Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ανησυχία κατοίκων για τους καπνούς - Ποιες οδηγίες να ακολουθήσετε

Καπνός από τη φωτιά στον Έβρο έφθασε στη Θεσσαλονίκη προκαλώντας ανησυχία

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Μέχρι τη Θεσσαλονίκη αλλά και πολύ πέρα από αυτήν, έφτασε ο καπνός από τη φωτιά που μαίνεται στην περιοχή του Έβρου, προκαλώντας εύλογη ανησυχία στους πολίτες, που είδαν σήμερα το απόγευμα τον ουρανό να παίρνει ένα κίτρινο-πορτοκαλί χρώμα και την ατμόσφαιρα να γίνεται ιδιαίτερα πνιγηρή, σε μια μέρα μάλιστα που η θερμοκρασία ήταν παράλληλα πολύ υψηλή.

Αν και προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη σύσταση προς τους πολίτες, οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

kapnos.jpg

Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Μπάμπης Στεργιάδης, μιλώντας στο «ΤyposThes» ανέφερε ότι ο καπνός προέρχεται από τη φωτιά της Αλεξανδρούπολης και φτάνει μέχρι τη Θεσσαλονίκη εξαιτίας του ανέμου. Σημειώνεται ότι ο καπνός είχε «σκεπάσει» και τη Χαλκιδική, ενώ από το πρωί υπήρχαν αναφορές από πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας, όπου ο ουρανός κρύφτηκε από τον καπνό της φωτιάς στην Αλεξανδρούπολη.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη, κεντρική, σύσταση ειδικά προς τους πολίτες στην Κ. Μακεδονία ή κάποια ειδοποίηση μέσω του 112 σχετικά με το θέμα του καπνού και για το αν θα πρέπει οι πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Από την πλευρά της, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Βούλα Πατουλίδου, με την οποία επικοινώνησε το απόγευμα το «ΤyposThes», δήλωσε ότι η Περιφέρεια παρακολουθεί το φαινόμενο που έκανε την εμφάνισή του μόλις σήμερα.

«Θα περιμένουμε να δούμε που θα πάει όλη αυτή η ιστορία, μέχρι αύριο το πρωί θα έχουμε δει», όπως είπε.

Ωστόσο, τονίζει ότι αν κάποιος ανήκει σε ευπαθείς ομάδες καλό είναι να μην κυκλοφορεί.

«Κοντά στον νου και η γνώση», αναφέρει χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι από ένα σημείο και μετά πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει και η έννοια της αυτοπροστασίας στους ενήλικες και δε θα πρέπει να περιμένει κάνεις να του πει κάποιος «προσπάθησε να μη βγεις έξω τώρα που έχει καπνό». «Θεωρώ ότι οι πολίτες είναι έξυπνοι, άρα μπορούν και οι ίδιοι να καταλάβουν και να δώσουν ένα περιθώριο χρόνου να δούμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία… Θα περιμένουμε να δούμε, μέχρι και αύριο το πρωί θα έχουμε δει», τόνισε.

kapnos3.jpg

Συμβουλές από το υπουργείο Υγείας

Το υπουργείο Υγείας υπενθυμίζει στους πολίτες τις αναλυτικές οδηγίες για προστασία από τις πυρκαγιές και τα υπολείμματά τους (σκόνη και στάχτες), οι οποίες συστήνονται από την αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας (ΕΕΔΥ):

Απομακρυνθείτε από την ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς, εφόσον είναι εφικτό.

Αν δεν είναι εφικτή η απομάκρυνση, μείνετε σε κλειστούς χώρους και διατηρήστε τον εσωτερικό αέρα καθαρό ακολουθώντας τις εξής συστάσεις:

Διατηρείστε τα παράθυρα και τις πόρτες κλειστά.

Χρησιμοποιείστε κλιματισμό ο οποίος να διαθέτει ανακύκλωση εσωτερικού αέρα και καλά συντηρημένα φίλτρα.

Αποφύγετε το κάπνισμα στους κλειστούς χώρους.

Αποφύγετε το μαγείρεμα με τη χρήση ψησταριάς.

Αποφύγετε τη χρήση αεροζόλ (εντομοκτόνα, αρωματικά χώρου, σπρέι μαλλιών).

Αποφύγετε τη χρήση κεριών για φωτισμό.

Αποφύγετε τη χρήση ηλεκτρικής σκούπας.

Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις και εξωτερικές δραστηριότητες, κυρίως οι ευπαθείς ομάδες (άτομα με αναπνευστικά ή καρδιαγγειακά νοσήματα, ηλικιωμένοι, παιδιά, έγκυες) όσο υπάρχει καπνός και στάχτη.

Εφόσον η μετακίνηση κρίνεται απαραίτητη, μην ξεχνάτε:

Χρησιμοποιείτε μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή - Οι «χειρουργικές» ή υφασμάτινες μάσκες ΔΕΝ προστατεύουν από την εισπνοή καπνού ή στάχτης.

Σε περίπτωση χρήσης του αυτοκινήτου για μετακίνηση, μην ξεχνάτε:

Ανάψτε τα φώτα των οχημάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να αποφευχθούν ενδεχόμενα ατυχήματα σε περιοχές με χαμηλή ορατότητα.

Ρυθμίστε το σύστημα κλιματισμού του οχήματος στη λειτουργία ανακύκλωσης του εσωτερικού αέρα, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η είσοδος του καπνού στην καμπίνα των επιβατών.

Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμού της στάχτης, πρέπει να χρησιμοποιείτε:

Μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2 ή 3) με καλή εφαρμογή.

Προστατευτικά γυαλιά (αν υπάρχουν διαθέσιμα).

Κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων καθαρισμού της στάχτης, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε: φυσητήρες φύλλων ή άλλα μέσα που μπορεί να μετακινήσουν την στάχτη στην ατμόσφαιρα.

Ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια, σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων όπως: επίμονος βήχας, δυσκολία ή/και συριγμός στην αναπνοή, σφίξιμο ή πόνος στο στήθος, ταχυκαρδία, ναυτία, ασυνήθιστη κόπωση ή ζάλη.

Επισημαίνεται, επίσης, πως αν κάποιος βρίσκεται κοντά σε πυρκαγιές και αισθανθεί έντονα συμπτώματα, οφείλει να επικοινωνήσει άμεσα με πνευμονολόγο.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών

Παράλληλα και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στους πολίτες και ειδικά σε όσους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού που βρίσκονται κοντά σε περιοχές που έχουν πληγεί από την πύρινη λαίλαπα.

Στην ομάδα υψηλού κινδύνου είναι οι χρόνιοι πάσχοντες και ειδικά ηλικιωμένοι ,οι έγκυες, μικρά παιδιά και όσοι πάσχουν από αναπνευστικά και καρδιαγγειακά νοσήματα(άσθμα, ΧΑΠ κ.τ.λ.)

Αναπνευστικά προβλήματα

Αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να εμφανιστούν αμέσως με την εκδήλωση πυρκαγιάς, σε μικρή ή μεγάλη ακτίνα από το σημείο της φωτιάς, τα οποία μπορεί να επιμένουν ανάλογα με την κατάσταση της υγείας των πολιτών  και των ατόμων που ανήκουν στις ευπαθείς  ομάδες, και μπορεί να προκαλέσουν :

  • Βήχα
  • Δυσχέρεια στην αναπνοή, δύσπνοια
  • Εκδήλωση ασθματικής κρίσης
  • Τσούξιμο στα μάτια
  • Κάψιμο στο λαιμό
  • Ρινική καταρροή
  • Πονοκεφάλους
  • Κόπωση
  • Πόνο στο στήθος
  • Ταχυκαρδία

Ας δούμε ποια είναι τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει να λάβουν οι πολίτες:

-Η απομάκρυνση από την περιοχή είναι το βασικό μέτρο και εάν κάποιος μένει κοντά στις πληγείσες περιοχές, καλό είναι να έχει κλειστά τα παράθυρα του σπιτιού του, έτσι ώστε να περιοριστεί η είσοδος του καπνού στους εσωτερικούς χώρους.

-Ανεξαρτήτως εάν κάποιος είναι χρόνιος ασθενής με αναπνευστικά προβλήματα είτε όχι, εάν παρουσιαστούν συμπτώματα, όπως δύσπνοια, έντονος βήχας και αυξημένα πτύελα ή και ζάλη, θα πρέπει άμεσα να επικοινωνήσει με το γιατρό του.

-Η αποφυγή των άσκοπων μετακινήσεων είναι ένα ακόμη σημαντικό προληπτικό μέτρο. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, η οποιαδήποτε μετακίνηση πρέπει να γίνεται με το αυτοκίνητο και κλειστά παράθυρα, ενώ ο κλιματισμός πρέπει να βρίσκεται στην επιλογή της εσωτερικής ανακύκλωσης αέρα.

- Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας για την προστασία από το τοξικό μείγμα σωματιδίων και αερίων, το οποίο είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο.

-Παράλληλα, χρειάζεται να υπάρχει συνεχής ενυδάτωση του οργανισμού με νερό. Εάν κάποιος  χρειαστεί να βρεθεί σε μέτωπο πυρκαγιάς για να προσφέρει βοήθεια θα πρέπει να φροντίζει να έχει πρόσβαση σε νερό, να υγραίνει τα μάτια, τη μύτη και το στόμα του τακτικά.

Γενικές Οδηγίες

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης καπνού από τις πυρκαγιές:

  • Παρακολουθείτε τις δημόσιες ανακοινώσεις και αναρτήσεις για την ποιότητα του αέρα.
  • Αν παραμένετε στο σπίτι, αποφύγετε το μαγείρεμα, γιατί το τηγάνισμα ή η ψηστιέρα μπορεί να επιδεινώσουν τη ρύπανση του εσωτερικού αέρα. .Αγοράστε έτοιμα τρόφιμα ή κονσέρβες ώστε να μην χρειαστεί να μαγειρέψετε.
  • Ακολουθήστε τις οδηγίες σχετικά με την δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους ή την άθληση, και ιδιαιτέρα τις οδηγίες για τις ευαίσθητες ομάδες, όσο μακριά κι αν βρίσκεστε από τις εστίες της φωτιάς.
  • Ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας σχετικά με την διαχείριση του άσθματος αν πάσχετε από άσθμα.
  • Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολία στην αναπνοή ή άλλα συμπτώματα που επιμένουν χωρίς βελτίωση, αποφασίστε έγκαιρα να εκκενώσετε το σπίτι σας, χωρίς να βασίζεστε στις επίσημες οδηγίες για εκκένωση που εκδίδονται για τα σπίτια των σημείων και περιοχών που απειλούνται από το πύρινο μέτωπο.

Μετά από την πυρκαγιά:

Ο καπνός μπορεί να παραμείνει στην ατμόσφαιρα για αρκετές ημέρες μετά την εκδήλωση πυρκαγιάς, συνεπώς συνεχίστε να ενημερώνεστε για την ποιότητα του αέρα στην περιοχή της κατοικίας σας ή όπου διαμένετε.

Μην επιστρέφετε στο σπίτι μέχρι να σας ανακοινωθεί ότι μπορείτε να το πράξετε με ασφάλεια.

Παρατείνεται η απαγόρευση στο Σέιχ Σου και αύριο

Σημειώνεται ότι με απόφαση της Αντιπεριφερειάρχη Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης κ. Βούλας Πατουλίδου παρατείνεται η απαγόρευση κυκλοφορίας για αύριο Τετάρτη 23/8/2023 και μέχρι τα μεσάνυχτα της ίδιας μέρας.

Αν και ο κίνδυνος είναι κατηγορίας 3 ωστόσο θα υπάρξει και σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας.

Η απαγόρευση αφορά στο περιαστικό Δάσος Θεσσαλονίκης, στις δασικές εκτάσεις Ωραιοκάστρου, Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης λόγω του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς.

Ειδικότερα, απαγορεύεται η κυκλοφορία πεζών και τροχοφόρων κάθε είδους στο τμήμα του Περιαστικού δάσους Θεσσαλονίκης (Σέιχ-Σου) που περικλείεται από την Περιφερειακή οδό Θεσσαλονίκης, την επαρχιακή οδό Πεύκων – Ασβεστοχωρίου – Εξοχής και την επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Πανοράματος-Χορτιάτη, στην δασική έκταση Ωραιοκάστρου (Δασόκτημα Ωραιοκάστρου), στο Δασόκτημα Πανοράματος (από ΧΔΑ Πλατανάκια μέχρι το Σκοπευτήριο) στην δασική περιοχή Θέρμης και συγκεκριμένα πλησίον του Περιβαλλοντικού Πάρκου και του Δασοκτήματος Ισενλί.

Σε ετοιμότητα οι αρχές

Υπενθυμίζεται ότι το απόγευμα της Δευτέρας στο Σέιχ Σου εκδηλώθηκε φωτιά, η οποία έσβησε πριν πάρει διαστάσεις. Μέχρι στιγμής οι αρμόδιες αρχές έχουν προλάβει αντίστοιχες φωτιές και τις σβήνουν πριν προλάβουν να επεκταθούν.

«Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι στιγμής έχουμε μια πολύ καλή ετοιμότητα και συνεργασία της Πυροσβεστικής της Πολιτικής προστασίας, εθελοντών ακόμα και πολιτών προκειμένου να τις προλαβαίνουμε», είπε χαρακτηριστικά στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» η κ. Πατουλίδου, η οποία απευθύνει συστάσεις στους πολίτες για μεγαλύτερη προσοχή.

«Θα υπάρχει αυξημένη επιφυλακή σε όλα τα δασικά σημεία», τονίζει από την πλευρά του ο κ. Στεργιάδης.

Για ποιες περιοχές υπάρχει κατηγορία κινδύνου 4

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται αύριο για έξι περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr).

Ειδικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

* Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΠΕ Έβρου, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σαμοθράκης, ΠΕ Ροδόπης, ΠΕ Ξάνθης, ΠΕ Καβάλας, ΠΕ Θάσου)

   * Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λήμνου, ΠΕ Λέσβου)

   * Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Φθιώτιδας, ΠΕ Εύβοιας, συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου, ΠΕ Φωκίδας)

   * Περιφέρεια Αττικής

   * Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Αρκαδίας)

   * Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΕ Αχαΐας)

    Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες, όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κά. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Ακόμη, σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών της επικράτειας προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει καθώς και του ακραίου κινδύνου πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5), ενώ συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από πυροσβεστικές, αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις.

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές εφαρμόζεται το σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ