Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Το Typosthes.gr προτείνει: Οι νέες ταινίες της εβδομάδας στις αίθουσες της Θεσσαλονίκης!

Ξεχωρίζει η ταινία «Ο παρτιζάνος» με τον Βενσάν Κασέλ στις νέες ταινίες που προβάλλονται στις αίθουσες κινηματογράφων της Θεσσαλονίκης

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Κάθε εβδομάδα ο Τύπος Θεσσαλονίκης και το typosthes.gr σας ενημερώνουν για τις νέες ταινίες που προβάλλονται στα σινεμά της Θεσσαλονίκης. Αυτή την εβδομάδα (17/9-24/9) ξεχωρίζει η νέα ταινία του Άριελ Κλάιμαν «Ο παρτιζάνος» με πρωταγωνιστή τον Βενσάν Κασέλ. Διαβάστε επίσης για τις ταινίες: Κωδικό όνομα U.N.C.L.E. του Γκάι Ρίτσι, Βατικανό: Απόρρητοι φάκελοι του Μαρκ Νέβελνταϊν και Έρωτας χωρίς δεσμεύσεις του Λέσλι Χέντλαντ.

Ο παρτιζάνος

Αξιολόγηση: ***

Σκηνοθεσία: Άριελ Κλάιμαν

Παίζουν: Βενσάν Κασέλ, Τζέρεμι Σάμπριελ, Φλοράνς Μετσάρα

Διάρκεια: 98’

Ένα περιβάλλον απόλυτης οικογενειακής στοργής και θαλπωρής. Ενθάρρυνση, αυτάρκεια και προσεγμένη ανατροφή, βασισμένη σε ξεκάθαρες αρχές. Τρυφερότητα και επιδοκιμασία, ενδιαφέρον και προστασία, όλα στον υπερθετικό βαθμό. Μία περίκλειστη και απομονωμένη Εδέμ, που αγκαλιάζει τα μέλη της και τα θωρακίζει απέναντι στη βία και την ασχήμια του, εκτός των τειχών, κόσμου. Ο πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης Άριελ Κλάιμαν κατασκευάζει ένα απίστευτα ιδιόρρυθμο και νοσηρό «παράδεισο», ο οποίος περικλείει εντός του μια βαθιά και άρρητη κόλαση. Βασίζεται στο αίμα, βασίζεται στην άγνοια, βασίζεται στην απόλυτη αποδοχή των δεδομένων και τη μηδενική περιέργεια.

Ο Βενσάν Κασέλ υποδύεται τον Γκριγκόρι, ένα απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο pater familias. Ερμηνεύει από την αρχή ως το φινάλε σε ένα καθεστώς που ισορροπεί υποδειγματικά ανάμεσα στην έκρηξη και τον έλεγχο, ανάμεσα στην αγάπη και στην ιδιοτέλεια. Μάλιστα, ακόμη και η πρόδηλα ξενική προφορά των αγγλικών του δεν αποπροσανατολίζει, αλλά συντελεί στην αύρα του αλλόκοτου που κυριαρχεί στην ταινία. Ο Γκριγκόρι είναι ο Θεός, ο Πατέρας και ο Αφέντης μαζί. Είναι το λιοντάρι που φροντίζει και εξουσιάζει μία αγέλη από πολλές πιστές κι υποταγμένες λέαινες και από πειθήνια λιονταράκια, στα οποία εμφυτεύει υπογείως το κακό. Ωσότου έρθει το πλήρωμα του χρόνου και εκκολαφθεί ο πρώτος «αντάρτης».

Ο Κλάιμαν διαθέτει δεξιοτεχνία, διαθέτει ύφος και ματιά και δεν παραλείπει να το καταδείξει σε πάμπολλες στιγμές, αγγίζοντας ενίοτε την κατάχρηση των εκφραστικών του τεχνασμάτων. Συνολικά μιλώντας πάντως, κατορθώνει να πλάσει ένα σύμπαν γοητευτικό, αύταρκες και πλήρες, μέσα στις τόσες χτυπητές ιδιαιτερότητές του. Στις σκηνές ενός ρουτινιάρικου, αλλά την ίδια στιγμή σφόδρα παράδοξου, οικογενειακού βίου. Στην καθημερινότητα που κυλά σε ένα αρχοντικό που συνδυάζει την ερείπωση και την παρακμή με την απόλυτη λειτουργικότητα και την πεπαλαιωμένη ομορφιά. Στις στιγμές διασκέδασης, εορτών και φαγοποτιού που αποπνέουν κάτι παγωμένο και απόκοσμο.

Στην αίσθηση ενός υφέρποντος Κακού που σιγοβράζει πίσω από φαινομενικά άκακες εικόνες. Στο εύρημα των pop βραδιών χαλάρωσης, που αφήνει ένα γκροτέσκο και βαθιά θλιμμένο στίγμα. Στη διδασκαλία της βίας, σε πρώτο στάδιο εν είδει παιχνιδιού, και στη μετέπειτα άσκησή της, με τρόπο κλινικό και αποστειρωμένο από συναίσθημα. Στην μουντή και ανήλιαγη απεικόνιση του έξω κόσμου, ο οποίος δεν αναπαρίσταται απλουστευτικά ως απαγορευμένο θέλγητρο. Αντιθέτως, είναι γκρίζος, δεν είναι διόλου συντροφικός και δεκτικός. Είναι κατά βάση αδιάφορος για την κάστα των εκδιωγμένων, τους οποίους ουδόλως θέλει να επαναπατρίσει.

Ο Κλάιμαν ποντάρει στον μινιμαλισμό του όλου κλίματος και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας ίσως και λίγο παραπάνω απ’ όσο πρέπει. Είναι λεπτομερής και μεθοδικός στην οικονομία των προθέσεων, των κινήτρων και του λόγου, στον υπαινιγμό όλων των εσωτερικών φωνών. Κι ενώ εικαστικά και υφολογικά δεν λαθεύει, η ιστορία που μας διηγείται έχει σε κάποια στιγμή ανάγκη από κάτι παραπάνω. Από ένα βοηθητικό υπόστρωμα που θα την πλαισιώνει και θα την ολοκληρώνει και το οποίο θα την γλύτωνε από την χροιά του ημιτελούς που την περιβάλλει. Όχι δηλαδή από μία σαφή εξήγηση ή μια διεξοδική ανάλυση των πεπραγμένων και του παρελθόντος, καθώς μία τέτοια κίνηση θα κατέστρεφε σίγουρα το αίσθημα του υποδόριου και του αφαιρετικού. Έστω όμως από μία πιο στιβαρή διάρθρωση, από μία πιο ξεκάθαρη ιχνηλάτηση των χαρακτήρων και των ενεργειών τους.

Επίσης στις αίθουσες

Κωδικό όνομα U.N.C.L.E.

Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι

Παίζουν: Χένρι Κάβιλ,  Χιου Γκραντ, Άρμι Χάμερ

Διάρκεια: 117’

Δυσκολεύεται να πιστέψει κανείς πως ο Γκάι Ρίτσι είναι ο ίδιος σκηνοθέτης που μας είχε ξετρελάνει με τις «Δύο καπνισμένες κάννες» και την «Αρπαχτή». Πλέον, αναζητά το come back, μέσα από την κινηματογραφική αναβίωση μιας παλιάς τηλεοπτικής σειράς, όπου ένας Αμερικάνος κι ένας Σοβιετικός πράκτορας ενώνουν δυνάμεις για τη σωτηρία του κόσμου.

Βατικανό: Απόρρητοι φάκελοι

Σκηνοθεσία: Μαρκ Νέβελνταϊν

Παίζουν: Ολίβια Τέιλορ Ντάντλι, Μάικλ Πένα, Τζιμόν Χούνσου

Διάρκεια: 91’

Εφόσον πιστεύετε στον Θεό, μήπως θα πρέπει να πιστεύετε και στον Διάβολο; Από φιλοσοφικής άποψης πάντως, η έννοια του θεού δεν μπορεί να σταθεί αποκομμένη από το διαλεκτικό της δίπολο, αυτό του διαβόλου. Όσον αφορά την ταινία μας, μια ακόμη ιστορία hard core εξορκισμού. Αν αγαπάτε αυτές τις ιστορίες, ανατρέξτε καλύτερα στον original «Εξορκιστή».

Έρωτας χωρίς δεσμεύσεις

Σκηνοθεσία: Λέσλι Χέντλαντ

Με τις φωνές των: Τζέισον Σουντέικις, Άλισον Μπρι, Άνταμ Σκοτ

Διάρκεια: 94’

Βραβείο στο Tribeca Film Festival, καλές κριτικές στο φεστιβάλ του Σάντανς, όλο γενικώς το απαραίτητο καρύκευμα για μία πολλά υποσχόμενη indie καριέρα. Μόνο που τα indie films πλέον μοιάζουν αδιανόητα mainstream κι ακολουθούν πιστά μία πεπατημένη από φτηνά τρικς. Η ίδια ιστορία κι εδώ, με το σεξ να είναι το απαραίτητο «τυράκι» σε μία υποτιθέμενα μοντέρνα ταινία.

Η σινεφίλ ατάκα της εβδομάδας

«Υποδύομαι συνήθως κακούς τύπους επειδή είναι πολύ πιο κουλ από τους καλούς»

Βενσάν Κασέλ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ