Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα με δύο απώλειες για τη συγκυβέρνηση

Εγκρίθηκε με 153 «ναι» το ν/σ για τα προαπαιτούμενα, κραδασμοί στην κυβέρνηση - Διαγράφηκαν Νικολόπουλος και Παναγούλης

Απώλειες για τον κυβερνητικό συνασπισμό προκάλεσε η έγκριση του πακέτου προαπαιτούμενων. Το πολυνομοσχέδιο πέρασε κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής το βράδυ της Πέμπτης με 153 «ναι» και 137 «όχι», ενώ συνολικά ψήφισαν 290 βουλευτές. Εκτός από τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη που παραιτήθηκε το πρωί από το βουλευτικό αξίωμα, έπειτα από σχετικό αίτημα του πρωθυπουργού, αποπέμφθηκε από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Στάθης Παναγούλης, ο οποίος απείχε από την ψηφοφορία, ενώ διαγράφηκε από τους ΑΝΕΛ ο Νίκος Νικολόπουλος. Ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, δηλώνοντας με ανακοίνωσή του ότι αρνείται να «οδηγήσει στον δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες». Από την πλευρά του, ο βουλευτής Αχαΐας των ΑΝΕΛ καταψήφισε το νομοσχέδιο, κάτι το οποίο είχε προαναγγείλει από νωρίς με δημόσιες δηλώσεις του, με τον Πάνο Καμμένο να προχωρά στη διαγραφή του. Πλέον η κοινοβουλευτική δύναμη της κυβέρνησης αριθμεί 153 βουλευτές.

Πώς ψήφισαν οι βουλευτές των κομμάτων

Επί της αρχής υπερψήφισαν το νομοσχέδιο ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, ενώ καταψήφισαν Ν.Δ., Χρυσή Αυγή, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψήφισαν και τα άρθρα εκτός από τα άρθρο 1 που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, τα άρθρα 11 και 16 που τα ψήφισε το Ποτάμι και το άρθρο 18 που το ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Την ατμόσφαιρα στο κυβερνητικό στρατόπεδο βάρυναν και οι έντονες αντιδράσεις όσον αφορά στον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί. Τελικώς, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης, ανακοίνωσε βελτιωτική ρύθμιση με την οποία μειώνεται στο μισό η επιβολή φόρου στα κρασιά εγχώριας κατανάλωσης (είτε ελληνικά, είτε ξένα) από την φορολογία, που προέβλεπε η αρχική διάταξη. Όπως έγινε γνωστό, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση στις 10 το πρωί της Παρασκευής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Ομιλίες πολιτικών αρχηγών

"Έρχεται ο πιο βαρύς χειμώνας, ο χειμώνας της νεοφιλελεύθερης αριστεράς, που δεν ξέρει ούτε που βρίσκεται ούτε που πατάει", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Β. Μεϊμαράκης. Σχολιάζοντας την παραίτηση Σακελλαρίδη, είπε ότι "στα εσωκομματικά σας δεν θα παρέμβω, αλλά περιμένατε για τη ΝΔ να έχει προβλήματα. Κοιτάξτε τώρα να λύσετε τώρα τα δικά σας και η ΝΔ θα είναι ενωμένη και ισχυρή από Δευτέρα". "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η νεοφιλελεύθερη αριστερά που έκανε φιλοδώρημα τις συντάξεις, μείωσε στο μισό το επίδομα θέρμανσης και όσους το λαμβάνουν, και αύξησε τον ΦΠΑ", συμπλήρωσε και πρόσθεσε: Έχουμε δεύτερη φορά αριστερά, αλλά πρώτη φορά πλειστηριασμούς πρώτη κατοικίας.

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φ. Γεννηματά, χαρακτηρίζοντας "ανάλγητη" την κυβέρνηση, η οποία "ξεσπιτώνει τον κόσμο". "Αντί να εξαφανίσετε τον ΕΝΦΙΑ, εξαφανίζετε την ιδιοκτησία των πολιτών", είπε και πρόσθεσε: "Εμείς προστατεύαμε, επί πέντε χρόνια, τα σπίτια των Ελλήνων". "Πείτε μας αλήθεια ποιους ολιγάρχες φορολογήσατε και πόσο, όπως προεκλογικά δεσμευόσασταν; Που είναι ο παπάς, εδώ ο παπάς, εκεί ο παπάς;", διερωτήθηκε.

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, αναφέρθηκε σε μία "ακόμη παρτίδα αντιλαϊκών προαπαιτούμενων", λέγοντας ότι πρόκειται "για μία συμφωνία που φέρνει το ξεσπίτωμα χιλιάδων λαϊκών οικογενειών, νέους φόρους και εκβιασμούς στους πολίτες για να πληρώσουν". Χαρακτήρισε τη συμφωνία "λαιμητόμο", σημειώνοντας ότι "αποτελεί προϋπόθεση για να μπορούν με σιγουριά οι ξένοι μονοπωλιακοί όμιλοι να ξέρουν ότι μπορούν να κερδοσκοπήσουν".

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, επισήμανε ότι "η Ελλάδα είναι όμηρος των κλισέ του αριστερού λαϊκισμού απέναντι στα κλισέ του δεξιού λαϊκισμού". Και πρόσθεσε: "Με αυτά τα κλισέ θέλατε να κάνετε πολιτική. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη, καλό και με ομοιοκαταληξία. Εσείς πήγατε στις εκλογές με αυτό το σύνθημα το οποίο στην μετάφραση του σήμαινε: μην πληρώνεις τίποτα, δεν θα χάσεις τίποτα". "Εμείς πήγαμε στις εκλογές λέγοντας: Κανείς δεν χάνει το σπίτι του αν είναι άνεργος ή δεν έχει άλλη περιουσία. Δεν είχε καν ομοιοκαταληξία. Ποιος κέρδισε στις εκλογές το ξέρετε. Τα ψέματα και τα κλισέ". Πρόσθεσε ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε απροετοίμαστος στην Τουρκία, κάνοντας λόγο για ερασιτεχνισμούς που μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικοί.

Συγκρότηση οικουμενικής κυβέρνησης ζήτησε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης. "Μιλάω με την λογική. Και η λογική, ακόμη και μόνη της να μείνει, μένει λογική", τόνισε. Πρόσθεσε, αναφερθείς στις εκλογές στη ΝΔ, ότι από τη Δευτέρα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα είναι δεξιότερο.

Για ανευθυνότητα και επικίνδυνη εθνική πολιτική, κατηγόρησε την κυβέρνηση ο γγ της Χρυσής Αυγής, Ν. Μιχαλολιάκος, ο οποίος σχολίασε ότι με το παρόν σχέδιο νόμου προστατεύεται μόνο το 25% των δανειοληπτών και οι υπόλοιποι δίνονται βορά στα διεθνή κερδοσκοπικά funds έτσι ώστε "τελικά επιβεβαιώνεται με τον πιο τραγικό τρόπο το σύνθημα ότι οι κομμουνιστές θα μας πάρουν τα σπίτια".

"Κανένας δεν θριαμβολογεί εδώ μέσα, όμως και κανείς δεν πιστεύει, ότι φεύγουμε από ένα καθολικό και πηγαίνουμε σε ένα περιορισμένο σύστημα προστασίας των δανειοληπτών", ανέφερε απαντώντας από το βήμα της Βουλής στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Οι εισηγητές της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της ΝΔ Νίκος Δένδιας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι περιορίζει δραματικά την προστασία της πρώτης κατοικίας και προσέθεσε ότι «θα πρέπει να πει ευθέως την αλήθεια, ώστε να γίνει προσπάθεια από όλους να βρεθεί μια ρεαλιστική καλύτερη λύση, που θα βοηθήσει την κοινωνία, αυτούς που πράγματι αδυνατούν να πληρώσουν, και όχι τους μπαταξήδες». Ο κ. Δένδιας έκανε λόγο για «χείριστο νομοθέτημα», υποστήριξε ότι 160.000 αιτήσεις δανειοληπτών είναι στον αέρα και δεν μπορούν να ενταχθούν στις ρυθμίσεις και προσέθεσε ότι «η γενική πολιτική της χώρας ασκείται από καθεστώς μείζονος ερασιτεχνισμού».

«Με αυτό το νομοσχέδιο αποδεικνύεται περίτρανα ότι είστε "γιουσουφάκια" των τοκογλύφων, επενδυμένοι με κόκκινη προβιά. Το αποτέλεσμα είναι κανένα σπίτι στα χέρια του ιδιοκτήτη», ανέφερε μεταξύ άλλων, ο ειδικός αγορητής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Παναγιωτάρος.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, υποστήριξε ότι το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη μετατράπηκε στο αρχίζουν οι πλειστηριασμοί.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα καταθέσει ονομαστική ψηφοφορία, ώστε «ο κάθε βουλευτής της συγκυβέρνησης να αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για τους μαζικούς πλειστηριασμούς», μίλησε για «πλήρη παράδοση των ελληνικών τραπεζών στο κουαρτέτο», ενώ ζήτησε την απόσυρση της διάταξης με τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος έκανε λόγο για ακόμα μια πολιτική που υπηρετεί τις ανάγκες του κεφαλαίου σε βάρος των αδύναμων, που είναι -όπως είπε- συνέχεια των προηγούμενων κυβερνήσεων αλλά με νέα κλιμάκωση.

«Η διαχείριση των κόκκινων δανείων δεν έχει στόχο να ανακουφίσει τα υπερχρεωμένα λαϊκά νοικοκυριά, τα οποία μετατρέπει σε ομήρους, αλλά έχει στόχο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών», σημείωσε ο κ. Καραθανασόπουλος.

Ο ειδικός αγορητής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι είπε «τα περισσότερα προεκλογικά ψέματα, με πιο πειστικό τρόπο». «Είστε χειρότεροι, δεν είστε αποτελεσματικοί. Εικόνα διάλυσης υπάρχει παντού», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Δεν θα επιτρέψουμε σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες με εισοδήματα φτώχειας ή εισοδήματα αξιοπρεπή να χάσουν τα σπίτια τους», δήλωσε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος. Παράλληλα πρότεινε να υπάρξει μείωση μέχρι 50% των τελών κυκλοφορίας στα αυτοκίνητα για τους πολύτεκνους και για τα ΑΜΕΑ.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Μάριος Γεωργιάδης έκανε λόγο για ακόμα πιο σκληρά μέτρα σε βάρος εκείνων που «παλεύουν νύχτα μέρα να ζήσουν τις οικογένειες τους και να σώσουν τις επιχειρήσεις τους» και τόνισε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων δεν μπορεί να υπαχθεί στη ρύθμιση.

Oξύτατο επεισόδιο μεταξύ Αμυρά και Καραθανασόπουλου

Οξύτατο επεισόδιο συνέβη στην Ολομέλεια της Βουλής ανάμεσα στον βουλευτή του Ποταμιού, Γιώργου Αμυρά, και τον βουλευτή του ΚΚΕ, Νίκο Καραθανασόπουλο.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο Γ. Αμυράς ξεκινώντας την ομιλία του είπε στην κυβέρνηση «φέρατε τον μαρξισμό μέσα στην οικογένεια». Πριν τελειώσει την φράση του ο Ν. Καραθανασόπουλος του φώναξε «είσαι γελοίος» διαμαρτυρόμενος ότι αποδίδει μαρξισμό στην κυβέρνηση, ενώ, όπως είπε, «οι τραπεζίτες θα πάρουν σπίτια».

«Είσαι τραμπούκος», του απάντησε ο Γ. Αμυράς. «Καλά κάνω», φώναξε ο Ν. Καραθανασόπουλος. «Καλά κάνεις; Τραμπούκε, ε τραμπούκε», φώναξε ο Γ. Αμυράς και ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος συνέχιζε να εμμένει στους χαρακτηρισμούς του ο βουλευτής του Ποταμιού του είπε με ένταση: «είστε γελοίος και δειλός. Είστε ένας γελοίος δειλός. Μ’ άλλα λόγια είστε ένας Έλληνας κομμουνιστής».

Διαγράφηκαν Νικολόπουλος (ΑΝΕΛ) και Παναγούλης (ΣΥΡΙΖΑ)

Ο Νίκος Νικολόπουλος και ο Στάθης Παναγούλη διαγράφηκαν από τις κοινοβουλευτικές ομάδες των ΑΝΕΛ και του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα μετά τη στάση που κράτησαν στη ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα, που θα ξεκλειδώσουν την εκταμίευση των 2+10 δισ. ευρώ. Ο κ. Νικολόπουλος ψήφισε «όχι», ενώ ο Στ. Παναγούλης επέλεξε να δείξει τη δυσφορία του απέχοντας από τη ψηφοφορία. Ο Στάθης Παναγούλης σε ανακοίνωσή του που μοιράστηκε στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες από συνεργάτη του, ενώ η διαδικασία της ψηφοφορίας βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη, εξηγεί τους λόγους για τη στάση που κράτησε.

«Υπακούοντας στη θύελλα αντιδράσεων των πολιτών, αρνούμαι να οδηγήσω στο δρόμο βιοπαλαιστές δανειολήπτες, αφήνοντάς τους στο έλεος των τραπεζών, που θησαύρισαν στα χρόνια της διαπλοκής» αναφέρει ο κ. Παναγούλης.

Σε ό,τι αφορά δε τη θετική ψήφο του σε προηγούμενα δύσκολα νομοσχέδια, προσθέτει ότι «μέχρι τώρα έκανα πολύ υπομονή, ψηφίζοντας με μοναδικό στόχο να αποτραπεί η έξοδος της χώρας από το ευρώ. Έκανα πέτρα την καρδιά μου ψηφίζοντας...». Από την πλευρά του ο Νίκος Νικολόπουλος, βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, με δηλώσεις τους σε Μέσα Ενημέρωσης κατέστησε από το πρωί σαφή την πρόθεσή του να καταψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θεσσαλονίκη: Επί ποδός ο Δήμος για τις νεροποντές
Έντονες και μικρής διάρκειας όπως προβλέπεται για αυτή την περίοδο οι βροχοπτώσεις - Οι σχάρες και οι αγωγοί ήταν καθαροί για να δεχτούν μεγάλες...
Θεσσαλονίκη: Επί ποδός ο Δήμος για τις νεροποντές