Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μύθοι και αλήθειες για τη γλουτένη - Για ποιους είναι βλαβερή

psomi-gloyteni

«Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αν περιορίσουμε την γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στην αρχή αλλά μετά μπορούμε να την εντάξουμε. Όλα είναι θέμα ισορροπημένης διατροφής.»

Η παρουσιάστρια, Βάλια Χατζηθεοδώρου και η Κλινική Διαιτολόγος – Αθλητική Διατροφολόγος, Φλώρα Λουκιανού μίλησαν στην εκπομπή «Όλα για τη Ζωή μας» και στον Μιχάλη Κεφαλογιάννη για την γλουτένη και τι προκαλεί στο σώμα μας.

Η Βάλια Χατζηθεοδώρου μίλησε για το πώς αντιλαμβάνεται την γλουτένη, με όσα έχει διαβάσει ή ακούσει μέχρι στιγμής.
«Εμπειρικά με έναν τρόπο, έχω καταλάβει πως αν φάω τρόφιμα που εμπεριέχουν γλουτένη θα φουσκώσω, θα έχω πρηξίματα. Δεν ξέρω αν έχω κάτι ή αν είναι στο μυαλό μου. Έχω ακούσει πολλά και δεν γνωρίζω ακριβώς», τόνισε.

Η κ. Λουκιανού έδωσε την επιστημονική πλευρά του θέματος μαζί με πρακτικές συμβουλές. «Είναι μία διατροφική τάση τα τελευταία χρόνια, και ότι βοηθά στην απώλεια βάρους και έχει οφέλη για την υγεία.

Βλαβερή είναι μόνο για τα άτομα που έχουν αποδεδειγμένα δυσανεξία στη γλουτένη ή κοιλιοκάκη που είναι αυτοάνοση πάθηση. Ουσιαστικά επηρεάζει το βλεννογόνο του λεπτού εντέρου και έχει διάφορα γαστρεντερικά προβλήματα», είπε αρχικά.

«Για εκείνους που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη, μπορεί να τους προκαλέσει συμπτώματα αλλά δεν έχει την παθολογία στο έντερο. Πολλοί λένε ότι έχουν δει απώλεια στο βάρος τους, ουσιαστικά όμως έχουν περιορίσει τα τρόφιμα που καταναλώνουν.

«Υπάρχουν προϊόντα που φέρουν την ένδειξη ότι είναι ελεύθερα γλουτένης. Μπορούν να καταναλωθούν, το ρύζι, η πατάτα, η κινόα τα φρούτα και τα λαχανικά που δεν έχουν γλουτένη. Αντίθετα τα δημητριακά, το σιτάρι το κριθάρι και η σίκαλη που είναι τα βασικά που περιέχουν γλουτένη και πρέπει να αποφεύγονται.

Πρέπει να προσέξουμε το πλιγούρι, το σιμιγδάλι, τα επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν γλουτένη και είναι επίφοβα», ανέφερε η κ. Λουκιανού με τα προϊόντα που περιέχουν ή όχι γλουτένη.

Στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, αν περιορίσουμε την γλουτένη μπορεί να βοηθήσει στην αρχή αλλά μετά μπορούμε να την εντάξουμε. Όλα είναι θέμα ισορροπημένης διατροφής.

Και οι υδατάνθρακες πρέπει να υπάρχουν στην διατροφή μας είναι η βασική πηγή ενέργειας αλλά χρειάζεται να μην είναι σε βάρος άλλων θρεπτικών συστατικών.

Πηγή: newsit.gr

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

plateia-navarinou-thessaloniki-akinita
Τι αλλάζει στα στεγαστικά: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Προϋποθέσεις ευκολότερης χορήγησης στεγαστικών δανείων σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων δημιουργεί το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης των νοικοκυριών της...
Τι αλλάζει στα στεγαστικά: Δάνεια σε νέους έως 45 ετών έως και στο 90% της αξίας του ακινήτου
Έτοιμο στα τέλη του 2026 το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο
Τι δήλωσε στην TV100 η υπεύθυνη Διεύθυνσης της Διεθνούς Πρωτοβουλίας για την Υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, Ελιάννα Κονιάλη
Έτοιμο στα τέλη του 2026 το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο στο Φίλυρο