Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Ελιά, ελαιόλαδο, μαγειρικές επιδείξεις και ένα διαφορετικό μπαρ! (ΦΩΤΟ)

Δυναμικά άνοιξε σήμερα τις πύλες της η πρώτη έκθεση «Gourmet Olive Exhibition» στο Labattoir...

Δυναμικά άνοιξε σήμερα τις πύλες της η πρώτη έκθεση «Gourmet Olive Exhibition», στη Θεσσαλονίκη, στον εναλλακτικό-εκθεσιακό χώρο Labattoir, στα Παλιά Σφαγεία.

Η ελιά, το ελαιόλαδο, εδέσματα και είδη προσωπικής περιποίησης καθώς και γκουρμέ νοστιμιές, περιμένουν τους επισκέπτες για τρεις ολόκληρες ημέρες (20-22 Μαΐου).

Αναλυτικότερα, πρόκειται για έκθεση ποιοτικών παραγωγών εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου, ελιών και προϊόντων delicatessen, η οποία πλαισιώνεται από πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων.

Σεμινάρια και μαγειρικές επιδείξεις πραγματοποιούνται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, παρουσία γνωστών προσώπων της γαστρονομίας, ενώ στο κέντρο του χώρου έχει στηθεί ένα μοναδικό μπαρ! Πρόκειται για bar γευσιγνωσίας ελαιολάδων και ελιών με εισηγητές ανθρώπους που είναι top στον τομέα. Επίσης, την τελευταία ημέρα της έκθεσης, την Κυριακή, θα δοθούν και τα βραβεία του κοινού.

Πρόκειται με άλλα λόγια για ένα gourmet τριήμερο που έχει συγκεντρώσει ήδη το ενδιαφέρον ξένων αγοραστών, επισκεπτών, επαγγελματιών και δημοσιογράφων.

Στην έκθεση συμμετέχουν 55 εκθέτες, από όλη την Ελλάδα, αριθμός που ξεπέρασε τις προσδοκίες, όπως είπε στο typosthes.gr η κ. Αλεξάνδρα Ανθίδου, εκ των διοργανωτών.

Πρόκειται για ποιοτικούς και μικρούς παραγωγούς, καθώς αυτή ήταν εξ΄αρχής η στόχευση για τη συγκεκριμένη έκθεση. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι μπήκε η λέξη gourmet στον τίτλο. Παράλληλα, μεγαλύτερος των προσδοκιών είναι και ο αριθμός των προσκεκλημένων εμπόρων από το εξωτερικό. Συνολικά ήρθαν 22 άτομα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν επαφές με τους παραγωγούς. Ενθουσιώδης από την αρχή υπήρξε και η ανταπόκριση ανθρώπων της γαστρονομίας και του πολιτισμού, τους οποίους, όπως τονίζει η κ. Ανθίδου «δεν χρειάστηκε να ρωτήσουμε δεύτερη φορά» να συμβάλλουν με την παρουσία τους στην επιτυχία της έκθεσης.

Στόχος των διοργανωτών είναι η έκθεση να επαναληφθεί και μάλιστα να μεγαλώσει και να έχει εκθέτες και από το εξωτερικό και να δώσει έναυσμα σε buyers να έρθουν από το εξωτερικό και να κλείνονται δουλειές.

Από την άλλη μεριά ωστόσο, όπως σημειώνει η κ. Ανθίδου, θα πρέπει και η ποιότητα των ελληνικών ελαιολάδων να είναι ανάλογη, να μπορεί να συναγωνιστεί την ποιότητα άλλων χωρών. «Λέμε ότι το λάδι μας είναι πολύ καλό. Αυτό ισχύει, ωστόσο δεν έχει μια σταθερότητα στην παραγωγή. Πρέπει διάφορα προβλήματα να λυθούν κάποια θέματα να ξεπεραστούν για να μπορούμε να πούμε ότι βγαίνουμε στο εξωτερικό για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους άλλους», τονίζει χαρακτηριστικά.

Αυτήν την ώρα (16.0-18.40) η Μάγια Τσόκλη συντονίζει ημερίδα με τίτλο «Χτίζοντας την προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου», ενώ νωρίτερα η γνωστή δημοσιογράφος γαστρονομίας Ελένη Ψυχούλη παρουσίασε την μαγειρική επίδειξη του Thessaloniki Food Festival, στο πλαίσιο της οποίας έγινε παρασκευή τραχανά, κουλουριού Θεσσαλονίκης και μπουγάτσας.

Το παρών θα δώσουν επίσης ο Ανδρέας Λαγός και ο Βασίλης Καλλίδης καθώς και οι chocolatier Μίνα Αποστολίδη και Θεόδωρος Βαλογιώργης, ενώ οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να ενημερωθούν για θέματα υγείας και διατροφής από τον δρα Προκόπη Μαγιάτη και τη βιολόγο, ειδικευμένη στη διατροφή, Ειρήνη Πασχαλέρη και να συμμετάσχουν στις ελαιο-γευσιγνωσίες των μετρ του είδους, Βασίλη Φραντζολά και Γιάννη Καρβέλα.

Κατεβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα εδώ

Η έκθεση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του δήμου Θεσσαλονίκης και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος και με την υποστήριξη της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ).

Με το εισιτήριο εισόδου στην έκθεση (5 ευρώ για τη μία ημέρα ή 12 ευρώ για το τριήμερο) οι επισκέπτες μπορούν να συμμετάσχουν σε όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις. Ώρες λειτουργίας: 11.00-20.00. www.gourmetoliveexhibition.com

Οδός 26ης Οκτωβρίου 35, Θεσσαλονίκη.  Λεωφορεία: 31, 40  / στάση Σφαγεία

ΜΑΡΙΑ ΚΟΥΖΟΥΦΗ 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ