Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Κραυγή αγωνίας στο Θεαγένειο - Ένας νοσηλευτής για 30 ασθενείς

Οι εργαζόμενοι αντιδρούν και στα απογευματινά χειρουργεία - «Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη», ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων

*Της Λεμονιάς Βασβάνη | Από την έντυπη έκδοση "Τύπος Θεσσαλονίκης"

Κραυγή αγωνίας από εργαζόμενους του Θεαγενείου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας τους το μεσημέρι της Πέμπτης στο προαύλιο του ογκολογικού νοσοκομείου.

Το Σωματείο Εργαζομένων Θεαγενείου στην κινητοποίησή του φώναξε για ακόμη μια φορά για τις ελλείψεις προσωπικού, ενώ εξέφρασε και την αντίδρασή του στα απογευματινά χειρουργεία.

«Θέλουμε να κοιτάμε τους ασθενείς στα μάτια και όχι στην τσέπη. Είναι αδιανόητο να μπορεί πχ να χειρουργηθεί κάποιος που έχει χρήματα, ενώ κάποιος που δεν έχει να μένει στην αβεβαιότητα. Είμαστε αντίθετοι στα απογευματινά χειρουργεία», ανέφερε στο «ΤyposThes» ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Βασίλης Μουρατίδης και συμπλήρωσε πως στο συγκεκριμένο νοσοκομείο δεν υπάρχει μεγάλη αναμονή για χειρουργεία, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις.

Ένας νοσηλευτής για 30 ογκολογικούς ασθενείς

Υπενθύμισε ότι το Θεαγένειο αντιμετωπίζει μεγάλο προβλήματα υποστελέχωσης. «Δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουμε λόγο για αυτό το ζήτημα. Το Θεαγένειο είναι ειδικό νοσοκομείο. Χρειάζεται να έχει προσωπικό ωστόσο βλέπουμε πως ο αριθμός των εργαζομένων βαίνει μειούμενος συνεχώς. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια και δεν βλέπουμε να υπάρχει φως… Μας είχαν υποσχεθεί ότι θα υπάρξει ενδυνάμωση με νέο προσωπικό όμως η τελευταία προκήρυξη που βγήκε κάνει λόγο για 4 μόλις νοσηλευτές. Έχουμε πχ έναν νοσηλευτή για 30 ογκολογικούς ασθενείς. Αυτό δεν προσφέρει την κατάλληλη ποιότητα νοσηλείας και ούτε οι ασθενείς έχουν την σωστή αντιμετώπιση όταν υπάρχει τόσο μεγάλη υποστελέχωση», σχολίασε.

Παράλληλα πρόσθεσε πως υπάρχουν ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού όχι μόνο σε γιατρούς και νοσηλευτές αλλά και σε άλλες υπηρεσίες του νοσοκομείου.

Είπε πως ενώ φεύγει το μόνιμο προσωπικό, οι θέσεις που προκύπτουν καλύπτονται από συμβασιούχους, με τους τελευταίους να ζουν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας.

Παράλληλα έκανε λόγο για «ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με την λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων και με την μη αποκλειστική απασχόληση των γιατρών στο ΕΣΥ», ενώ πρόσθεσε ότι πολλές υπηρεσίες δίνονται στον ιδιωτικό τομέα πχ παρασκευάσματα για το παθολογοανατομικό τμήμα.

Και συμπλήρωσε: «Στο ΑΝΘ Θεαγένειο υπηρεσίες δίνονται σταδιακά σε εργολάβους. Πέρα από τις υποστηρικτικές υπηρεσίες που έχουν δοθεί παλαιότερα σε εργολάβους (σίτιση, καθαριότητα, φύλαξη), η τεχνική υπηρεσία και η επιστασία λειτουργούν σχεδόν εξ ολοκλήρου από εργολαβικούς εργαζόμενους. Το τελευταίο διάστημα και άλλες υπηρεσίες παραδόθηκαν σε εργολάβους (Αρχείο, μεταφορές ασθενών, τηλεφωνικό κέντρο)».

Ο κ. Μουρατίδης είπε επίσης πως και οι μισθοί είναι χαμηλοί και δεν έχουν δρομολογηθεί τα αιτήματά τους για ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά.

Στο αν έχει υπάρξει αντίδραση από το υπουργείο Υγείας, σχολίασε πως «έχουν σταλεί όλα τα σχετικά έγγραφά με τα δεδομένα που υπάρχουν και το τι διεκδικούμε, δίχως όμως ουσιαστική ανταπόκριση… Σκεφτείτε το 2023 είχαμε μόλις τρεις επικουρικούς νοσηλευτές».

Οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με στόχο τις νέες προσλήψεις προσωπικού και την δρομολόγηση των θεμάτων που απασχολούν τους εργαζομένους του νοσοκομείου. Εξάλλου όπως ανέφερε ο κ. Μουρατίδης τον ερχόμενο μήνα έχουν προγραμματίσει κινητοποιήσεις η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και η Ανώτατη Διοίκηση Ενώσεων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΑΔΕΔΥ).

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ