Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Φεστιβάλ Δράμας με ενισχυμένο διεθνή χαρακτήρα

Για πρώτη φορά η Fipresci θα απονέμει βραβείο - Ανεξάρτητες στην συντριπτική πλειονότητά τους παραγωγές στο ελληνικό διαγωνιστικό

Επιμέλεια: ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Με ενισχυμένο διεθνή του χαρακτήρα, και με ανεξάρτητες ως επί το πλείστον ελληνικές παραγωγές το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας βρίσκεται στην τελική ευθεία.

Η αυλαία του ανοίγει αύριο και το φεστιβάλ θα διαρκέσει έως τις 19 Σεπτεμβρίου.

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα, κλείνει τα 38 της χρόνια και συμπληρώνει 21 χρόνια από την θέσπιση του διεθνούς της τμήματος έχοντας φέτος έναν ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτή: την Fipresci.

Το Φεστιβάλ θα υποδεχθεί για πρώτη φορά την Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου, έναν θεσμό με κύρος που επιλέγει προσεκτικά πού θα συμμετάσχει. Η Fipresci, που φέτος γιορτάζει τα 90 χρόνια της, θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 210 ταινίες σε όλα τα προγράμματά της.

41 ταινίες Ελληνικές ταινίες μικρού μήκους

 

Στο ελληνικό κομμάτι από τις 168 αιτήσεις που κατατέθηκαν φέτος, επιλέχθηκαν 41 ταινίες που θα διεκδικήσουν τα βραβεία του.

Και στην πλειονότητά τους είναι ανεξάρτητες παραγωγές, ενώ υπάρχουν ντοκιμαντέρ και animation. Το παρών θα δώσουν δημιουργοί που έχουν διακριθεί στο παρελθόν, αλλά και καλλιτέχνες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα.

Εξάλλου όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας Αντώνης Παπαδόπουλος «το φεστιβάλ το κάνουμε γι’ αυτό το ανέσπερο φως που λάμπει στα μάτια των νέων κινηματογραφιστών, των νέων σκηνοθετών και των συνεργατών τους, που θα γίνουν κάποια στιγμή, εάν δεν είναι ήδη, τα μάτια, τα αυτιά και η ψυχή της ελληνικής κοινωνίας, που θα καταγράψουν τα μελλοντικά όνειρά της, οδηγώντας την στην έξοδο του τούνελ».

Η θεματική των φετινών ταινιών;

Πιο συνηθισμένα θέματα είναι η οικονομική κρίση και η σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα στην χώρα (ανεργία, φτώχια, επαγγελματική κατάρρευση, ρατσισμός, εγκληματικότητα, άστεγοι).

Κάποιοι εμπνέονται από την αποσάθρωση της Ευρώπης και από το φαινόμενο της (νέο) μετανάστευσης στη Γερμανία, ενώ η ταινία μικρού μήκους δείχνει και πάλι τα γρήγορα αντανακλαστικά της, αφού κάποιοι καταπιάνονται και με το ζήτημα των μεταναστών στα νησιά. Σταθερή θεματική οι διαπροσωπικές σχέσεις (οικογένεια, έρωτας, φιλία), οι υπαρξιακές αναζητήσεις, το επερχόμενο τέλος, η μοναξιά και τα γηρατειά. Το θέμα ταμπού του παιδικού θανάτου, η κακοποίηση παιδιών, το εκπαιδευτικό σύστημα (σε μια αλληγορία με ζόμπι), η θρησκεία, η ζωή της γυναίκας στην επαρχία, οι αλλοδαπές οικιακές βοηθοί, η οικολογία και η επικράτηση της τεχνολογίας σε φουτουριστικές μετά-αποκαλυπτικές ταινίες, αποτελούν μερικές ακόμα φετινές θεματικές. Όπως και οι φρικαλεότητες των Γερμανών στον πόλεμο και των Ελλήνων στον Εμφύλιο.

Από τη μεγάλη οθόνη θα περάσουν και γνωστοί ηθοποιοί όπως οι: Αντώνης Καφετζόπουλος, Λυδία Φωτοπούλου, Υβόννη Μαλτέζου και Αλέξανδρος Λογοθέτης.

Στο φεστιβάλ συμμετέχουν φέτος από νεαροί μικρομηκάδες (που κάνουν ταινίες από τα 13 τους!), μέχρι σκηνοθέτες one man show που υπογράφουν τα πάντα: από σκηνοθεσία και κάμερα, μέχρι ηχοληψία και μουσική.

Επίσης μερικοί νέοι δημιουργοί που έχουν ήδη γυρίσει ταινία μεγάλου μήκους επιστρέφουν στη μικρή φόρμα.

Στο πλαίσιο του φεστιβάλ:

- θα προβληθούν οι υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2014 (EFA),

-θα παρουσιαστεί το 1ο Βαλκανικό Πανόραμα, με Tιμητικό Aφιέρωμα στη Βουλγαρία, Balkan Highlilghts of Drama και Βαλκανικές ταινίες από το ALTCINE,

-θα γίνει μάστερκλας από τον διευθυντή φωτογραφίας Γιώργο Αρβανίτη

με θέμα: «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της» (Τετάρτη 16/9) ,

-θα γίνει Μίνι τιμητικό αφιέρωμα στον διευθυντή φωτογραφίας και μοντέρ Νίκο Καβουκίδη για τα 60 χρόνια προσφοράς του στο ελληνικό σινεμά (τελετή έναρξης -14/9),

-θα γίνουν εκθέσεις και τα καθιερωμένα πλέον λογοτεχνικά μεσημέρια,

-επίσης θα πραγματοποιηθούν: το 6o Σπουδαστικό Πανόραμα, Προβολές για παιδιά, 5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ψηφιακού Βίντεο με τίτλο «Ένας πλανήτης – μια ευκαιρία» και Εργαστήριο ραδιόφωνου για παιδιά.

Διεθνή: 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου

 

Το Διεθνές κομμάτι του Φεστιβάλ, που φέτος συμπληρώνει 21 χρόνια από την διεθνοποίησή του, θα προβάλλει 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου. Αξίζει να αναφέρουμε πως στο διεθνές διαγωνιστικό συμμετέχει φέτος και ο πολυβραβευμένος (για το παλιότερο «Χαμομήλι» του) Νεριτάν Ζιντζιρία, με τη νέα του Ιταλό-Αλβανική συμπαραγωγή «The time of a young man about to kill». Την παραγωγή ανέλαβε η ιταλίδα ηθοποιός Βαλέρια Γκολίνο και ο (Ιταλός παραγωγός του Τέρι Γκίλιαμ) Γκαμπριέλε Ορίκιο ο οποίος ανακάλυψε τον Ζιντζιρία στο Φεστιβάλ Δράμας πριν μερικά χρόνια.

Επίσης συμμετέχει και το αλβανικό «Ψωμί» (Μπλέρτα Κελμέντι) σε παραγωγή της Τέφτα Μπέϊκο και του (γνωστού στην Ελλάδα σκηνοθέτη) Μπουγιάρ Αλιμάνι, ενώ θα δούμε και τη νέα ταινία της μεγάλης Φινλανδής animator Καταρίνα Λίκβιστ «Baby box».

Στην τελετή έναρξης θα πραγματοποιηθεί η προβολή ενός ιδιαίτερου γερμανικού animation του Ντάνιελ Νόκε με θέμα την κρίση και τίτλο: «Who will pay the bill?».

Για το Διεθνές Διαγωνιστικό επιλέχθηκαν τρεις ελληνικές ταινίες: «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, «Ο Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη και «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ