Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

80η ΔΕΘ: Το ξυπνητήρι, ο συναγερμός και το GPS των αρχαίων Ελλήνων! (ΦΩΤΟ)

Εφευρέσεις και μουσικά όργανα που προκαλούν θαυμασμό σας περιμένουν στο Περίπτερο 3 της ΔΕΘ ...

Όχι έναν, ούτε δύο αλλά 80 λόγους έχετε για να περάσετε μια βόλτα από το Περίπτερο 3 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης! Όσα δηλαδή και τα εκθέματα της έκθεσης «Οι σημαντικότερες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων», που φιλοξενείται εκεί. 

Οι πιο προωθημένες και αξιοθαύμαστες εφευρέσεις των αρχαίων Ελλήνων, κάποιες από τις οποίες είναι ανατρεπτικές ακόμη και με τα σημερινά δεδομένα, παρουσιάζονται στην 80η ΔΕΘ από τις 5-13 Σεπτεμβρίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης . Παράλληλα, «ζωντανεύουν» και τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων.

Τι θα δείτε

Ένας φορητός υπολογιστής από την αρχαιότητα, το GPS των αρχαίων Ελλήνων, το «ρομπότ-υπηρέτρια» του Φίλωνος, η κούπα που διδάσκει το μέτρο, ο πρώτος «αυτόματος πωλητής», ο «κινηματογράφος» του Ήρωνος, ο αρχαίος «συναγερμός σπιτιού», και πολλά άλλα που σίγουρα θα προκαλέσουν το θαυμασμό σας βρίσκονται εκεί και μπορείτε να τα επισκεφθείτε χωρίς ξεχωριστό εισιτήριο. Ήδη το ενδιαφέρον που εκφράζεται για την έκθεση είναι μεγάλο και αποτυπώνεται στην αυξημένη επισκεψιμότητα.  Υπάρχει διαθέσιμο προσωπικό για ξεναγήσεις όλες τις ώρες και οι επισκέπτες δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις εφευρέσεις που έχουν κάποια διαδραστικότητα που μπορούν δηλαδή να δουν πώς λειτουργούν.

Όλα τα εκθέματα είναι μέρος της πλούσιας και μοναδικής συλλογής του Μουσείου Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί στο Κατάκολο και στην Αρχαία Ολυμπία.  Δημιουργήθηκαν κατόπιν 25χρονης έρευνας και μελέτης του ιδίου του κ. Κώστα Κοτσανά. Ειδικότερα, όλα τα εκθέματα και το υποστηρικτικό τους υλικό έχουν δημιουργηθεί από τον ίδιο χωρίς καμιά επιχορήγηση από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα.

Την ίδια στιγμή η έκθεση «Τα μουσικά όργανα των αρχαίων Ελλήνων» περιλαμβάνει 42 ανακατασκευασμένα μουσικά όργανα που προέρχονται από το Μουσείο Αρχαίων Ελληνικών Μουσικών Οργάνων και Παιχνιδιών Κώστα Κοτσανά, που λειτουργεί επίσης στο Κατάκολο.

Δείτε παρακάτω ορισμένα από τα εκθέματα

Το σταθερό αυτόματο θέατρο του Ήρωνος

(ο «κινηματογράφος» των αρχαίων Ελλήνων)

Η αυτόματη υπηρέτρια του Φίλωνος

(το πρώτο λειτουργικό ρομπότ της ιστορίας)

Πρόκειται για ένα ανθρωποειδές ρομπότ με τη μορφή υπηρέτριας (σε φυσικό μέγεθος) που στο δεξί χέρι της κρατούσε μια οινοχόη. Όταν ο επισκέπτης τοποθετούσε έναν κρατήρα (κύπελλο) στην παλάμη του δεξιού χεριού της εκείνη αυτόματα έριχνε αρχικά κρασί και στη συνέχεια για ανάμιξη νερό στον κρατήρα ανάλογα με την επιθυμία του.

Το ξυπνητήρι του Πλάτωνος

(η πρώτη συσκευή αφύπνισης παγκοσμίως)

Το ανώτερο κεραμικό δοχείο τροφοδοτεί μέσω (κατάλληλα υπολογισμένου για την κάθε περίπτωση) ακροφυσίου το επόμενο δοχείο. Όταν αυτό γεμίσει την προγραμματισμένη χρονική στιγμή (π.χ. μετά από 7 ώρες) αδειάζει με ταχύτητα μέσω του εσωτερικά τοποθετημένου αξονικού σιφωνίου στο επόμενο κλειστό δοχείο και αναγκάζει τον εμπεριεχόμενο αέρα να εξέλθει με πίεση σφυρίζοντας από μία σύριγγα στην κορυφή του.

Μετά τη λειτουργία του το δοχείο αδειάζει σιγά σιγά μέσω μιας μικρής οπής που βρίσκεται στον πυθμένα του προς το κατώτερο αποθηκευτικό δοχείο προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθεί.

Το αυτόματο σπονδείο με κερματοδέκτη

(ο πρώτος αυτόματος πωλητής της ιστορίας)

Ανακατασκευή της επινόησης του Ήρωνος του Αλεξανδρέως, που επέτρεπε την αυτόματη λήψη αγιασμού από τους πιστούς με τη ρίψη ενός πεντάδραχμου νομίσματος σε αγγείο.

Ο αστρολάβος του Πτολεμαίου

(το .G.P.S. των αρχαίων Ελλήνων)

Πρόκειται για ένα εξαιρετικό αστρονομικό όργανο που απεικόνιζε την ουράνια σφαίρα και χρησιμοποιούνταν για τη μέτρηση του γεωγραφικού μήκους και πλάτους των παρατηρούμενων άστρων από οποιοδήποτε μέρος της γης αλλά και αντίστροφα σαν εντοπιστής θέσης και για τη μέτρηση της απόστασης ηλίου – σελήνης.

Ο ηχητικός συναγερμός του Ήρωνος

(ο πρώτος αυτοματισμός προειδοποίησης της ιστορίας)

Η κούπα του Πυθαγόρα

(η πρώτη εφαρμογή του αξονικού σιφωνίου παγκοσμίως). Με αυτήν ο Πυθαγόρας δίδασκε στους μαθητές του το μέτρο. Αν την γέμιζαν με κρασί πάνω από το όριο, τότε το περιεχόμενό της άδειαζε, υπενθυμίζοντάς τους το κοινώς λεγόμενο «όποιος θέλει τα πολλά χάνει και τα λίγα».

ΤΑ ΜΟΥΣΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ

Η ύδραυλις του Κτησιβίου

(το πρώτο πληκτροφόρο μουσικό όργανο της ιστορίας)

Η πηκτίς της Σαπφούς

Η κιθάρα του Απόλλωνα

 Σημειώνεται ότι η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιανουαρίου 2016.

Μ. Κουζούφη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πρωτοβουλία Μητσοτάκη μετά τις Ευρωεκλογές - Ακυρώνει το ταξίδι στην Ιορδανία
Αναμένονται πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού για την αναστροφή του κλίματος που δημιούργησε το αποτέλεσμα των χθεσινών ευρωεκλογών
Πρωτοβουλία Μητσοτάκη μετά τις Ευρωεκλογές - Ακυρώνει το ταξίδι στην Ιορδανία