Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Στο Περιφερειακό Συμβούλιο η χωροθέτηση της ΜΕΑ Δυτικού Τομέα

Οι εισηγήσεις

Την αρνητική γνωμοδότηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορά στην Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα, ζήτησε ο επικεφαλής της παράταξης «Πράξεις για τη Μακεδονία», Χρήστος Παπαστεργίου, παρουσιάζοντας στο συμβούλιο τη σχετική εισήγηση οκτώ παρατάξεων της αντιπολίτευσης, μετά την υποβολή ανάλογου αιτήματός τους.

Σύμφωνα με την εισήγηση, «η τοπική κοινωνία αντιδρά σύσσωμη γιατί η χωροθέτηση της μονάδας είναι πολύ σημαντική εξέλιξη με σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις», ενώ υπάρχει ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Δήμου Λαγκαδά κατά της χωροθέτησης και απόψεις των καθηγητών του ΑΠΘ Κ. Φυτιάνου και Δ. Σαρηγιάννη οι οποίες, μάλιστα, παρουσιάστηκαν στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης της Περιφέρειας. Στα επιχειρήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι θέσεις ότι δεν έγινε αυτοψία και στους 12 χώρους που είχαν προταθεί, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σταμάτησε πια να χρηματοδοτεί τέτοιου είδους μονάδες και αλλάζει ο τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων και ότι η θέση που προτείνεται για τη χωροθέτηση είναι στη Γ' ζώνη προστασίας του εθνικού πάρκου των λιμνών Κορώνειας και Βόλβης.

Επί του θέματος, ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Κώστας Γιουτίκας, ανέφερε ότι η θετική γνώμη της Περιφέρειας επί της Μελέτης εκφράστηκε στη διευρυμένη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος πριν από ένα μήνα, μετά από εξαντλητική συζήτηση και με την προϋπόθεση να τηρηθούν 27 όροι και προϋποθέσεις. «Η Υπηρεσία το μόνο που έκανε ήταν να εφαρμόσει τη νομοθεσία» πρόσθεσε. Επιπλέον επισήμανε ότι στη σχετική αίτηση του ΦοΔΣΑ υπήρχαν όλα τα δικαιολογητικά που προβλέπει ο νόμος καθώς και βεβαίωση χρήσης γης από την Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Λαγκαδά και πρόσθεσε ότι ορισμένοι, «εκ των υστέρων προσπαθούν να προκαλέσουν θόρυβο».

Με αφορμή τις ανησυχίες της τοπικής κοινωνίας για παροχέτευση επεξεργασμένων λυμάτων στο ρέμα της Ασσήρου δήλωσε: «η Υπηρεσία μας έχει θέσει ρητό όρο μεταξύ των 27 να μην γίνεται καμία διάθεση επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων στο διερχόμενο ρέμα, το οποίο μέσω του οικισμού της Ασσήρου, καταλήγει στην λίμνη Κορώνεια, όρος ο οποίος έγινε δεκτός από τον ΦοΔΣΑ και τους μελετητές του».

Σημειώνεται ότι ενστάσεις για τη διαδικασία που τηρήθηκε στη συνεδρίαση κατέθεσε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γιαννούλης, κάνοντας λόγο για «κοροϊδία» και εκφρράζοντας τη διαμαρτυρία του για το κλείσιμο των μικροφώνων. Για το θέμα αυτό, ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας έκανε λόγο για μέτρο διαφύλαξης της δημοκρατικότητας και της προστασίας του λόγου και όχι για προσπάθεια φίμωσης και επισήμανε ότι σε τέτοιου είδους τηλεδιασκέψεις «δεν παίρνει το λόγο όποιος επιθυμεί, τη στιγμή που επιθυμεί, μη αφήνοντας τους συναδέλφους του να ολοκληρώσουν».

Συζήτηση και για τις μονάδες αποτέφρωσης αποβλήτων υγειονομικών μονάδων

Στη συνέχεια, ο επικεφαλής της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Αβραμόπουλος, παρουσίασε εισήγηση των οκτώ παρατάξεων της αντιπολίτευσης κατά της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αποτέφρωσης αποβλήτων υγειονομικών μονάδων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, ζητώντας την αρνητική τοποθέτηση του περιφερειακού Συμβουλίου, με τα επιχειρήματα της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης της περιοχής και της αρνητικής απόφασης του Δήμου Δέλτα.

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου επισήμανε ότι «μοιραία η Θεσσαλονίκη αποτελεί το πλέον κεντροβαρές σημείο παραγωγής επικινδύνων αποβλήτων υγειονομικών μονάδων». Γνωστοποίησε ότι στην Κεντρική Μακεδονία εκτιμάται πως παράγονται συνολικά 3.200 τόνοι το χρόνο επικίνδυνα υγειονομικά απόβλητα όλων των κατηγοριών και υπογράμμισε: «οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την ασφαλή διαχείρισή τους», δεδομένου ότι το κράτος υιοθέτησε έναν διαχρονικά σταθερό σχεδιασμό για την διαχείρισή τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ