Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Θεσσαλονίκη: Η σοκολατοποιός που «πάντρεψε» την ελιά με το κακάο!

Η Μίνα Αποστολίδη από τη Θεσσαλονίκη «κατάκτησε» τις Βρυξέλλες και ήρθε στην 1η έκθεση Gourmet Olive Exhibition

«Αμέσως μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν στην Ισπανία δεν υπήρχαν επαρκή τρόφιμα και είδη πολυτελείας, οι Καταλανοί, για να κανακέψουν τον εαυτό τους, έπαιρναν τις αγαπημένες τους μπαγκέτες, έλιωναν μικρή ποσότητα σοκολάτας, πρόσθεταν ελαιόλαδο και αλάτι και ξεγελούσαν την ανάγκη τους για κάτι νόστιμο». Με τη φράση αυτή, η σοκολατοποιός Μίνα Αποστολίδη (δείτε και εδώ), που από το 2013 ζει κι εργάζεται στο Βέλγιο όπου έχει το δικό της "γλυκό" ατελιέ, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την έμπνευσή της να προσφέρει σήμερα στους επισκέπτες της 1ης έκθεσης "Gourmet Olive Exhibition" ένα πολύ ιδιαίτερο spread με σοκολάτα, ελαιόλαδο, μέλι και αλάτι.

Συγκεκριμένα, με τη συγκεκριμένη κίνηση, η κ. Αποστολίδη έδωσε μια ιδέα των γευστικών δυνατοτήτων του ιδιαίτερου αυτού ζεύγους -ελαιόλαδο και σοκολάτα- πριν ξεκινήσει την ομιλία της σε διημερίδα με τίτλο "Χτίζοντας την προστιθέμενη αξία του ελαιολάδου". Κατά την ομιλία της, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η συνύπαρξη των δύο ιερών καρπών, της ελιάς και του κακάο, δεν συνιστά απλά ένα γευστικό πείραμα, αλλά "έναν πετυχημένο γάμο".

Όπως λέει, η επιτυχία του γάμου δεν επιβεβαιώνεται μόνο γευστικά, αλλά και επιστημονικά. «Η σοκολάτα περιέχει κακαόμαζα, βούτυρο κακάο, βανίλια και ζάχαρη. Το βούτυρο κακάο είναι λιπαρό και "καλύπτει" τη γλώσσα. Το ελαιόλαδο πάλι, με τις πολυφαινόλες που περιέχει, δημιουργεί μια "ξηρότητα" στο στόμα, που εξισορροπεί και καθαρίζει τον ουρανίσκο, αναδεικνύοντας τη γεύση και τα αρώματα του κακάο», σημειώνει. Για αυτό άλλωστε, στην αγορά πωλείται και συσκευασμένο ελαιόλαδο με σοκολάτα, το οποίο έκανε το "ντεμπούτο" του στην Ιταλία.

Οι δύο καρποί έχουν και παρόμοια ιστορική διαδρομή, αφού με χιλιάδες χρόνια χρήσης από τον άνθρωπο και οι δύο -5.000 η ελιά και 3.000 το κακάο- θεωρούνταν αμφότεροι ιεροί κατά τα πρώτα χρόνια της ύπαρξής τους. Ο Όμηρος αναφέρει το ελαιόλαδο ως "χρυσό υγρό" για να υπογραμμίσει την αξία του, ενώ οι Μάγιας θεωρούσαν το κακάο τροφή αποκλειστικά των ηρώων και των θεών και ελιξήριο ζωής.

«Άλλωστε, η ίδια η επιστημονική ονομασία του κακάο -theobroma cacao- μεταφράζεται ως τροφή των θεών», σημειώνει η κ. Αποστολίδη. Και οι δύο καρποί έχουν βαρύνουσα θέση στις θρησκείες. Το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται παραδοσιακά στις βαφτίσεις, ενώ οι Μάγιας είχαν μια τελετή κάθαρσης των μωρών από τα κακά πνεύματα, στη διάρκεια της οποίας ακουμπούσαν στο κεφάλι των βρεφών ένα κλαδί κακαόδεντρου. Στους δύο καρπούς αποδίδονται άλλωστε και θεραπευτικές ιδιότητες, όπως η αντιοξειδωτική δράση και η πρόληψη της γήρανσης και των καρδιοπαθειών, καταλήγει η κ. Αποστολίδη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ