Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Κουρήτος 2019»: Διήμερη γιορτή κρασιού στο Ροδολίβος Σερρών

Την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, η πρωτεύουσα του δήμου Αμφίπολης, κερνάει κρασί και το γλεντάει μοναδικά για 16η χρονιά

 

Του ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
[email protected]

 

Για 16η χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους Σερρών, διοργανώνει με τη συνδρομή του δήμου Αμφίπολης, τη γιορτή κρασιού και αμπέλου «Κουρήτος». Φέτος η γιορτή μεταφέρεται μια βδομάδα νωρίτερα και γίνεται διήμερη. Έτσι θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019, στις πλατείες «Αμβράζη» και «ΟΧΙ».

Το Λαογραφικό Μουσείο, οι κρασοπαραγωγοί, το κρασί που προσφέρεται άφθονο στους επισκέπτες, τα παραδοσιακά κεράσματα, τα λαϊκά δρώμενα, η κοσμοσυρροή και το λαϊκό γλέντι, είναι αυτά που συνθέτουν την ετήσια Γιορτή Αμπέλου και Κρασιού, «Κουρήτος».

Οι διοργανωτές μας προσκαλούν και φέτος, να δοκιμάσουμε κατ’ αρχήν, τσάι Παγγαίου και ντόπιο κρασί. Να γευτούμε, τη δεύτερη μέρα, παραδοσιακά κεράσματα όπως την περίφημη μουσταλευριά και το γλυκό σταφύλι. Να προμηθευτούμε διάφορα τοπικά προϊόντα και να πάρουμε μέρος στο παραδοσιακό γλέντι με λαϊκή ορχήστρα, μέχρι και το ξημέρωμα…

Το διήμερο πρόγραμμα

Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2019:

Ώρα 5 μ.μ.: Τσάι Παγγαίου, στην πλατεία «Αμβράζη».

Ώρα 10 μ.μ.: Πάρτι νεολαίας με τη νεανική μπάντα της Love Itoya στην πλατεία «ΟΧΙ». Μια βραδιά αφιερωμένη στην νεολαία της περιοχής. Να σημειωθεί ότι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ροδολίβους, σε ειδικά διαμορφωμένα stand, θα κερνάει ντόπιο κρασί σε όλους  τους παρευρισκόμενους. 

Ποια είναι η Love Itoya

2_1.jpg

Η Love Itoya γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα, στη Θεσσαλονίκη αλλά οι γονείς της προέρχονται από τη Νιγηρία. Είναι τραγουδίστρια, στιχουργός και χορεύτρια. Ήταν πρώην front woman του συγκροτήματος Souled Out. Το είδος της μουσικής της είναι rnb, soulfunk.

Το 2015 είχε το πρώτο της single με τίτλο «What you got baby» ft τον L.I. Το 2016 κυκλοφόρησε το δεύτερο τραγούδι της «Turn it up» ft τον L.I. Το 2017 κυκλοφόρησε το τρίτο τραγούδι της σε μια ακουστική έκδοση που ονομάζεται «Put Some Colours In Your Life». Το 2018 συνεργάστηκε με τον ράπερ 12ος πίθηκος στο τραγούδι «Κάθε μέρα» από τον δίσκο του «Αξιοπρέπεια».

Η Love Itoya έχει εμφανιστεί σε διάφορα κλαμπ, φεστιβάλ και εκδηλώσεις. Αυτή τη στιγμή ακολουθεί σόλο καριέρα. Μαζί της παίζουν οι μουσικοί Σταύρος Φιλιπποπολίτης: πλήκτρα, Χρήστος Τζήκος: κιθάρα, Θωμάς Χαλκιάς: μπάσο, Δανιήλ Βογιατζής: σαξόφωνο, Γιώργος Μαδίκας: κρουστά και Ηλίας Παλαπέλας: σαξόφωνο.

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019:

1. Έκθεση κρασιών από επώνυμους οινοπαραγωγούς της χώρας μας.

2. Λαϊκά Δρώμενα του κρασιού και της παράδοσης (φέτος θεατρικό βασισμένο στο Νίκο Τσιφόρο), στην πλατεία «ΟΧΙ».

Να σημειωθεί ότι, προτού αρχίσουν τα Λαϊκά Δρώμενα, θα γίνει αναφορά στα 100 χρόνια της Γενοκτονίας των Ποντίων και στη συνέχεια Ποντιακό χορευτικό συγκρότημα θα χορέψει Ποντιακούς χορούς.

3. Λειτουργία του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου του Πολιτιστικού Συλλόγου Ροδολίβους, στην αίθουσα που παραχωρείται δωρεάν από την Μαίρη Χατζηαγγέλου - Ζωγράφου).

4. Έκθεση ζωγραφικής στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου. 

5. Παραδοσιακά κεράσματα και τοπικά προϊόντα (μουσταλευριά, γλυκό σταφύλι κλπ).

6. Παραδοσιακό γλέντι με λαϊκή ορχήστρα, στην πλατεία «Αμβράζη», αποτελούμενη από τους Λάμπρο Καυκούλα: κιθάρα – τραγούδι, Ευγενία Μαυρομμάτη: τραγούδι, Ανδρέα Τσικούρη: μπουζούκι – τραγούδι, Πέτρο Οκλαλιώτη: κλαρίνο, Ηλία Κρομμύδα: ακορντεόν και Φοίβο Αποστολίδη: κρουστά.

69934550_948251802177888_4912394017603321856_n.jpg

Ποιοι οι συντελεστές

Θεατρικά κείμενα και σκηνοθεσία: Βασίλης Εξαμηλιώτης, χοροδιδασκαλία: Βιβή Διαμαντή, οργάνωση Ιστορικού & Λαογραφικού Μουσείου: Μ. Βάσιου-Μπαχτσέ, Μ. Μιχαηλίδου - Τσιρογιάννη, Π. Καρασταύρου, Γ. Γεωργαλής, Δ. Πίσσαρης. Συντονιστές οργάνωσης των εκδηλώσεων τα μέλη του Δ. Σ. του Συλλόγου Β. Εξαμηλιώτης, Β. Ντιπ, Ε. Δογλαρίδου, Χ. Βογιατζής, Δ. Μπουντάς, Α. Καραμπάσογλου και Π. Εξίογλου.

Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΑ Σερρών και ΕΡΤ-3

Ο «Κουρήτος» στη Μυθολογία

Το Ροδολίβος με τη γιορτή αυτή, θέλει να προβάλλει την αμπελοκαλλιέργεια και τα παραδοσιακά της προϊόντα, όπως είναι το κρασί και το τσίπουρο, καθώς σύμφωνα με σχετικές έρευνες που έγιναν από εξειδικευμένους γεωπόνους, το έδαφος του κάμπου της περιοχής, είναι ιδανικό για την καλλιέργεια κρασοστάφυλων.

Όσον αφορά το όνομα των εκδηλώσεων «Κουρήτος», δόθηκε από το μεγάλο βαρέλι τον «Κουρήτο», ο οποίος προστατεύει το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου. Ο Διόνυσος, στην αρχαιότητα ήταν ο θεός της αμπέλου και του κρασιού, που φέρνει τη διονυσιακή μέθη, τη χαρά, τη θεία έκσταση και απελευθερώνει την ανθρώπινη ψυχή.

Ο Διόνυσος στην Ελληνική Μυθολογία 

Να σημειωθεί ότι ο Ιωάννης Θ. Κακριδής στην «Ελληνική Μυθολογία», αναφέρει ότι οι Κουρήτες ήταν ορεινές πολεμικές θεότητες που συνδέονται με τη φύλαξη του θεού Δία, όταν ήταν μωρό, από τον παιδοκτόνο Κρόνο και ακόμη, έχουν να κάνουν και με τη φύλαξη του θεού Διόνυσου, στη βρεφική του ηλικία, από το μίσος της Ήρας.

Αυτή η μυθολογική εκδοχή λοιπόν, έρχεται να εξηγήσει γιατί στην περιοχή του Ροδολίβους και σ’ όλα τα χωριά του Παγγαίου, ένα μεγάλο βαρέλι που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι για να πατούν τα σταφύλια και να αποθηκεύουν το κρασί λεγόταν «Κουρήτος», γιατί ακριβώς προστάτευε το αγαπημένο ποτό του θεού Διόνυσου.

 

ΣΥΡΕΤΕ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΥΡΕΤΕ ΔΕΞΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ