Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Μελετώντας την ανθρώπινη ανάπτυξη με τη βοήθεια γυρίνων

Ο σημαντικός ρόλος της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης

Προκειμένου να ανακαλύψουν τον ρόλο που παίζουν οι ορμόνες του θυρεοειδούς στην ανάπτυξη, οι ερευνητές στράφηκαν στην μελέτη γυρίνων και χαρτογραφούν την μεταμόρφωσή τους σε βατράχους.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως ο δέκτης της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης άλφα, είναι πολύ σημαντικός για την ανάπτυξη των πίσω ποδιών στους βατράχους. Χρησιμοποιώντας προηγμένη τεχνολογία μετάλλαξης γονιδίων, οι επιστήμονες κατάφεραν να μεταλλάξουν το γονίδιο στους γυρίνους. Αυτό μπορεί να αποκαλύψει πολλά για την ανθρώπινη ανάπτυξη.

Ουσιαστικά, αυτό που έκαναν οι ερευνητές, είναι να διακόψουν τον χρονισμό ανάπτυξης των οπίσθιων ποδιών. Αυτό αποδεικνύει τον βασικό ρόλο του δέκτη της θυρεοειδοτρόπου ορμόνης. Το ζήτημα είναι ότι αυτός ο δέκτης είναι σημαντικός για την πρώιμη ανάπτυξη όλων των σπονδυλωτών, συμπεριλαμβανομένου του ανθρώπου.

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι γυρίνοι δεν μεταλλάσσονται απουσία ορμονών. Απλώς γίνονται μεγαλύτεροι γυρίνοι. Αυτό διαπιστώθηκε μέσω πολλαπλών τεστ και πειραματισμών με την ορμόνη σε διάφορα στάδια.

Τι σημαίνει αυτό για τους ανθρώπους; Η μεταμόρφωση του βατράχου έχει συγκριθεί με την γέννηση του ανθρώπου, καθώς κατά την διάρκεια της μεταμόρφωσης του βατράχου υπάρχει κορύφωση των θυρεοειδοτρόπων ορμονών στα επίπεδα του αίματος. Για αυτό το λόγο οι επιστήμονες θέλουν τόσο πολύ να μελετήσουν αυτή την ορμόνη, με ειδικό ενδιαφέρον στις γενετήσιες ανωμαλίες. Στους ανθρώπους, η απουσία της ορμόνης δημιουργεί κρετινισμό. Όταν συμβαίνει αυτό, το άτομο παρουσιάζει κοντό ανάστημα και νοητική καθυστέρηση. Περίπου 1 στα 4000 νεογέννητα βρέφη παρουσιάζει σοβαρή έλλειψη θυρεοειδικής λειτουργίας. Αν δεν λάβει την ανάλογη θεραπεία για αρκετούς μήνες μετά την γέννηση, ο σοβαρός εκ γενετής υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει την αποτυχία σωστής ανάπτυξης και την πνευματική δυσλειτουργία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γνωστά φάρμακα εκτός λίστα αποζημίωσης - Για ισχυρούς πόνους και καρκινοπαθών
Εκτός λίστας αποζημιωμένων φαρμάκων μένουν δύο πασίγνωστα παυσίπονα - Θα τα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους οι ασθενείς
Γνωστά φάρμακα εκτός λίστα αποζημίωσης - Για ισχυρούς πόνους και καρκινοπαθών