Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

ΕΥΑΘ: Τι ίσχυσε για τις διακοπές νερού – Μέτρα ελάφρυνσης πολιτών

Τι δήλωσε ο Γιάννης Κρεστενίτης στην συνέντευξη Τύπου

Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ

Άγνωστα είναι τα αίτια της ολικής θραύσης στον κεντρικό αγωγό της ΕΥΑΘ ΑΕ που προκάλεσε διακοπή για αρκετές μέρες στην υδροδότηση της πόλης της Θεσσαλονίκης, και η ΕΥΑΘ θα ζητήσει στις επόμενες μέρες, ίσως από το Τεχνικό Επιμελητήριο, τεχνική πραγματογνωμοσύνη για να διερευνηθούν τα αίτια της βλάβης. Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ κ. Γιάννης Κρεστενίτης δήλωσε πως «Επειδή κανένας δεν μπορεί να ξέρει αν θα συμβεί ξανά είδους έλλειψη νερού, θα πρέπει να υπάρξει ένας ευρύτερος συντονισμός» και έκανε λόγο για ανάγκη ευρύτερου σχεδιασμού για αντιμετώπιση μίας τέτοιας κατάστασης, σε συνεργασία με τους δήμους της Θεσσαλονίκης και την Περιφέρεια.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε το μεσημέρι της Δευτέρας ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ  κ. Γιάννης Κρεστενίτης ζητώντας για ακόμη μια φορά συγνώμη από τους Θεσσαλονικείς για την ταλαιπωρία που έζησαν τις προηγούμενες μέρες με τα προβλήματα στην υδροδότηση της πόλης μας.

 «Δεν γνωρίζουμε αν είναι από την παλαιότητα των υλικών, ή συνέβη κάτι άλλο. Και εγώ δεν είμαι ειδικός στο σκυρόδεμα για να σας πω που οφείλεται η βλάβη, γι’ αυτό θα γίνει η πραγματογνωμοσύνη. Όμως δεν οφείλεται σε λανθασμένους υδραυλικούς χειρισμούς, όπως είχε συμβεί σε αντίστοιχα περιστατικά του 1986, του 1994 και του 2004», σημείωσε.

Όπως είπε ο κ. Κρεστενίτης στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας θα συζητηθούν στο επόμενο χρονικό διάστημα μέτρα ελάφρυνσης των καταναλωτών, αλλά και ενίσχυσης κοινωνικών δομών, σχολείων και νοσοκομείων, με στόχο να μπορούν να αντιμετωπίσουν πιθανή νέα έλλειψη νερού. Μάλιστα υποστήριξε πως τις μέρες έλλειψης νερού (σημειώστε πως το νερό που στερήθηκε η πόλη λόγω της βλάβης ανερχόταν στο 1/3 της συνολικής συνήθους εαρινής κατανάλωσης), η ΕΥΑΘ προσπάθησε να κάνει δίκαιη κατανομή της τροφοδοσίας «χωρίς πολιτική διαχείριση», με βάση μόνο τα τεχνικά κι επιστημονικά κριτήρια. «Μιλάμε για 520.000 υδρόμετρα και δύο χωριστές δεξαμενές, την παλιά στην Αραβησσό και τη νέα στον Αλιάκμονα, και για 20.000 δικλείδες στην πόλη που καθιστούν δύσκολο το να μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα για πόσες ώρες και πού θα κοπεί το νερό», σημείωσε.

Περί επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα

Αναφορικά με τον διεθνή διαγωνισμό για τη φάση Α2 του έργου επέκτασης της εγκατάστασης επεξεργασίας νερού από τον Αλιάκμονα ο κ. Κρεστενίτης είπε πως θα προκηρυχθεί μέσα στο 2018. Και θα είναι ένα έργο που θα παρέχει με περισσότερη ασφάλεια υδροδότηση στην Θεσσαλονίκη.

Πρόσθεσε πως «θα έχει διάρκεια κατασκευής 24 μηνών, μαζί με τη δοκιμαστική λειτουργία και μόνο μετά ξεκινά η περίοδος της αποδοτικής λειτουργίας και σταδιακά θα αυξάνεται η παροχή του νερού». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα πρέπει να περιμένουν για δύο τουλάχιστον χρόνια για να δουν μια πιο ασφαλή τροφοδοσία νερού στην πόλη.

«Έχουμε υποβάλλει αίτηση στις 9 Μαρτίου, για να γίνει με κονδύλια από το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας και αν δεν γίνει με αυτόν τον τρόπο χρηματοδότησης θα το κάνουμε με δικά μας κονδύλια», σημείωσε.

Συμπλήρωσε πως το έργο της επέκτασης έπρεπε να είχε γίνει από το 2010, ωστόσο η μελέτη τελείωσε το 2012 και τελικά απεντάχθηκε το καλοκαίρι του 2014.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα περί ευθύνης του κ. Σπίρτζη για την απένταξη του έργου το 2015, ο κ. Κρεστενίτης είπε πως σύμφωνα με έγγραφα που υπάρχουν στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ «η απένταξη του έργου έγινε στις 27/7/2014», ενώ νωρίτερα αναφέρθηκε και στο κόστος κατασκευής λέγοντας πως σύμφωνα με τα στοιχεία του 2011 ήταν 35 εκ ευρώ, ενώ τώρα είναι στα 26 εκ ευρώ.

 Για την επιδιόρθωση της βλάβης

Μιλώντας για την αποκατάσταση του προβλήματος στην ολική θραύση του κεντρικού αγωγού, ο κ. Κρεστενίτης είπε πως η μοναδική λύση ήταν η τοποθέτηση χαλύβδινου τμήματος έξι μέτρων και της σχετικής συνδεσμολογίας.

«Η επισκευή έγινε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο. Καθυστέρηση υπήρχε μετά την αποκατάσταση της βλάβης μόνο και μόνο για να είναι το νερό ασφαλές, καθώς πάντα μετά από κάθε μεγάλη βλάβη υπάρχουν θολότητα και σωματίδια. Από τις 7 το απόγευμα του Σαββάτου τροφοδοτείται κανονικά η πόλη, με εξαίρεση την πιο υψηλή δεξαμενή στο δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη. Τα προβλήματα που προέκυψαν μετά αφορούσαν την τεράστια κατανάλωση που συνήθως συμβαίνει μετά από διακοπές και που δεν επέτρεψαν την πλήρωση των δεξαμενών», σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για την συντήρηση του δικτύου είπε πως δεν μπορεί να γίνει «συντήρηση αγωγού εν λειτουργία». «Αυτοί που το λένε σημαίνει ότι δεν ξέρουν. Αυτός ο αγωγός είναι σκαμμένος στα δύο μέτρα. Θα πρέπει να ανοίξουμε τα 55χλμ για να τον δούμε εξωτερικά. Εσωτερικά θα έπρεπε να σταματήσει το δίκτυο» είπε χαρακτηριστικά.

Περί παραίτησης

Απαντώντας σε όσους ήθελαν την παραίτησή του, ο κ. Κρεστενίτης είπε πως θα το έκανε αν αυτό έλυνε το πρόβλημα. Αντίθετα είπε: «ήμουν εδώ, δεν απέφυγα να τοποθετηθώ και να ενημερώσω για το πρόβλημα και τη λύση του, τόσο τους πολίτες, όσο και τους δημάρχους της πόλης».

Πρόσθεσε πως ήταν ένα τεχνικό πρόβλημα και γι’ αυτό η λύση έπρεπε να δοθεί από το προσωπικό της ΕΥΑΘ. Μάλιστα είπε πως στην αντίστοιχη βλάβη που είχε γίνει το 2004 στον ίδιο αγωγό οι εργασίες αποκατάστασης διήρκησαν 5 μέρες και τότε τροφοδοτούνταν από την εταιρεία κατά 30% λιγότερος πληθυσμός (σημ. το δίκτυο της εταιρείας δεν εξυπηρετούσε τότε Ωραιόκαστρο, Ευκαρπία και Πυλαία).

Για την ιστορία η βλάβη συνέβη στον κεντρικό αγωγό που φέρνει νερό από την Αραβησσό, έναν αγωγό διαμέτρου 1,65 μέτρων και μήκους 55 χλμ., που τέθηκε σε λειτουργία το 1978. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ