21

JUL
2018

Ο Μανόλης Λαμτζίδης στον «Τ.Θ.»: Κάθε μέρα γινόμαστε και περισσότεροι!

Οι 32 δικηγόροι της ειρήνης από τη Θεσσαλονίκη

13 Jul 201800.30

Άρθρο του Μανόλη Λαμτζίδη*

Στις αρχές Ιουλίου, στη Θεσσαλονίκη, δημιουργήσαμε μια   ομάδα με τίτλο «ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ,ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ ΣΤΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ» αποτελούμενη στην αρχή από 28, σήμερα από 32, που όμως αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς.  Φαίνεται «χτυπήσαμε υπόγεια φλέβα»!

 

Σκοπός της ομάδας  είναι η διάδοση και εμπέδωση των αρχών του «κράτους δικαίου» σε όλο το Βαλκανικό χώρο (Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, χώρες της πρώην ενιαίας Γιουγκοσλαβία, Κύπρος, Αλβανία και Τουρκία), η διασφάλιση πρόσβασης όλων των πολιτών στο αγαθό της δικαιοσύνης χωρίς διακρίσεις, του δικαιώματος όλων των πολιτών σε «δίκαιη δίκη» ως  μια θεμελιωδώς σημαντική εγγύηση για κάθε δημοκρατική κοινωνία, η  ειρηνική διευθέτηση των διαφορών των κρατών-μελών μέσα από κλίμα συνεννόησης, η στερέωση και διεύρυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα και  η εγγύηση απόλαυσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών) για όλους τους πολίτες των Βαλκανικών κρατών χωρίς διακρίσεις.

Μέσο για την επίτευξη των στόχων είναι η ειλικρινής αμοιβαία και τακτική συνεργασία των δικηγόρων και γενικότερα όλων των νομικών των Βαλκανικών κρατών καθώς και η ανταλλαγή απόψεων με τη διοργάνωση συναντήσεων και επισκέψεων στις έδρες των Δικηγορικών Συλλόγων για το επίπεδο ανάπτυξης των συστημάτων απονομής δικαιοσύνης και τη συγκριτική τους εξέταση . Δεν δρούμε ανταγωνιστικά προς τους επίσημους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά δρούμε παράλληλα και ομόρροπα προς αυτούς.

Το δίκαιο είναι ενοποιητικός παράγοντας των κοινωνιών και είναι έννοια σύμφυτη με την ειρήνη και τη δημοκρατία. Και στα  Βαλκάνια έχουμε ανάγκη ΚΑΙ την ειρήνη ΚΑΙ  τη δημοκρατία, τα οποία δεν  μπορεί να υπάρξουν χωρίς δικαιοσύνη.

Πολλοί αναρωτήθηκαν: Γιατί τώρα, γιατί στη Θεσσαλονίκη, γιατί οι δικηγόροι και γενικότερα νομικοί;

Γιατί, τελευταία ακούγονται συχνά στους δρόμους και στις πλατείες της  πόλης μας τα συνθήματα «Στα όπλα, στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια», «Σκοπιανέ, σκοπιανέ δε θα γίνεις Έλληνας ποτέ» και «Αλήτες, προδότες πολιτικοί» αφενός προτρέποντας  την κοινή γνώμη να υιοθετήσει απόλυτα εχθρική στάση  απέναντι στους Βαλκάνιους βόρειους γείτονες θέτοντας το αγαθό της ειρήνης σε κίνδυνο και αφετέρου να  εγκαταλείψει τη δημοκρατία και να καλέσει τους «στρατιωτικούς» να σώσουν τη χώρα- γιατί η ειρηνική διαπραγμάτευση σημαίνει «προδοσία».

Γιατί, εδώ, στη Θεσσαλονίκη, ο πρώτος πολίτης δέχθηκε δολοφονική επίθεση μόνο και μόνο επειδή οι δημόσιες τοποθετήσεις του δεν άρεσαν σε ορισμένους, εδώ εβραϊκά μνημεία γίνονται αντικείμενο βανδαλισμών από «γνωστούς-αγνώστους» και πετάχθηκαν άτομα στο Θερμαϊκό μόνο και μόνο για το διαφορετικό τους σεξουαλικό προσανατολισμό.

Στην ομάδα μπορούν να ενταχθούν ασκούμενοι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και δικαστικοί επιμελητές. Μέλη της Ομάδας μπορεί να γίνουν δικηγόροι και γενικότερα νομικοί όλων των άλλων Βαλκανικών κρατών δίνοντας έτσι πραγματικό περιεχόμενο στην έννοια της διαβαλκανικής συνεργασίας.

Από τις πρώτες μας κινήσεις θα είναι να συναντηθούμε τη Διοίκηση του ΔΣΘ και  το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης,  να γνωστοποιήσουμε την ύπαρξή μας στην Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων, σε όλους τους πιο πάνω δικηγορικούς συλλόγους και ενώσεις , αλλά και στις διεθνείς δικηγορικές ενώσεις και συλλόγους.

Να αποστείλουμε επιστολή στον αδελφό ΔΣ της Αδριανούπολης με σκοπό να συμβάλει στην περίπτωση της κράτησης των Ελλήνων στρατιωτικών κατά παράβαση των αρχών του κράτους δικαίου και της «δίκαιης δίκης»   στην ταχεία προσαγωγή τους σε «δίκαιη δίκη» και στην απελευθέρωσή τους. Η ενέργεια αυτή μπορεί να συνδυαστεί και με επιτόπια επίσκεψη στην Αδριανούπολη και συνάντηση με την ηγεσία του ΔΣ και άλλους παράγοντες της δικαιοσύνης.

Θα ακολουθήσουν επισκέψεις και συναντήσεις με άλλους Συλλόγους  ,όπως του Μπλαγκόεβγκραντ, του Βελιγραδίου και άλλους με σκοπό να ανταλλάξουμε εμπειρίες σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος με αιχμή σε θέματα διακρατικής συνεργασίας και οργάνωσης απονομής πχ της ποινικής δικαιοσύνης.

Καλούμαστε να βαδίσουμε για το καλό όλων μας τους δρόμους της ειρήνης, της δημοκρατίας και της συνεργασίας.  

*Ο Μανόλης Λαμτζίδης, είναι πρ. Πρόεδρος του ΔΣΘ, Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ «ΤΥΠΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ»

 

 

 


ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ;(0)

Τύπος ΘεσσαλονίκηςΈχασε τη μάχη με την επάρατη νόσο ο καθηγητής Σταύρος Τσακυράκης

Πολιτική21 Jul 201811.12

Ο γνωστός καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου με σημαντική δράση κατά της Χούντας


Ιωάννης Σαρίδης: Τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κούκλατζη-Μητρετώδη

Πολιτική21 Jul 201801.00

Ο Ιωάννης Σαρίδης, βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων στην Α' Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»


Έλενα Ράπτη: Να σώσουμε ό,τι μπορούμε απ' την κακή συμφωνία των Πρεσπών

Πολιτική21 Jul 201800.30

Η Έλενα Ράπτη, βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στην Α΄ Θεσσαλονίκης, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»


Τσίπρας: Δεν ξεχνάμε την εισβολή στην Κύπρο

Πολιτική20 Jul 201818.00

44 χρόνια μετά εξακολουθούμε να διεκδικούμε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, γράφει στο twitter 


Έντονη διαμαρτυρία στον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Μόσχα από το ρωσικό ΥΠΕΞ

Πολιτική20 Jul 201817.10

Ο Έλληνας πρεσβευτής κλήθηκε σήμερα στο Ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών


Από σήμερα ο νέο κύκλος κινητικότητας στο δημόσιο

Πολιτική20 Jul 201817.00

Θα διαρκέσει έως τις 25 Αυγούστου

Κ. Μητσοτάκης: «Θα σεβαστώ τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ, αν κυρωθεί από τη Βουλή»

Πολιτική20 Jul 201815.50

Τι δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung

Ζουράρις σε Κοτζιά: «Εμάς τους Μακεδόνες μας ακρωτηριάσατε»

Πολιτική20 Jul 201812.20

«Πυρά» του βουλευτή των ΑΝΕΛ σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών

Μήνυμα στήριξης του Π. Καμμένου στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς

Πολιτική20 Jul 201811.10

Κάλεσε τους δύο κρατούμενους «να κρατήσουν ψηλά το κεφάλι», ενώ συνέστησε στους γονείς τους «υπομονή»

Ο απόδημος ελληνισμός και το μέλλον της πατρίδας μας

Πολιτική19 Jul 201822.45

Ο Σάββας Αναστασιάδης, βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της ΝΔ, αρθρογραφεί στον «Τύπο Θεσσαλονίκης»Coca-Cola το σχολείοMediterranean CosmosΜασούτηςBlue LagoonΕΛΠΕΔΕΘ


Typosthes.gr - Twitter
Typosthes.gr - Facebook


© 2012 ePublish

Rss | Επικοινωνία