Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Δεν θα ανοίξει το αναψυκτήριο στον Κέδρινο Λόφο – Τι συνέβη

«Παγώνει» η διαδικασία παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης του αναψυκτήριου ...

Αποσύρθηκε τελικά από τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το θέμα της παραχώρησης του δικαιώματος εκμετάλλευσης της χρήσης του αναψυκτηρίου που βρίσκεται στον Κέδρινο Λόφο, κατόπιν εισήγησης της αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Αγγελίδου.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης έχει στην κυριότητά του το γνωστό αναψυκτήριο που βρίσκεται επί της λεωφόρου Όχι 25, στη δημοτική ενότητα Αγίου Παύλου του δήμου Νεάπολης – Συκεών και το οποίο είναι κλειστό από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Μιλώντας στο δημοτικό συμβούλιο που συνεδρίασε μέχρι αργά το βράδυ της Δευτέρας, η κ. Αγγελίδου ζήτησε την απόσυρση του συγκεκριμένου θέματος, προκειμένου να επανεξεταστεί. Είχαν προηγηθεί ερωτήσεις και αντιρρήσεις από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης ενώ ο δημοτικός σύμβουλος κ. Ανδρέας Κουράκης είχε καλέσει τη διοίκηση να αποσύρει την εισήγηση. Σημειώνεται ότι προκειμένου να προχωρήσει η παραχώρηση, απαιτούνταν η απόλυτη πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών.

Ειδικότερα, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Κουράκης μίλησε για «επιτομή παραδοξοτήτων», σχετικά με το θέμα και ζήτησε την απόσυρσή του. Ανέφερε ότι χάθηκαν χρόνια που θα μπορούσε ο δήμος να έχει εισπράξει χρήματα. Επίσης χαρακτήρισε περίεργη, θολή και λανθασμένη διαδικασία την πρόταση η παραχώρηση να γίνει έναντι μειωμένου μισθώματος υπό τον όρο ότι ο μισθωτής να αναλάβει το σύνολο της δαπάνης που χρειάζεται για την αποκατάσταση του ακινήτου.

Ο επικεφαλής των «Εντάξει» Σταύρος Καλαφάτης, χαρακτήρισε το θέμα «θλιβερό παράδειγμα της ανικανότητας της διοίκησης Μπουτάρη να εκμεταλλευθεί μια εν δυνάμει πολύ χρήσιμη πηγή πόρων». Όπως είπε, ο δήμος έχει χάσει «πάρα πολλά λεφτά» λόγω της αδράνειας του και της αδυναμίας του να το αξιοποιήσει, ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Maison Crystal. Όπως είπε, πάνω από 700-800 χιλ. ευρώ δεν έχουν μπει στα Ταμεία. Ο δημοτικός σύμβουλος των Εντάξει κ. Σωκράτης Δημητριάδης από την πλευρά του, κατήγγειλε τη διοίκηση του δήμου, γιατί όπως είπε «αυτά τα σχεδόν οκτώ χρόνια», έχει χάσει από τον Κέδρινο Λόφο κοντά στο 1 εκατ.  και από το maison crystal περίπου 1,5-2 εκατ. Ο ίδιος είπε ότι ήταν στην επιτροπή που έκανε την αυτοψία και ανέφερε ότι το κτίριο έχει κατεδαφιστεί ουσιαστικά,. «Δεν είναι παράδειγμα χρηστής διοίκησης να επιτρέπει η διοίκηση Μπουτάρη να απαξιώνεται έτσι δημοτική περιουσία», υποστήριξε ο κ. Δημήτρης Κούβελας από την ίδια παράταξη.

Ο κ. Γιώργος Αβαρλής από τον συνδυασμό Θεσσαλονίκη-Ανοιχτή πόλη μίλησε για ένα κτίριο ερήπιο ενώ η επικεφαλής της παράταξης κ. Ρία Καλφακάκου αφού τόνισε ότι τίθενται και περιβαλλοντικά ζητήματα, εξέφρασε την άποψη ότι μια επιτροπή από μηχανικούς θα μπορούσε να πει τι εργασίες ανακαίνισης υποχρεούται να κάνει ο δήμος στο κτίριο.  Ως ένα ακόμη παράδειγμα για τα «γρήγορα» αντανακλαστικά του δήμου χαρακτήρισε το θέμα ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Ζέρβας, ενώ ζήτησε να ενημερωθεί για τις εγγυητικές επιστολές.

Η απάντηση της κ. Αγγελίδου

Απαντώντας στα όσα ακούστηκαν, η αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Αγγελίδου, είπε ότι το θέμα ήρθε στο δημοτικό συμβούλιο βάσει νόμιμης διαδικασίας. Ωστόσο τόνισε ότι προβληματίστηκε από την πρόταση του κ. Κουράκη να γίνει οικονομοτεχνική μελέτη για το ποσό που θα πρέπει να διαθέσει ο δήμος για να γίνουν «τα τελείως απαραίτητα» για να είναι βιώσιμο το κτίριο «και από εκεί και μετά ο επιχειρηματίας να κάνει όποια επένδυση θέλει». Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την απόσυρση του θέματος για επανεξέταση. Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Θανάσης Παππάς, εξήγησε, απαντώντας στις αιτιάσεις για καθυστερήσεις, ότι το θέμα των παρανομιών στο κτίριο και της νομιμοποίησης ήταν μια μακρά διαδικασία, όπως επίσης και ότι δεν ήταν εύκολη υπόθεση να κατεδαφίσει ο δήμος «όλο το συρφετό των παρανομιών». 

Το ιστορικό

Το αναψυκτήριο αποτελείται από κτίσμα εμβαδού 170τμ και από ανοιχτή βεράντα επιφάνειας περίπου 55 τ.μ.  Ήταν μισθωμένο σε εταιρία για έξι χρόνια (ημερομηνία λήξης συμβατικού χρόνου: 8/3/2010), δυνάμει συμφωνητικού, μετά τη διενέργεια πλειοδοτικής δημοπρασίας. Στις 14/1/2010 το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την εκ νέου παραχώρηση του δικαιώματος εκμετάλλευσης της χρήσης του αναψυκτηρίου, έναντι της οποίας η έως τότε ανάδοχος προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο απέρριψε την προσφυγή της εταιρίας, η οποία όμως εξακολουθούσε να κάνει χρήση του μισθίου υποχρεούμενη στην καταβολή προς τον Δήμο αποζημίωσης χρήσης. Η εν λόγω εταιρία έπαψε να έχει τη χρήση του αναψυκτηρίου τον Σεπτέμβριο του 2013 και από τότε το ακίνητο παραμένει κενό. Στις 10/10/2016 έγινε οριστική υπαγωγή του ακινήτου στον Ν. 4178/2013 καθώς υπήρχαν αυθαίρετες κατασκευές. Μετά την οριστική υπαγωγή του στον νόμο κατεδαφίστηκαν οι αυθαίρετες κατασκευές.

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ