Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ρωμαίος και Ιουλιέτα για λοξούς ρομαντικούς

Για την πιο αισιόδοξη ματιά στο έργο του Σαίξπηρ που ανεβάζει η Νεανική Σκηνή του ΚΘΒΕ μίλησαν οι δύο πρωταγωνιστές της παράστασης

Συνέντευξη στη ΛΕΜΟΝΙΑ ΒΑΣΒΑΝΗ

Μια πιο αισιόδοξη και πιο φωτεινή ματιά στο «Ρωμαίο και Ιουλιέτα» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ δίνει η Νεανική Σκηνή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Με την παράσταση «Ρωμαίος και Ιουλιέτα …on the road» που ανεβάζει από σήμερα και μέχρι και τον Απρίλη του 2016 στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) θα δούμε τον εφηβικό έρωτα να έρχεται αντιμέτωπος με το μίσος και τις κοινωνικές προκαταλήψεις. Το κουβάρι ξετυλίγεται σε ένα ραδιοφωνικό στούντιο με την ιστορία των δυο νέων να ζωντανεύει μέσα από τραγούδια κάθε λογής από χιπ χοπ μέχρι κλασσική μουσική, και από ποπ μέχρι Αττίκ.

Στο σύνολο είναι μια ιστορία δρόμου …για «λοξούς ρομαντικούς» αναφέρει ο σκηνοθέτης Στέλιος Χατζηαδαμίδης που έχει κάνει και τη διασκευή.

Τι σημαίνει όμως «λοξοί ρομαντικοί»; Και τι μεταφέρει στους νέους, αλλά και στους μεγαλύτερους αυτό το έργο; Μας απάντησαν η Ηλέκτρα Καρτάνου που υποδύεται την Ιουλιέτα και ο Τάσος Παπαδόπουλος που παίζει τον Ρωμαίο.

- Γιατί είναι μια ιστορία για «λόξους ρομαντικούς».

-(Ηλέκτρα) Γιατί αυτό που έχει να πει είναι σχεδόν κλισέ, αλλά πολύ πραγματικό. Η παράσταση υμνεί την αγάπη και την ελευθερία, αξίες παλιές που έχουν αλλοιωθεί και θεωρούνται οπισθοδρομικές και ρομαντικές. Εμείς πιστεύουμε σε αυτές και αυτό προσπαθούμε να δείξουμε και στη σκηνή.

-(Τάσος) Γιατί είναι δυσεύρετοι στην εποχή μας και γιατί κάτι που είναι τόσο σπάνιο, ώστε αξίζει να το βγάλεις και προς τα έξω.

-Τι αλλάζει στο έργο του Σαίξπηρ;

-(Ηλέκτρα) Το βασικό είναι ότι στο τέλος της ιστορίας δεν πεθαίνουν ο Ρωμαίος και η Ιουλιέτα. Ακόμα και οι δύο φόνοι, του Τυβάλδου και του Μερκούτιου, γίνονται για να προχωρήσει η ιστορία.

Επίσης αλλάζει η εποχή. Δεν εξελίσσεται στην εποχή στην οποία αναφέρεται από τον Σαίξπηρ, αλλά στο σήμερα.

-(Τάσος) Είναι μια διαφορετική αφήγηση. Αφορά τους εφήβους, οπότε όλοι προσπαθήσαμε μέσα από το έργο να δώσουμε ελπίδα. Υπάρχει και το διαφορετικό τέλος. Και νομίζω μέσα από αυτό τέλος ο κάθε θεατής μπορεί να είναι αισιόδοξος.

 

-Πώς σχολιάζει το έργο τη διαφορετικότητα;

-(Ηλέκτρα) Η παράσταση κεντράρει στη μοναδικότητα κάθε ανθρώπου, αλλά και στην αγάπη και στην ελευθερία.

-(Τάσος) Ότι όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίσοι. Και ο καθένας είναι διαφορετικός και έχει ανάγκη να αντιμετωπίζεται με σεβασμό και κατανόηση.

-Και τι έχει να πει στους νέους;

-(Ηλέκτρα) Γνωρίζοντας την Ιουλιέτα, αυτό το άτομο, αλλά και σε συνδυασμό με το Ρωμαίο, θα έλεγα πως είναι δύο νέοι που είναι ακόμη αγνοί. Δεν έχει αλλοιωθεί ο χαρακτήρας τους από τις κοινωνικές συμβάσεις. Οπότε θα έλεγα πως η παράσταση αναφέρεται στο να μπορέσει κανείς να κρατήσει κάποιες αξίες σε μια κοινωνία που δεν είναι ελεύθερη και που κοιτάει το συμφέρον της.

Αυτό είναι το στοίχημα που μπαίνει τόσο στον Σαίξπηρ όσο και στη σημερινή εποχή.

-(Τάσος) Στους εφήβους που είναι μια γενιά που ζει σε ταραγμένες εποχές το μήνυμα που θέλει να περάσει η παράσταση είναι να μην χάνουν τις ελπίδες τους, να συνεχίσουν να ονειρεύονται, να αγωνίζονται και να διεκδικούν αυτά που θεωρούν δικαίωμά τους.

Mετάφραση- Απόδοση: Λευτέρης Παπαδόπουλος/ Ράια Μουζενίδου, Διασκευή- Σκηνοθεσία: Στέλιος Χατζηαδαμίδης, Χορογραφία: Γιάννης Μάρτος, Κίνηση: Κώστας Γεράρδος, Σκηνικά / Κοστούμια: Χρύσα Σερδάρη, Χαρά Τσουβαλά,

Μουσική: Αδάμ Σιάγας, Στίχοι: Μάρα Τσικάρα, Φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, Video Art: Κλείτος Κυριακίδης, Δραματουργική επεξεργασία: Φιλοθέη Ελευθεριάδου, Κοινωνιολογική έρευνα: Ειρήνη Καραχρήστου, Βοηθοί Σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή-Αστερόπη Χαριτίδου, Βοηθός φωτιστή: Μαρίνα Κόντα, Οδηγοί σκηνής: Marleen Verschuuren, Γιάννης Παλαμιώτης, Οργάνωση παραγωγής: Marleen Verschuuren.

Διανομή με αλφαβητική σειρά: Δήμητρα Βλάχου (Χορός), Κώστας Γεράρδος (Τυβάλδος / Χορός),Αλέξανδρος Ζαφειριάδης (Πατήρ Λαυρέντιος), Χρύσα Ζαφειριάδου (Κυρία Καπουλέτου), Ηλέκτρα Καρτάνου (Ιουλιέτα), Γιώργος Καφετζόπουλος (Μερκούτιος), Δέσποινα Κέη (Χορός), Άννα Κυριακίδου (Παραμάνα), Άννα Μαντά (Κυρία Μοντέγου / Μαριάννα / Χορός), Άννα Μανούδη (Χορός), Γιάννης Μάρτος (Πάρης/ Χορός),Χρήστος Μαστρογιαννίδης (Μπενβόλιο), Τάσος Παπαδόπουλος (Ρωμαίος), Θάλεια Σκαρλάτου (Άρχοντας της πόλης), Στέργιος Τζαφέρης (Καπουλέτος), Μάρα Τσικάρα (Αφηγητής), Στέλιος Χατζηαδαμίδης (Αφηγητής)

Συμμετέχουν: Βασίλης Γκουλέτσας (Χορός), Λευτέρης Γκουλέτσας (Χορός)

Πρεμιέρα σήμερα στις 11.00 το πρωί. Παραστάσεις: Τρίτη - Παρασκευή: 10.30 (για σχολεία), Κυριακή 11:00  (για το κοινό).

Γενική Είσοδος: Κυριακές 10 €, Τιμή σχολικού εισιτηρίου: Τρίτη – Παρασκευή 6€. Ειδικά για τις Κυριακές ισχύει «Οικογενειακό εισιτήριο»: Ο ένας ενήλικας δωρεάν.

Προπώληση εισιτηρίων: Ταμεία ΚΘΒΕ, 2315 200 200, Καταστήματα Γερμανός, www.tickhethour.com, Tράπεζα Πειραιώς (από τα μηχανήματα APS). Τηλ. κρατήσεων: 2315 200200

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ