός Εξωτερικών έθεσε τρεις προτεραιότητες λέγοντας τα εξής: «Πρώτον, πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών στα σημεία αναχώρησης πριν από την είσοδο στην ΕΕ και τον χώρο Σένγκεν.

» Δεύτερον, πρέπει να εφαρμόσουμε αποτελεσματικά και εγκαίρως τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί σχετικά με τη μετεγκατάσταση και, ταυτοχρόνως, να προχωρήσουμε γρήγορα στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού δίκαιου καταμερισμού των βαρών για την κατανομή βάσει αντικειμενικών κριτηρίων των αιτούντων ασύλου σε όλα τα κράτη-μέλη.

»Τρίτον, η επανεγκατάσταση από την Τουρκία, και πιθανόν από τις γειτονικές χώρες, πρέπει να αρχίσει άμεσα».

Και πρόσθεσε: «Παρά τις συνεχιζόμενες οικονομικές και κοινωνικές πιέσεις που υφίσταται η Ελλάδα, η κοινή γνώμη υπήρξε ευνοϊκή και υποστηρικτική απέναντι στους πρόσφυγες με τρόπο που συνάδει με τον πολιτισμό και τις αξίες μας. Οι Αρχές μας επέδειξαν ανθρωπιά, ενεργώντας συχνά υπό συνθήκες πίεσης, αλλά σεβόμενες πάντα το διεθνές δίκαιο και τις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αξίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία για το Παλατάκι - Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)
Αισιοδοξία ότι θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις - Συζήτηση για να περιέλθει στα "χέρια" της Βουλής - Ο απολογισμός ενεργειών και δράσεων από το Σύλλογο...
Θεσσαλονίκη: Αισιοδοξία για το Παλατάκι - Το κάλεσμα σε Μητσοτάκη (ΦΩΤΟ)
Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου
Ο Απόστολος Χρήστου συνδύασε την 31η του νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα κολύμβησης με νέο πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο
Θεσσαλονίκη: Πανελλήνιο ρεκόρ στα 200 μέτρα ύπτιο από τον Απόστολο Χρήστου