Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Σπίρτζης: Πρωτεύουσα παρακράτους και παλαιοκομματισμού υπήρξε η Θεσσαλονίκη

Βολές από τον υπουργό από το βήμα της Βουλής

Χθες Τετάρτη, λίγα λεπτά πριν η Βουλή ψηφίσει υπέρ του νομοσχεδίου που έκανε δημόσιο τον ΟΑΣΘ μετά από 60 χρόνια πρωτοκαθεδρίας στη Θεσσαλονίκης, ο Χρήστος Σπίρτζης έκανε μία συνολική ομιλία για την πόλη, τον ΟΑΣΘ, αλλά και τη ΝΔ.

Εκεί ανέφερε πως η Θεσσαλονίκη υπήρξε «πρωτεύουσα του παρακράτους της χώρας πριν τη Μεταπολίτευση» και «πρωτεύουσα του παλαιοκομματισμού μέχρι σήμερα». Σε μία σφοδρή επίθεση προς τη ΝΔ είπε «αυτό που θέλει (σ.σ. η ΝΔ) είναι όχι να καταψηφίσει, αλλά να δείξει ότι ήταν, είναι και θα είναι ο παλαιοκομματισμός, ήταν, είναι και θα είναι αυτό που τροφοδοτούσε το παρακράτος πριν τη Χούντα και τους γνωστούς παλαιοκομματικούς μηχανισμούς μετά. Υπερασπίζεστε το χθες, είστε ο παλαιοκομματισμός, είστε τα ρουσφέτια».

Όπως είπε ο κ. Σπίρτζης από το βήμα της Βουλής

«Θα ήθελα να καταθέσω κάποιες τελευταίες νομοτεχνικές βελτιώσεις. Είναι κάποιες αναγκαίες βελτιώσεις σχετικά με τη διαδικασία νομιμοποίησης των εταιρειών.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές για εμάς σήμερα, μετά την ψήφιση του σχεδίου νόμου, ξεκινά η προσπάθεια της δικής μας πολιτικής, μιας άλλης πολιτικής για τις αστικές συγκοινωνίες.

Ο εποπτικός φορέας, ο ΟΣΥΘ, θα σχεδιάζει και θα ελέγχει όλες τις αστικές συγκοινωνίες στο μητροπολιτικό κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα λεωφορεία, αλλά και το μετρό που θα γίνει, γιατί το έργο προχωρά. Έχουν τελειώσει τα έργα πολιτικού μηχανικού στο κυρίως έργο και έχουμε πάει στην επέκταση για Καλαμαριά και σε λίγο καιρό ξεκινάνε και οι εργασίες για τα ηλεκτρομηχανολογικά. Επομένως, δεν είναι όπως ήταν κάποτε. Και βέβαια θα σχεδιάζει και θα ελέγχει τις αστικές ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Έχουμε την άλλη στιγμή που θα δημοσιευτεί το σχέδιο νόμου, τη θεσμοθέτηση –επιτέλους- της συμμετοχής της Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, χωρίς να βάλουν ένα ευρώ στον φορέα σχεδιασμού.

Κύριε Αμυρά, δεν το έχετε διαβάσει καλά. Συμμετέχουν από την πρώτη στιγμή και οι δήμοι, οι ΠΕΔ δηλαδή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, τα επιμελητήρια, οι κοινωνικοί φορείς της πόλης.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΜΥΡΑΣ: Στα διοικητικά συμβούλια. Άλλο λέω εγώ. Να είναι μέτοχοι στα διοικητικά συμβούλια. Να το τρέχουν οι ίδιοι.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΠΙΡΤΖΗΣ: Μα, στα διοικητικά συμβούλια παίρνονται οι αποφάσεις! Πού παίρνονται; Θα είναι και μέτοχοι. Προβλέπεται στον ΑΣΥΘ, εφόσον εισφέρουν αυτό που πρέπει, είτε σε περιουσία είτε σε χρήμα.

Έχουν δηλώσει ενδιαφέρον και οι Δήμοι της Θεσσαλονίκης και ο Δήμος της Θεσσαλονίκης. Με ένταξη, λοιπόν, στον σχεδιασμό των φορέων αυτών, και των αστικών ΚΤΕΛ και του ρόλου των ταξί, και του ποδηλατόδρομου και όλων των αστικών συγκοινωνιών του μητροπολιτικού κέντρου.

Θα ήθελα, επειδή ακούστηκαν πολλά, να πούμε τι αντικαθιστά αυτός ο φορέας. Αντικαθιστά το ΣΑΣΘ, το Συμβούλιο, ένα Συμβούλιο, το οποίο δεν είχε πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν είχε Οργανισμό, είχε οκτώ μηχανικούς όλους και όλους. Τα χρήματα του ΣΑΣΘ είχαν προβλεφθεί να τα δίνει ο ΟΑΣΘ. Δηλαδή, ο ελεγχόμενος έδινε χρήματα για να πληρώσει τον ελεγκτή.

Αυτό, κύριοι της Νέας Δημοκρατίας και κύριε Σταμάτη, είναι πραγματικά ιδιαίτερο φροντιστήριο παλαιοκομματισμού. Είναι σαν να πληρώνει τον Έφορο ο επιχειρηματίας για να τον ελέγξει.

Στη Θεσσαλονίκη γενικότερα, όχι μόνο στο θέμα του ΟΑΣΘ, αλλά κυρίως στον ΟΑΣΘ, νομιμοποιήσατε και αυτό. Δηλαδή, αυτό που γίνεται παράτυπα σε όλη τη χώρα, εκεί το έχετε νομιμοποιήσει.

Το πρώτο πρόστιμο που μπήκε στον ΟΑΣΘ από τον ΣΑΣΘ ήταν πέρυσι και είναι περίπου 1000 ευρώ για το θεσμικό πλαίσιο που είχατε φτιάξει.

Στον φορέα υλοποίησης του συγκοινωνιακού έργου συμμετέχουν οι εργαζόμενοι. Επομένως καλύπτεται από εκεί η συμμετοχή του Εργατικού Κέντρου που ζητάτε.

Μιλάτε κάποιοι για μείωση των μισθών.

Κύριοι της Νέας Δημοκρατίας, οι μισθοί που μειώνονται, δεν είναι των εργαζομένων, είναι των «εκλεκτών» εργαζομένων της Διοίκησης του ΟΑΣΘ, που προφανώς είναι και δικοί σας «εκλεκτοί», για να δίνετε τέτοια μάχη και να έχετε τέτοιο πόνο. Δεν είναι γενικά των εργαζομένων.

Ο στόχος μας είναι οι αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης να παρέχουν το κοινωνικό έργο που πρέπει να παρέχεται στους πολίτες της Θεσσαλονίκης. Να δώσουμε τη μάχη μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους κοινωνικούς φορείς, τους εργαζόμενους. Να μετακινούνται και οι άνεργοι και στη Θεσσαλονίκη. Να επιδοτούνται από το ελληνικό δημόσιο ιδιαίτερες κοινωνικές ομάδες. Να δίνουν ρέστα οι αυτόματοι πωλητές. Να μην υπάρχει ειδικό καθεστώς στις διαιτησίες για να χαρίζονται δισεκατομμύρια στους μετόχους του ΟΑΣΘ. Να μην υπάρχει ενοικίαση ακινήτων, προμήθειες και αναθέσεις σε πολλαπλάσιες τιμές.

Θα ήταν αποδεκτή η όποια κριτική σας, αν εμείς διατηρούσαμε τον ΟΑΣΘ όπως τον βρήκαμε από τη Νέα Δημοκρατία και τον παλαιοκομματισμό, αν συνεχίζαμε να δίνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, αν συνεχίζαμε να έχουμε το έργο του μετρό της Θεσσαλονίκης κολλημένο.

Το ίδιο ισχύει -σε πολύ μικρότερο βαθμό- στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας. Και μόνο ότι η επιδότηση του ΟΑΣΘ είναι μεγαλύτερη από το σύνολο της επιδότησης των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας, με πολύ μικρότερο στόλο λεωφορείων, με πολύ μικρότερο αριθμό επιβατών, αρκεί για να καταλάβει οποιοσδήποτε τι γινόταν εδώ και εξήντα χρόνια και μέχρι σήμερα.

Αγαπητοί συνάδελφοι, πρέπει να απαντήσουμε στα ερωτήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Είπε ο κ. Δένδιας ότι το τίμημα θα το καθορίσει η Δικαιοσύνη. Αυτό περιγράφουμε στο σχέδιο νόμου.

Μας ρωτάτε γιατί συγκροτούμε δύο φορείς. Γιατί σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη υπάρχουν τουλάχιστον δύο φορείς: ο φορέας που κάνει τον σχεδιασμό και τον έλεγχο, που έχει τον εποπτικό ρόλο, και ο φορέας που κάνει τη λειτουργία. Και λίγους συγκροτούμε.

Μας ρωτήσατε μήπως είναι πονηρό το μυαλό μας και θέλουμε να αποκλείσουμε κάποιους από τις επερχόμενες εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αν μας πείτε ότι θέλετε να κατεβάσετε τον κ. Στεφανίδη ή τη Διοίκηση του ΟΑΣΘ στη δημαρχία της Θεσσαλονίκης, αυτό δείχνει και πόσο θέλετε να αλλάξετε τον ΟΑΣΘ.

Επίσης, καταλαβαίνετε ότι η απόκρυψη στοιχείων από αυτόν τον οργανισμό είναι πάρα πολύ σημαντική. Μέχρι που αναλάβαμε δεν υπήρχε το μετοχολόγιο. Άργησε πολύ να έρθει. Και να είστε σίγουροι ότι το επόμενο διάστημα θα βγουν τα ονόματα των μετόχων από τη Μεταπολίτευση και μετά στον ΟΑΣΘ. Μπορεί να πονάει την παράταξή σας, αλλά δεν πειράζει, θα το συνηθίσετε. Δεν είναι το μόνο.

Επειδή μας είπε και ο κ. Γκιουλέκας για τον κ. Καραμανλή, να πω -το είπα και στην πρωτομιλία μου- ότι εμείς σεβόμαστε και τους ηγέτες της αντίπαλης παράταξης, αλλά και τους μελετάμε. Και αυτό δεν είναι προσχηματικό.

Στη μετακόμιση, όμως, από τη Ρηγίλλης στη Συγγρού και μετά στην Πειραιώς, ξεχάστηκαν πολλά πράγματα, κύριε Γκιουλέκα. Ξεχάστηκαν φωτογραφίες, βιβλία και μαζί και το πολιτικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας στη Μεταπολίτευση.

Αν δεν το βρείτε –το έχω εδώ το βιβλίο γιατί εμείς δεν κάνουμε πλάκα όταν λέμε ότι σας μελετάμε, εδώ είναι «Η ιδεολογία της Νέας Δημοκρατίας» του κ. Καλλία- στη δική σας βιβλιοθήκη -είναι βέβαιο ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν το έχει στη βιβλιοθήκη της Πειραιώς τώρα γιατί το ποτάμι σάς πηγαίνει συνέχεια προς τη θάλασσα!-, θα σας το δώσουμε εμείς, να το έχετε. Μπορεί να το βρείτε ή στη βιβλιοθήκη του κ. Δένδια ή του κ. Καραμανλή. Είναι βέβαιο, όμως, ότι σήμερα δεν υπάρχει εκεί.

Ρωτήσατε, επίσης, γιατί δεν συναντούσα τη Διοίκηση του ΟΑΣΘ. Τη συνάντησα στο Υπουργείο. Δεν πήγα για γεύμα στο «Βελλίδειο», όπως έκανε ο κ. Χατζηδάκης. Συγγνώμη. Συγγνώμη που επιλέγω με ποιους θα βγω ή με ποιους θα φάω. Δεν είναι η επιλογή μου οι διοικήσεις οργανισμών, όπως ο ΟΑΣΘ.

Επίσης, υπάρχει μια ευρύτερη παρεξήγηση για το τι λέει ο Κανονισμός. Δεν λέει κανένας κανονισμός ότι το 2019 σώνει και καλά θα γίνουν παντού ανοιχτές διαδικασίες, όπως ονειρεύεστε.

Αυτά είναι δικά σας. Είναι δικές σας ερμηνείες.

Ο ευρωπαϊκός Κανονισμός δίνει το δικαίωμα σε κάθε χώρα να κανονίζει πώς θέλει τις αστικές της συγκοινωνίες. Δεν επιτρέπει αυτό που κάνατε εσείς, δηλαδή να αναθέσει απευθείας σε ιδιωτικό μονοπώλιο, κρατικοδίαιτο, ό,τι ακριβώς κάνατε στη Θεσσαλονίκη, ανάθεση αστικού συγκοινωνιακού έργου. Δεν σου λέει αν θέλεις να είναι ή να μην είναι δημόσιος ο φορέας. Πού τα είδατε αυτά γραμμένα; Μόνο στις επεκτάσεις που παράνομα κάνατε και δεν στέλνατε στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Πουθενά αλλού δεν είναι γραμμένα.

Κύριε Αμυρά, μην κάνετε τέτοια λάθη. Εσείς τουλάχιστον διαβάζετε.

Επίσης, κύριε Σταμάτη, στη διαμάχη των ΤΕΙ-ΑΕΙ ήμουν Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου. Δεν ξέρω εάν το ξεχνάτε. Δεν ξέρω αν έπρεπε να υπερασπίζομαι τον κ. Κακλαμάνη, που ήσασταν ιδιαίτερα φίλοι, αλλά συγγνώμη, δεν τον υπερασπιζόμουν.

Δεν σημαίνει κάτι αυτό.

Αν θυμάστε καλά, στο εκπληκτικό μεταρρυθμιστικό σχέδιο νόμου για την παιδεία της κ. Διαμαντοπούλου είχαμε συγκρουστεί πάρα πολύ, γιατί ο παλαιοκομματισμός δεν επέτρεπε να δοθεί επιτέλους μια λύση οριστική για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και συντηρούσε μια δήθεν κόντρα για να τη συντηρεί και να έχει τα ίδια μετερίζια που είχε.

Και έρχομαι στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Δεν λέει αυτό που επικαλείστε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους. Να το διαβάσετε πιο προσεκτικά. Το είπα και στις Επιτροπές. Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους λέει ότι προσωρινά η παράταση ήταν παράνομη. Νομιμοποιήθηκε μέσα στη Βουλή που το φέρατε για ψήφιση άρον-άρον, γιατί ξέρατε ότι αν το πάτε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, θα έβγαινε παράνομη η επέκταση της σύμβασης. Να μην τα ξαναλέω.

Εργαζόμενοι. Τι μας ζητάτε; Να πούμε ότι οι άνθρωποι δεν υπάρχουν, επειδή ο παλαιοκομματισμός πουλούσε το δικαίωμα στην εργασία; Να λειτουργήσουμε όπως λειτουργούσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, ρεβανσιστικά, δηλαδή να πούμε «σας έβαλαν άλλοι, οπότε εμείς σας διώχνουμε»;

Αυτή είναι η διαφορά μας με αυτούς, κύριε Αμυρά. Για εμάς δεν υπάρχουν «δικοί μας» εργαζόμενοι και «δικοί τους» και δεν χτίζουμε κομματικό κράτος, όπως έκανε η Νέα Δημοκρατία. Δεν θα πάει κανένας δικός μας δήμαρχος να πάρει από την 25η Διεύθυνση του ΓΛΚ διαβαθμισμένα έγγραφα, όπως κάνουν οι δήμαρχοι της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, στη συζήτηση γι’ αυτό το σχέδιο νόμου που συζητούμε και εμείς.

Θα ήθελα να χαιρετίσω, έστω, την τοποθέτηση των κομμάτων, όπως της Ένωσης Κεντρώων και της ΔΗΣΥ, που, αν μη τι άλλο, αυτό που λέει το  εκφράζει με ένα «ΠΑΡΩΝ», την αντίθεσή της στο τι γινόταν στη Θεσσαλονίκη.

Αν και η Νέα Δημοκρατία ήταν σε αυτή τη λογική, για να έχει ένα άλλοθι τουλάχιστον, αυτό θα έκανε, αν μη τι άλλο. Όμως, προφανώς, αυτό που θέλει είναι όχι να καταψηφίσει, αλλά να δείξει ότι ήταν, είναι και θα είναι ο παλαιοκομματισμός, ήταν, είναι και θα είναι αυτό που τροφοδοτούσε το παρακράτος πριν τη Χούντα και τους γνωστούς παλαιοκομματικούς μηχανισμούς μετά. Υπερασπίζεστε το χθες, είστε ο παλαιοκομματισμός, είστε τα ρουσφέτια και γι’ αυτό έρχεστε και ζητάτε τώρα αυτό που κάνατε με το ΚΤΕΛ.

Έχετε δίκιο, λέτε.

Ποιος το έκανε αυτό, κύριε Σταμάτη, με τα ΚΤΕΛ; Ποιος; Εγώ το έκανα; Εσείς δεν το κάνατε;

Δεν βάλατε τους ανθρώπους και πλήρωσαν τα λεφτά τους, για να πάρουν παράνομα μετοχές του ΟΑΣΘ; Μεταβιβάζονται οι μετοχές του ΟΑΣΘ σύμφωνα με τους νόμους που έχετε φτιάξει;

Φτιάξατε οάσεις σπατάλης των χρημάτων του ελληνικού λαού, όταν την ίδια στιγμή διαλύατε τον ελληνικό λαό και την ελληνική κοινωνία.

Και πού είναι τα αντισυνταγματικά θέματα που βάζετε; Είναι αντισυνταγματικό το άρθρο 106 και το άρθρο 5 του Συντάγματος; Για να καταλάβουμε τι λέτε, είναι αντισυνταγματική η πρόβλεψη του Συντάγματος; Θα μας τρελάνετε τελείως;

Να δώσω και μια προειδοποίηση σε όσους απειλούν την Κυβέρνηση, ότι θα έχουμε δικαστικές εμπλοκές. Θα υπάρχει όλο αυτό που κρέμεται στον αέρα.

Ακούστε: Εμείς αναζητάμε αυτούς που πρέπει να πάνε στα δικαστήρια.

Στη Θεσσαλονίκη –επειδή κάνουμε βουτιές στο παρελθόν- δολοφονήθηκε ο Γρηγόρης Λαμπράκης, ο Γιώργος Τσαρουχάς και πολλοί άλλοι. Εκεί, όμως, δραστηριοποιήθηκε και ο Σαρτζετάκης, ξέρετε. Αυτός ο λαός έχει βγάλει και Τερτσέτη και Πολυζωίδη. Για κάθε μία προσφυγή θα υπάρχουν δεκαπέντε από εμάς. Αυτό δεν είναι απειλή.

Δεν μας τρομάζουν, λοιπόν, οι μηχανισμοί σας ούτε τα δικαστήρια. Τα αναζητάμε. Αυτή η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα βγάλει τη χώρα από την κρίση, θα κάνει την Ελλάδα μία κανονική δημοκρατική χώρα.

Οι μηχανισμοί που αναπτύξατε όλα αυτά τα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στην πρωτεύουσα του παρακράτους της χώρας πριν τη Μεταπολίτευση, στην πρωτεύουσα του παλαιοκομματισμού μέχρι σήμερα, τελειώνουν από αυτήν την Κυβέρνηση σε όλους τους τομείς.

Θα φτιάξουμε μία χώρα χωρίς τα βαρίδια και τις δεσμεύσεις του παλαιοκομματισμού, μία χώρα που θα σέβεται τον κάθε πολίτη, τη δημοκρατία, το περιβάλλον, τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις, μία χώρα με κοινωνική δικαιοσύνη και δίκαιη ανάπτυξη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γερμανία: Πέθανε ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στην επίθεση με μαχαίρι
O 29χρονος Ρουβέν Λ. απεβίωσε πριν από λίγη ώρα στο νοσοκομείο του Μανχάιμ, όπου νοσηλευόταν σε τεχνητό κώμα, έπειτα από χειρουργική επέμβαση
Γερμανία: Πέθανε ο αστυνομικός που τραυματίστηκε στην επίθεση με μαχαίρι