Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι τη μέρα «αφοπλίζουν» την οστεοπόρωση!

Πολύτιμος σύμμαχος στην πρόληψη της νόσου, μειώνει κατά 33% τον κίνδυνο εμφάνισης

Είναι η ώρα για τσάι και ας μην είμαστε Βρετανοί! Μία νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition δείχνει ότι το τσάι ειδικά το μαύρο, μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος στη μάχη κατά της οστεοπόρωσης, περιορίζοντας τον κίνδυνο εμφάνισης κατά 1/3.

Η οστεοπόρωση εκδηλώνεται όταν οι οστεοκλάστες, τα κύτταρα που αποδομούν τα παλιά οστά αφαιρώντας το ασβέστιο και τον φώσφορο, ξεπερνούν αριθμητικά τους οστεοβλάστες κύτταρα υπεύθυνα για τον σχηματισμό των νέων υγιών οστών.

Μετά την ηλικία των 30-35 ετών, οι οστεοβλάστες είναι λιγότεροι από τους οστεοκλάστες και τότε ξεκινά η εμφάνιση της οστεοπόρωσης, η οποία αυξάνει δραματικά τον κίνδυνο οστικών καταγμάτων. Σύμφωνα με τα στατιστικά, η οστεοπόρωση, αν και προσβάλλει και τα δύο φύλα, είναι συχνότερη μεταξύ των γυναικών. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα αντιοξειδωτικά μπορούν να αποτελέσουν μέσο προστασίας των οστών κατά τη γήρανση του οργανισμού.

Ωστόσο, τώρα, επιστήμονες από το Νοσοκομείο «Sir Charles Gairdner», το Βασιλικό Νοσοκομείο του Περθ και το Πανεπιστήμιο «Flinders» της Νότιας Αυστραλίας στην Αδελαΐδα, αποδεικνύουν ότι τρία φλιτζάνια μαύρο τσάι την ημέρα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο, καθώς τα φλαβονοειδή που περιέχει το μαύρο τσάι συντελούν στην πρόληψη της εκφυλιστικής νόσου των οστών. Βάσει των στοιχείων που προέκυψαν, κάθε φλιτζάνι τσάι ημερησίως μείωνε τον κίνδυνο κατάγματος κατά περίπου 9%.

«Όλο και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι τα φλαβονοειδή και οι τροφές που τα περιέχουν μπορεί να προλάβουν την οστική απώλεια και τα κατάγματα. Τα φλαβονοειδή είναι φυτοχημικές ουσίες που περιέχονται σε φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Και το τσάι είναι βασική πηγή φλαβονοειδών», εξηγεί ο επικεφαλής ερευνητής Δρ Τζόναθαν Χόντγκσον.

«Η μελέτη μας τεκμηριώνει ότι η αυξημένη κατανάλωση μαύρου τσαγιού λόγω των φλαβονοειδών που περιέχει μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο κατάγματος στις ηλικιωμένες γυναίκες».

Τροφές και ποτά που καταστρέφουν τις αρθρώσεις σου

Μια διατροφή «φιλική προς τις αρθρώσεις» μπορεί να προστατεύσει από την αρθρίτιδα ή να μειώσει την ένταση των συμπτωμάτων της πάθησης. Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγετε για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις σας.

1. Τυρί

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο Brigham and Women's Hospital της Βοστώνης υπέδειξε ότι το τυρί μπορεί να επιταχύνει την εξέλιξη της οστεοαρθρίτιδας, πιθανώς λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας αρκετών ειδών τυριού σε λιπαρά.

2. Αναψυκτικά

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, μόλις ένα αναψυκτικό την ημέρα συσχετίστηκε στο γυναικείο πληθυσμό με τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε σύγκριση με γυναίκες που δεν έπιναν καθόλου αναψυκτικά.

3. Μπύρα

Η αυξημένη κατανάλωση μπύρας έχει συσχετιστεί, στο πλαίσιο βρετανικής μελέτης, με τις αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης οστεοαρθρίτιδας στο ισχίο ή το γόνατο. Η συσχέτιση προκύπτει πιθανώς λόγω του λίπους που συσσωρεύεται στην κοιλιά και κατ' επέκταση της αυξημένης πίεσης που ασκείται στο κάτω μέρος του σώματος.

4. Μπέικον

Η μεγάλη ποσότητα κορεσμένων λιπαρών που περιέχει το μπέικον συμβάλλει στην εκδήλωση φλεγμονής, με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα συμπτώματα της αρθρίτιδας.

5. Τηγανητά

Τα τηγανητά είναι πλούσια στα βλαβερά λιπαρά τρανς, τα οποία συνδέονται με το αυξημένο σωματικό βάρος αλλά και τους αυξημένους δείκτες φλεγμονής στο σώμα. Εκτός από τα τηγανητά, τα λιπαρά βρίσκονται επίσης σε αρκετά έτοιμα αρτοποιήματα και ανθυγιεινά σνακ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

kardiako
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί χτυπά μικρότερες ηλικίες - Οι κίνδυνοι για την καρδιά
Η συχνότητα εμφάνισης έχει αυξηθεί και για τους νεότερους, μαζί με τις αντίστοιχες δυσλειτουργίες που μπορεί να προκαλέσει
Κολπική μαρμαρυγή: Γιατί χτυπά μικρότερες ηλικίες - Οι κίνδυνοι για την καρδιά