Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μετά την Google και η HLI θέλει να νικήσει το θάνατο!!!

Νέα εταιρεία μπαίνει στον ανταγωνισμό για τη δημιουργία του ελιξιρίου της ζωής

Μετά την εταιρία Calico της Google, η οποία συστάθηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, τώρα έρχεται και δεύτερη εταιρεία με ακριβώς τον ίδιο σκοπό: τη μακροζωία. Αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο....

Ο Κρεγκ Βέντερ είναι ένας ακόμη επιστήμονας που θα προσπαθήσει να ξεγελάσει το θάνατο. Η νέα του εταιρεία, Human Longevity (ανθρώπινη μακροζωία), έχει ένα και μοναδικό στόχο να βοηθήσει τους ανθρώπους να ζήσουν μια μεγάλη και υγιή ζωή. «Ο στόχος μας είναι να κάνουμε τα 100 χρόνια ζωής να μοιάζουν παιχνιδάκι», σχολίασε ο συνεταίρος του Πίτερ Διαμαντή. Ο τρόπος για να νικήσουν τη γήρανση, θα είναι η δημιουργία της μεγαλύτερης βάσης δεδομένων ανθρώπινων DNA στον κόσμο.

«Δημιουργούμε αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων στο συγκεκριμένο πεδίο» ανέφερε ο Βέντερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε μαζί με τους συνιδρυτές της νέας εταιρείας στο Ινστιτούτο J.Craig Venter στη Λα Χόγια της Καλιφόρνιας. Προσέθεσε ότι ελπίδα της ομάδας είναι το να κάνει ανακαλύψεις που θα προάγουν τη μακροζωία και θα βοηθούν στην πρόληψη ασθενειών οι οποίες «συνοδεύουν» τα γηρατειά. Η νέα εταιρεία έχει εξασφαλίσει ιδιωτική χρηματοδότηση (η μεγαλύτερη στήριξη ήρθε από τον εκατομμυριούχο K.T. Lim από την Μαλαισία, ο οποίος διευθύνει την εταιρεία τυχερών παιχνιδιών Genting Berhad) που φθάνει τα 70 εκατομμύρια δολάρια (περίπου 51 εκατομμύρια ευρώ) και έχει ήδη προμηθευθεί δύο υπερσύγχρονα συστήματα αλληλούχησης του γονιδιώματος με προοπτική να αποκτήσει άλλα τρία.

Μετά την εταιρία Calico της Google, η οποία συστάθηκε υπό μυστηριώδεις συνθήκες, τώρα έρχεται και δεύτερη εταιρεία με ακριβώς τον ίδιο σκοπό: τη μακροζωία. Αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Φαίνεται υπάρχει μια νέα τάση στον επιστημονικό κόσμο, την οποία την παρακολουθούμε από κοντά και θα σας κρατάμε ενήμερους. Ο δρ Ερικ Τόπολ, διευθυντής του Ινστιτούτου Scripps Translational Science αποκάλεσε το εγχείρημα «μια μεγάλη, τολμηρή πρωτοβουλία που είναι ό,τι ακριβώς χρειαζόμαστε για να έχουμε ουσιαστική πρόοδο στο πεδίο της μακροζωίας». «Αδιαμφισβήτητα, σημαντικές βιολογικές ανακαλύψεις θα γίνουν στα χρόνια που έρχονται, ωστόσο παραμένει ασαφές αν προσπάθειες όπως αυτές της Human Longevity και της Calico θα έχουν σημαντική επίδραση στον αγώνα ενάντια στον χρόνο» σημείωσε ο δρ Τόπολ.

Το κυνήγι για το ελιξίριο της ζωής μόλις άρχισε!

Ο Πίτερ Διαμαντής, αντιπρόεδρος της νέας εταιρείας, παραδέχθηκε ότι το κυνήγι για το «ελιξίριο» της μακροζωίας έχει ξεκινήσει εδώ και αιώνες – ήδη το 1513 ο ισπανός εξερευνητής Χουάν Πόνθε ντε Λεόν αναζητούσε την πηγή της νεότητας. Όπως είπε, το νέο εγχείρημα λαμβάνει τώρα χώρα καθώς ζούμε μια περίοδο ταχύτατης ανάπτυξης πολλών νέων τεχνολογιών – το κόστος της αλληλούχησης του ανθρώπινου γονιδιώματος έχει πέσει σημαντικά χάρη στα καινούργια μηχανήματα, ενώ το «ψηφιακό σύννεφο» και οι τεράστιες πια δυνατότητες των υπολογιστών αναμένεται να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στο έργο των ερευνητών οι οποίοι σκοπεύουν να συλλέξουν τεράστιες ποσότητες υλικού.

Οι ειδικοί της Human Longevity θα χρησιμοποιήσουν αυτή την προηγμένη τεχνολογία προκειμένου να χαρτογραφούν 40.000 γονιδιώματα τον χρόνο με απώτερο στόχο να δημιουργήσουν τη μεγαλύτερη βάση δεδομένων γονιδιακών παραλλαγών. Η βάση θα περιέχει αλληλουχίες που θα καλύπτουν μια ευρεία ηλικιακή γκάμα – από πολύ νεαρά άτομα ως πολύ ηλικιωμένα, τόσο υγιή όσο και με διαφορετικές ασθένειες.

Εκτός από τη συλλογή ολόκληρων αλληλουχιών του ανθρωπίνου γονιδιώματος, οι επιστήμονες της εταιρείας θα συλλέξουν και γενετικές πληροφορίες σχετικά με τα τρισεκατομμύρια μικρόβια – βακτήρια, ιοί, μύκητες – που ζουν εντός του ανθρώπινου οργανισμού. Η καλύτερη κατανόηση του μικροβιώματος στο έντερο, στο στόμα, στο δέρμα και σε άλλες περιοχές του σώματος αναμένεται να οδηγήσει στην ανάπτυξη βελτιωμένων προβιοτικών αλλά και διαγνωστικών μέσων και φαρμάκων που θα βελτιώνουν τη φυσική κατάσταση και την υγεία.

Παράλληλα η εταιρεία θα συλλέξει στοιχεία και για τους μεταβολίτες, τα βιοχημικά και τα λιπίδια του οργανισμού με στόχο να αποκτήσει μια καλύτερη εικόνα σχετικά με τα χημικά του ανθρώπινου σώματος και πώς αυτά συντελούν στην υγεία αλλά και στον μεταβολισμό των φαρμάκων.

Πρώτος αντίπαλος: ο καρκίνος

Οι πρώτοι θεραπευτικοί στόχοι της εταιρείας θα αφορούν τις πιο «δύστροπες» νόσους που συνδέονται με τη γήρανση: καρκίνος, διαβήτης, καρδιοπάθειες, ηπατοπάθειες, άνοια. Ο δρ Βέντερ ανέφερε ότι η «μάχη» θα ξεκινήσει ενάντια στον καρκίνο. Η Human Longevity συνεργάζεται ήδη με το Κέντρο Moores για τον Καρκίνο του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο με στόχο την αλληλούχηση του γονιδιώματος όλων των ασθενών που προσέρχονται στο Κέντρο για θεραπεία – περί τα 4.000-5.000 άτομα ετησίως – αλλά και την πλήρη αλληλούχηση των όγκων τους.

«Ο καρκίνος είναι ένα από τα ‘καυτά’ πεδία σε ό,τι αφορά τις θεραπείες που βασίζονται στη γενωμική» σημείωσε ο επιστήμονας συμπληρώνοντας ότι η έρευνα στον καρκίνο είναι μόνο η αρχή. «Δεν επικεντρωνόμαστε μόνο στις ασθένειες αλλά σκοπεύουμε να λάβουμε σαφείς απαντήσεις σχετικά με την επίδραση της φύσης αλλά και του περιβάλλοντος στον οργανισμό. Από το γονιδίωμα ενός ανθρώπου θα μπορούμε να ξέρουμε ποιοι ακριβώς ήταν οι πρόγονοί του από γενετικής άποψης, τι χαρακτηριστικά του κληροδότησαν, πώς είναι η μνήμη αυτού του ανθρώπου και ο βασικός μεταβολισμός του, ακόμη και αν είναι αισιόδοξο ή απαισιόδοξο άτομο. Οι πληροφορίες αυτές αποτελούν γενετικά χαρακτηριστικά που είναι ουσιαστικά προγνωστικοί παράγοντες της πορείας της υγείας». Και βέβαια ο επιχειρηματίας Βέντερ ελπίζει σε κέρδη από το εγχείρημα. Εκτιμά ότι η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα είναι ελκυστική σε πολλούς και διαφορετικούς πελάτες – από ερευνητές και φαρμακοβιομηχανίες ως ασφαλιστικές εταιρείες.

Ποιοι είναι οι συνεταίροι στην… αθανασία

Ο 67χρονος Βέντερ ένωσε τις δυνάμεις του με τον ειδικό και πρωτοπόρο στα βλαστικά κύτταρα Ρόμπερτ Χαρίρι καθώς και με τον πρόεδρο του Ιδρύματος X Prize Πίτερ Διαμαντή για τη δημιουργία της Human Longevity Inc, μιας εταιρείας που θα διερευνήσει τη δυναμική τόσο της γενωμικής όσο και των βλαστικών κυττάρων σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη θεραπειών που θα επιτρέπουν στον γηράσκοντα πληθυσμό να παραμένει υγιής και λειτουργικός.

Ο Κρεγκ Βέντερ είναι Αμερικανός βιολόγος και επιχειρηματίας. Είναι γνωστός για την πρωτοπορία του στην ανάγνωση της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος και για τη δημιουργία του πρώτου κυττάρου με συνθετικό γονιδίωμα. Το 2007 και το 2008 συμπεριλήφθηκε στη λίστα του περιοδικού Time, ανάμεσα στους 100 πιο σημαντικούς ανθρώπους στον κόσμο. Το 2010, το βρετανικό περιοδικό New Statesman κατέταξε τον Κρεγκ Βέντερ στην 14η θέση στη λίστα των «50 πιο επιδραστικών ανθρώπων στον κόσμο για το 2010».Έχει ιδρύσει την εταιρεία Celera Genomics, το ινστιτούτο για την έρευνα γονιδιωμάτων (TIGR) και το J . Κρεγκ Βέντερ Ινστιτούτου (JCVI), ενώ τώρα εργάζεται στο JCVI για τη δημιουργία συνθετικών βιολογικών οργανισμών.

Ο Πίτερ Διαμαντής είναι ένας Αμερικανός μηχανικός, γιατρός και επιχειρηματίας, ο οποίος είναι γνωστός για την δημιουργία του ιδρύματος X PRIZE, ως συν-ιδρυτής και πρόεδρος του πανεπιστημίου Singularity και ως συν-συγγραφέας του New York Times μπεστ σέλερ «Αφθονία: το μέλλον είναι καλύτερο απ 'όσο νομίζετε». Είναι, επίσης, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της Zero Gravity Corporation, συν-ιδρυτής και αντιπρόεδρος της Space Adventures Ltd και ο συν-ιδρυτής του Διεθνούς Διαστημικού Πανεπιστημίου, ο συν-ιδρυτής της Planetary Resources.

Ο τρίτος της παρέας είναι ο Δρ Χαρίρι, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Celgene Cellular Therapeutics, η οποία καινοτόμησε στη χρήση ανθρώπινων βλαστικών κυττάρων για τη θεραπεία θανατηφόρων ασθενειών. Ο Δρ Χαρίρι ως επιστήμονας έχει αναγνωριστεί για την ανακάλυψη του πολυδύναμων βλαστικών κυττάρων από τον πλακούντα και ως μέλος της ομάδας που ανακάλυψε TNF (παράγοντα νέκρωσης όγκων) . Ο Δρ Χαρίρι πήρε το Alva Edison Award Thomas το 2007 για την ανακάλυψη των βλαστικών κυττάρων από πλακούντα και πάλι το 2011 για παραγωγή ιστών από βλαστικά κύτταρα.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για την νέα εταιρεία αθανασίας

Ενδεικτικό ότι πλέον δεν περνούν απαρατήρητες οι προσπάθειες μεγάλων επιχειρηματιών και σπουδαίων επιστημόνων να νικήσουν το θάνατο, είναι το αφιέρωμα του γνωστού περιοδικού National Geographic στο νέα προσπάθεια. Σας παραθέτουμε αυτούσιες μερικές ερωτήσεις και απαντήσεις συνέντευξης των πρωταγωνιστών της εταιρείας, οι οποίες μπορεί να ρίξουν φως στην Human Longevity.

Γιατί 40.000 γονιδιώματα;

Βέντερ: Γιατί αυτός είναι ο αριθμός των γονιδιωμάτων που μπορούν τα συστήματα που έχουμε αγοράσει να εξετάσουν σε ένα χρόνο. Προφανώς θα υπάρξουν εξελίξεις και θα μπορέσουμε να διαβάσουμε περισσότερα, αλλά προς το παρόν έτσι αρχίζουμε.

Γιατί γήρανση; Βλέπεις τη γήρανση ως συγκεκριμένο σύνδρομο ή μήπως απλώς καλύπτει όλες τις ασθένειες που θα ερευνήσεις;

Χαρίρι: Η ευκολότερη απάντηση είναι ότι η γήρανση είναι ένα κεντρικό συστατικό της κάθε ασθένειας που θέλουμε να αντιμετωπίσουμε θεραπευτικά. Πιστεύουμε ότι πολλές από τις διεργασίες του φαινομένου που ονομάζουμε γήρανση, σχετίζονται μεταξύ τους και συνδέονται.

Μπορείτε να μας μιλήσετε λίγο για τα επιχειρηματικά σας σχέδια ; Ο Πίτερ Διαμαντής είναι περισσότερο γνωστός για την εξερεύνηση αστεροειδών ως τώρα. Πώς αυτά τα πράγματα πάνε μαζί με τα γονιδιώματα;

Διαμαντής : Θα πάνε μαζί. Στην εποχή που ζούμε η τεχνολογία μπορεί να συμβαδίσει με τέτοιου είδους εγχειρήματα με ένα πολύ ελπιδοφόρο τρόπο.

Στο πεδίο εφαρμογής , η HLI ακούγεται παρόμοια με το όραμα της Celera πριν από μια δεκαετία, όπου οι πληροφορίες από γονιδιώματα θα μπορούσε να πωληθεί στους συνδρομητές για να οδηγήσουν σε νέες θεραπευτικές και διαγνωστικές εξετάσεις. Είναι το ίδιο;

Venter : Η νέα εταιρεία είναι η Celera σαν έχει πάρει στεροειδή και κοκαΐνη. Θα τα είχαμε κάνει όλα αυτά πριν από 13 χρόνια, αν μπορούσαμε. Τώρα, το βάθος και το εύρος πληροφοριών, είναι πολύ μεγαλύτερο ό, τι ήταν πριν από 13 χρόνια [όταν δημοσιεύτηκε το πρώτο σχέδιο του ανθρώπινου γονιδιώματος]. Το κόστος της τεχνολογίας για την ακολουθία ενός γονιδιώματος είναι πλέον ελάχιστο σε σχέση με τότε. Δεν ήμουν σκεπτικιστής, αλλά είμαι από τα άτομα που παραπονούνται ότι ελάχιστη πρόοδος έχει σημειωθεί μετά την ανακάλυψη της αλληλουχίας του ανθρώπινου γονιδιώματος.

Ορισμένοι παρατηρητές πιστεύουν ότι όλο αυτό θα ξεκινήσει μια κούρσα εξοπλισμών για την ακολουθία γονιδιωμάτων. Θα είναι άλλη μια κούρσα;

Βέντερ: Νομίζω ότι η διαφορά σήμερα με πριν από 13-15 χρόνια, είναι ότι είμαστε όλοι στην ίδια πλευρά τώρα. Αν υπάρχει ένας αγώνας , είναι να φέρουμε τα οφέλη των γονιδιωμάτων για στις ανθρώπινες θεραπείες. Όλοι θέλουμε να φτάσουμε εκεί. Όλοι θέλουμε οι άνθρωποι να έχουν πολύ πιο ουσιαστική και παραγωγική ζωή , καθώς γερνούν. Είμαι βέβαιος ότι και άλλοι θα ακολουθήσουν το παράδειγμα μας και θα μας ανταγωνιστούν σε αυτό!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δημοσκόπηση Τουρκία: Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα προηγείται του κόμματος Ερντογάν
Οι απαντήσεις στο ερώτημα ποιο κόμμα θα ψηφίζατε αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές αυτή την Κυριακή»,
Δημοσκόπηση Τουρκία: Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα προηγείται του κόμματος Ερντογάν