Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

«Όχι» στην αναθεώρηση Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής

Από το Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας

Τη σύνδεση της χρήσης των υδάτινων αποθεμάτων με την επιβολή δύο νέων φόρων εισάγει η αναθεώρηση του Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής ποταμών στην Κεντρική, Δυτική και Ανατολική Μακεδονία, όπως ανέφερε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας. Μιλώντας στη συζήτηση για την αναθεώρηση του εν λόγω σχεδίου, το οποίο συντάχθηκε στη βάση της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατήρτισε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο αντιπεριφερειάρχης εξήγησε ότι οι πάροχοι των υπηρεσιών ύδατος από το 2018 και μετά θα προσδιορίσουν τα τιμολόγιά τους, λαμβάνοντας υπόψη τούς δύο νέους φόρους, που φέρουν την ονομασία περιβαλλοντικό κόστος και κόστος πόρου.

Παράλληλα, εκτίμησε, ότι καθώς το σύνολο του σχετικού περιβαλλοντικού κόστους αφορά κυρίως την άρδευση, οι χαμένοι της υπόθεσης θα είναι και πάλι οι αγρότες που θα επιβαρυνθούν, ενώ ήδη πληρώνουν το κόστος του νερού που χρησιμοποιούν.

Η Ελλάδα καλείται να εφαρμόσει την οδηγία χωρίς να έχει εφαρμόσει όσα απαιτούνται

Ο κ. Γιουτίκας σημείωσε ότι η Ελλάδα καλείται να υλοποιήσει στην πράξη την ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των υδάτων χωρίς, όμως, προηγουμένως να έχει εφαρμόσει όλα εκείνα τα έργα που έχουν εφαρμόσει οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, όπως είναι η κατασκευή ταμιευτήρων και φραγμάτων για το νερό, η επαναχρησιμοποίηση των επεξεργασμένων νερών από τους βιολογικούς καθαρισμούς και τα έργα ορεινής υδροοικονομίας για τον εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα. Έκανε λόγο για αναθεώρηση με ελλιπή στοιχεία του 2008 και του 2012, στην οποία δεν εισάγεται κανέναν νέο στοιχείο και εκτίμησε ότι θα έπρεπε να προηγηθεί το σχέδιο διαχείρισης πλημμυρών του υδατικού διαμερίσματος και μετά να αναθεωρηθεί το σχέδιο διαχείρισης λεκανών απορροής ποταμών.

Νιτρορύπανση, υφαλμύρωση, υπεραντλήσεις υδάτων, κακή χημική κατάσταση σε υπόγεια υδατικά συστήματα Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας

Εν τω μεταξύ, η εισήγηση των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της 1ης Αναθεώρησης Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας, τονίζει ότι τα βασικότερα προβλήματα των υδάτινων συστημάτων στην Κεντρική Μακεδονία είναι η νιτρορύπανση, η υφαλμύρωση, οι υπεραντλήσεις υδάτων και η κακή χημική κατάσταση σε υπόγεια υδατικά συστήματα.

Από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ο Στάθης Σαρηγιαννίδης, από την «Περιφέρεια Πρωταθλήτρια», χαρακτήρισε την εισήγηση άνευ αντικειμένου, ενώ η Δέσποινα Χαραλαμπίδου, από τη «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα», επισήμανε ότι ανοίγει ουσιαστικά οθράνοιχτα η πόρτα της εισόδου ιδιωτών στη διαχείριση του νερού με στόχο το κέρδος. Ο Νίκος Χρυσομάλλης, από την «Ελληνική Αυγή», σχολίασε ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό, ενώ αντίστοιχη θέση διατύπωσε ο Δημήτρης Μούρνος, από την παράταξη «Συμμετέχω». Ο Βασίλης Ρέβας, από τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μίλησε για προσπάθεια εμπορευματοποίησης του νερού και ο Θανάσης Αγαπητός, από την «Ανταρσία», υπογράμμισε ότι προχωρά με γοργούς ρυθμούς επί της ουσίας η ιδιωτικοποίηση και του νερού.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε, τελικά, αρνητικά επί της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων της 1ης Αναθεώρησης Σχεδίου Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών των υδατικών διαμερισμάτων Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας
Στην ανακοίνωση περιλαμβάνονται το Κουρδικό, ο πόλεμος στη Γάζα, οι εξελίξεις στο μέτωπο Αζερμπαϊτζάν-Αρμενίας και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
Χωρίς αναφορά στα ελληνοτουρκικά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας