Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Η θαυματουργή «βούτα»: Το ψωμί στο ελαιόλαδο σώζει την καρδιά σας σε 6 μόνο εβδομάδες!

Το ελαιόλαδο περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά που προστατεύει από χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και η αρθρίτιδα

Το ελαιόλαδο περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά που προστατεύει από χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και η αρθρίτιδα

Βουτώντας το ψωμί σας σε ελαιόλαδο θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής σας σε έξι μόλις εβδομάδες, λένε οι επιστήμονες. Οι νέες δοκιμές βρήκαν ότι η τακτική κατανάλωση ελαιολάδου βελτίωσε δραματικά τα χημικά σήματα στο σώμα που σχετίζονται με στεφανιαία νόσο.

Μια μελέτη με επικεφαλής το πανεπιστήμιο της Γλασκώβης επιβεβαιώνει τα οφέλη για την υγεία από την μεσογειακή διατροφή και στέλνει ένα μήνυμα ιδίως σε εκείνους που δεν τρώνε κανονικά το ελαιόλαδο. Η μελέτη πρόσθεσε μόλις 20mls τη ημέρα - περίπου τέσσερα κουταλάκια του γλυκού - για τη διατροφή των υγιών ενηλίκων, η ποσότητα δηλαδή που χρησιμοποιείται σε μια σαλάτα ή οι βούτες που κάνουμε στη διάρκεια ενός γεύματος.

Όμως, κάποια σημάδια που «δείχνουν» καρδιακή νόσο βελτιώθηκαν μόνο σε έξι εβδομάδες, λέει μια έκθεση που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition. Ο Δρ Bill Mullen, του Ινστιτούτου Καρδιαγγειακής και Ιατρικών Επιστημών, είπε: «Αν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τα πρώιμα σημάδια των ασθενειών πριν έχουν την ευκαιρία να χειροτερέψουν, μπορούμε να αρχίσουμε να τις αντιμετωπίσουμε, πριν γίνει ένα πρόβλημα που απαιτεί δαπανηρή ιατρική παρέμβαση. Είναι η πρώτη φορά που η τεχνική αυτή έχει εφαρμοστεί από την προοπτική της διατροφής και προσπαθεί να προσδιορίσει πιο τρόφιμο ή συστατικό είναι πραγματικά υπεύθυνοι για τα οφέλη στην υγεία μας».

Η έρευνα με λάδι!

Ερευνητές από τα πανεπιστήμια της Γλασκώβης και της Λισαβόνας και της ιδιωτικής εταιρίας Mosaiques διαγνωστικά στη Γερμανία, διερεύνησαν την επίδραση του ελαιόλαδου στην υγεία της καρδιάς σε μια ομάδα από 69 άνδρες και γυναίκες που κανονικά δεν καταναλώνουν ελαιόλαδο.

Οι εθελοντές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και τους ζητήθηκε να καταναλώνουν 20 ml ελαιόλαδο είτε με χαμηλή είτε με υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά, κάθε μέρα για μια περίοδο έξι εβδομάδων. Φαινολικά είναι φυσικές ενώσεις που βρίσκονται στα φυτά, συμπεριλαμβανομένων των ελιών, οι οποίες πιστεύεται ότι είναι υπεύθυνες για την προστατευτική επίδραση του ελαιολάδου.

Η ερευνητική ομάδα εφάρμοσε μια νέα διαγνωστική τεχνολογία με την εξέταση δειγμάτων ούρων για μια σειρά πεπτιδίων (που παράγονται από τη διάσπαση των πρωτεϊνών) που έχουν ήδη αναγνωριστεί ως βιοδείκτες ασθενειών όπως η νόσος της στεφανιαίας αρτηρίας (CAD). Γνωστή ως πρωτεομική, η τεχνολογία μπορεί να εντοπίσει τα αλλοιωμένα επίπεδα ορισμένων πρωτεϊνών, τα οποία δείχνουν τα πρώτα σημάδια ασθενειών πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Συμπληρωματικά το ελαιόλαδο

μπορεί να σώσει την καρδιά

Η Δρ Emilie Combet της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, δήλωσε: «Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι, ανεξάρτητα από το φαινολικό περιεχόμενο του ελαιόλαδου, υπήρξε μια θετική επίδραση στα αποτελέσματα CAD. Κάθε ελαιόλαδο, με χαμηλή ή υψηλή περιεκτικότητα σε φαινολικά, φαίνεται να είναι ευεργετικό. Αν οι άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο αντικαταστήσουν μέρος της πρόσληψης λίπους με ελαιόλαδο, θα μπορούσε να έχει όλο και μεγαλύτερη επίδραση στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων».

Το ελαιόλαδο περιέχει ωμέγα-6 λιπαρά, μια μορφή «υγιεινών» πολυακόρεστων που μπλοκάρουν την απόκριση του σώματος σε φλεγμονή σε χρόνιες παθήσεις όπως η καρδιοπάθεια και η αρθρίτιδα. Επίσης, μειώνει την πίεση του αίματος και βελτιώνει την αναλογία των καλών προς των κακών λιπών του αίματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ