Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μπίλλιας για πλημύρα: «Η Θεσσαλονίκη ήταν εγκαταλελειμμένη εδώ και χρόνια»

Στην περιοχή των δικαστηρίων κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα

Αυτοψία πραγματοποίησε η ΕΡΤ3 στις περιοχές, που πλημμύρισαν στη Θεσσαλονίκη και όπως καταγγέλλουν κάτοικοι και καταστηματάρχες το φαινόμενο είναι επαναλαμβανόμενο.

Κουντουριώτου, Εθνικής Αμύνης, Αγίων Πάντων, 26ης Οκτωβρίου είναι κάποιοι από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, που πλημμυρίζουν κάθε φορά, που σημειώνεται έντονη βροχόπτωση.

Στην περιοχή των δικαστηρίων κάτοικοι και επαγγελματίες ζητούν να γίνουν αντιπλημμυρικά έργα. Στην Εθνικής Αμύνης οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως για τις πλημμύρες ευθύνονται τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση στην παραλία ακριβώς μπροστά από τον ΟΛΘ όπου τουλάχιστον μέχρι πριν 10 μήνες υπήρχε φρεάτιο, το οποίο πλέον είναι μπαζωμένο.

Π. Μπίλλιας: «Η Θεσσαλονίκη ήταν εγκαταλελειμμένη εδώ και πολλά χρόνια»

Ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Κεντρικής Μακεδονίας, Πάρις Μπίλλιας μίλησε στο δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3 και την Όλγα Ψαρίδου για τα αίτια των εικόνων χάους, που αντίκρυσαν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια της χθεσινής νεροποντής, που έπληξε την πόλη.

«Το δίκτυο απορροής των ομβρίων υδάτων, που υπάρχει στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στο κέντρο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον όγκο του νερού, που πέφτει τα τελευταία χρόνια και λόγω της κλιματικής κρίσης αλλά και των παρεμβάσεων, που έχουν γίνει στην πόλη μας», σχολίασε αρχικά ο Π. Μπίλλιας.

«Όταν σχεδιάστηκε αυτό το δίκτυο, η πόλη είχε πολύ λιγότερο πληθυσμό, υπήρχαν περισσότεροι ελεύθεροι χώροι, οπότε η απορροή των ομβρίων υδάτων και από τις χωμάτινες επιφάνειες, που υπήρχαν. Αυτό, πλέον έχει εξαλειφθεί και πρέπει τα νερά της βροχής να απορροφηθούν από το δίκτυο, που δεν είναι επαρκές. Αυτή είναι η βασική αιτία της πλημμύρας», ανέφερε.

«Αυτό, που έχει κάνει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας παρ’ όλο, που δεν είναι ευθύνη της είναι να προχωρήσει σε μία σύμβαση με την ΕΥΑΘ ΑΕ για να μελετήσει τις συγκεκριμένες περιοχές, που σημειώνονται τα προβλήματα, να δοθούν οι κατάλληλες λύσεις, αμέσως μετά θα χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ Κεντρικής Μακεδονίας ώστε μέσα στο 2025 να ξεκινήσουν οι εργασίες, που προβλέπονται από τις μελέτες», σχολίασε χαρακτηριστικά για να προσθέσει πως «μέχρι τότε θα υπάρχει πρόβλημα όταν υπάρχουν έντονες βροχοπτώσεις. Δυστυχώς η πόλη ήταν εγκαταλελειμμένη εδώ και πολλά χρόνια στο έλεος του Θεού. Η κεντρική κυβέρνηση όταν είχε την ευθύνη δεν προχώρησε στα έργα, που προβλέπονται, οι δήμοι δεν προχώρησαν στα έργα, που επίσης ήταν ευθύνη τους και γι’ αυτό πήραμε αυτή την πρωτοβουλία για να σταματήσει αυτό το φαινόμενο».

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ