Κομισιόν και Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διέψευσαν χθες ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο η Ελλάδα να εξέλθει από την ζώνη του ευρώ, ενώ την ίδια ώρα, συνεχίστηκε το μπαράζ προειδοποιήσεων και μηνυμάτων Ευρωπαίων αξιωματούχων προς τη χώρα μας για τήρηση των συμφωνηθέντων.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είναι σε γνώση σεναρίων αντιμετώπισης των επιπτώσεων ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και δεν εργάζεται πάνω σε τέτοια σενάρια, δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Ολιβιέ Μπαγί, ο οποίος σχολιάζοντας προχθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters, υπογράμμισε ότι στο μόνο σενάριο στο οποίο δουλεύει η Επιτροπή είναι αυτό της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ και της στήριξης της χώρας. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν κάποιες χώρες ή κάποιοι οργανισμοί εκπονούν παρόμοια σενάρια.
«Η Επιτροπή δεν κάνει σενάρια ταινιών καταστροφικού περιεχομένου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο προσωρινής αναστολής της Συνθήκης Σέγκεν ο κ. Μπαγί σημείωσε ότι, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, μπορεί να υπάρξουν περιορισμοί στην ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και προσώπων, μόνο για λόγους δημόσιας ασφάλειας και δημόσιας τάξης και όχι για οικονομικούς λόγους.
Από την πλευρά του, ο Πορτογάλος αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Βίτορ Κονστάνσιου, δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν «βλέπει» την Ελλάδα να βγαίνει από τη ζώνη του ευρώ.
«Η Ελλάδα θα βρεθεί απέναντι σε μια σοβαρή κατάσταση, εάν κάνει κάτι παρόμοιο, και εμείς δεν προεξοφλούμε τίποτε», δήλωσε επίσης, υπογραμμίζοντας συγχρόνως ότι ευρωπαίοι ηγέτες εξέφρασαν την ευχή η Αθήνα να μείνει μέλος της νομισματικής ένωσης «κάτι το οποίο επιθυμεί η πλειοψηφία του ελληνικού λαού». Είναι αδύνατο να γίνουν εκτιμήσεις για τις συνέπειες ενδεχόμενης εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είπε ακόμη.
Προειδοποιήσεις και μηνύματα
Την ίδια ώρα, νέα προειδοποίηση προς την Ελλάδα, πως αν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, θα διακοπεί η παροχή βοήθειας, απηύθυνε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών Μαρία Φέκτερ, οι δηλώσεις τις οποίας έχουν «ενοχλήσει» στο πρόσφατο παρελθόν. Οι Ευρωπαίοι θα στηρίξουν την Ελλάδα εφόσον και η ίδια συνεχίσει να τηρεί τις δεσμεύσεις της δηλώνει και ο Επίτροπος Όλι Ρεν, ενώ ο πρώην εντολοδόχος πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, προειδοποιεί, με άρθρο του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα «Der Handelsblatt», για καταστροφικές συνέπειες σε περίπτωση επιστροφής στη δραχμή. «Θα κάνουμε τα πάντα προκειμένου να κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωζώνη, από τη στιγμή που σέβεται τις δεσμεύσεις της», επανέλαβε χθες και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Μπαρόζο για τραπεζική ένωση
Ένα «πολύ μεγάλο βήμα» προς μία στενότερη ενοποίηση πρέπει να κάνει η ΕΕ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος κάλεσε τις 27 χώρες της ΕΕ να δεχθούν οι μεγάλες τράπεζές τους να υπαχθούν σε μία ενιαία διασυνοριακή εποπτική αρχή, ως συστατικό στοιχείο μίας τραπεζικής ένωσης που θα μπορούσε να θεσπιστεί από το επόμενο έτος.
Το σχέδιο, το οποίο θα περιλαμβάνει επίσης ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο εγγύησης καταθέσεων και ένα ταμείο διάσωσης τραπεζών που θα χρηματοδοτείται από τους φόρους στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, θα μπορούσε να επιτευχθεί το επόμενο έτος χωρίς αλλαγές στις υφιστάμενες συνθήκες της ΕΕ, δήλωσε ο κ. Μπαρόζο.
Ρουμπινί: Όποιος τραβήξει την «πρίζα» στους Έλληνες, θα προκαλέσει διάλυση της Ευρωζώνης
Να μην σταματήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα ζητά ο Αμερικανός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε χθεσινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Bild, τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, προβλέπει συνολική κατάρρευση της Ευρωζώνης.
«Όποιος τραβήξει την ‘πρίζα’ στους Έλληνες, θα προκαλέσει την ολική διάλυση της Ευρωζώνης», δηλώνει, ενώ υποστηρίζει ότι «το τι θα συμβεί αν οι Έλληνες ψηφίσουν εναντίον του ευρώ, εξαρτάται από το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη». Αναφέρει ότι εάν η Ελλάδα καταρρεύσει, οι επενδυτές θα φοβηθούν και στη συνέχεια Πορτογάλοι, Ισπανοί και Ιταλοί θα τρέξουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες».
Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν δύο επιλογές: είτε η εξασφάλιση χρηματοδότησης για μια ελεγχόμενη έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, είτε η συνέχιση της χρηματοδότησης, όπως έγινε στην περίπτωση της επανένωσης της Γερμανίας. Υπογραμμίζει δε ότι «και οι δύο εκδοχές είναι πιο οικονομικές για τον Γερμανό φορολογούμενο, από ό,τι η διάλυση της Ευρωζώνης».
Ο Ν. Ρουμπινί αναφέρει ότι χωρίς το ευρώ και τους Ευρωπαίους εμπορικούς εταίρους, η Γερμανία, ως εξαγωγική χώρα, «θα ήταν οικονομικός και πολιτικός νάνος απέναντι στις ΗΠΑ και την Κίνα» και επικρίνει τη γερμανική κυβέρνηση για την επιμονή στην πολιτική λιτότητας.
Αυξάνεται η ανασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών
Έλληνες και Ισπανοί είναι οι Ευρωπαίοι που ανησυχούν περισσότερο από τους άλλους λαούς για το μέλλον τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας της Boston Consulting Group που δημοσιεύθηκαν χθες στην ηλεκτρονική σελίδα του περιοδικού «Der Spiegel».
Το κλίμα στην Ευρώπη περιγράφεται ως απαισιόδοξο, καθώς, όπως επισημαίνεται, οι πολίτες δεν πιστεύουν πλέον ότι η κρίση θα τελειώσει σύντομα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ανασφάλεια για τις θέσεις εργασίας, το διογκούμενο χρέος και τη συνεχιζόμενη ύφεση. Οι Ευρωπαίοι συμφωνούν ότι οι κυβερνήσεις φέρουν το μεγάλο μέρος της ευθύνης για την κρίση. Στην Ελλάδα μάλιστα το σχετικό ποσοστό φτάνει στο απόλυτο 100%. Ποσοστό άνω του 50% θεωρεί ότι η ευρω-κρίση θα τους πλήξει προσωπικά- ή, αμέσως μετά, τα παιδιά τους.