Πως λοιπόν συνέβη αυτό το νόστιμο λάθος; Ο υπαίτιος είναι η Χυμοπαθολογία - μια αρχαία ιατρική θεωρία που ισχυρίζεται ότι το σώμα αποτελείται από τέσσερις "χυμούς", ζεστό, στεγνό, υγρό και κρύο. Αν κάποιος από αυτούς δεν βρισκόταν σε ισορροπία, το σώμα αρρώσταινε. Η αφαίμαξη, τα βότανα και η σοκολάτα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να μπουν τα πράγματα στη θέση τους. Οι θεραπευτικές ιδιότητες της σοκολάτας ήταν διαβόητες για χρόνια και τελικά κατέληξε να πωλείται στο ευρύ κοινό ως θεραπεία για τον ίκτερο, διάφορες ασθένειες του πνεύμονα, λοιμούς, ουρικές λοιμώξεις, ακόμα και δηλητήρια! Μια διαφήμιση μάλιστα σε Βρετανό καταναλωτή υποσχόταν ότι η σοκολάτα μπορεί να καθαρίσει τα δόντια και να "γλυκάνει την αναπνοή". Αυτό το τελευταίο μπορεί και να είναι αλήθεια.
Ρωτήστε έναν σύγχρονο γιατρό και μπορεί να σας πει ότι τα φλαβανόλες από το φυσικό κακάο είναι καλό αντιοξειδωτικό, αλλά πιθανότατα θα σας προειδοποιήσουν να μην την τρώτε σε μεγάλες ποσότητες.