Τα τραγικά αποτελέσματα της παρατεταμένης ύφεσης στην Ελλάδα φανερώνουν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής για την ανεργία, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ η οποία τονίζει ότι «εδώ και καιρό έχει εκτιμήσει ότι αν δεν ληφθούν άμεσα και επείγοντα μέτρα, στο τέλος του 2012, δυστυχώς, η ανεργία θα αφορά 1.500.000 άτομα».
Με χθεσινή της ανακοίνωση η ΕΛΣΤΑΤ σημειώνει ότι έχει καταγράψει την ανεργία το 1ο τρίμηνο του 2012 και υπολογίζει τον αριθμό των ανέργων στους 1.120.097 ή ποσοστό 22,6% το οποίο συγκριτικά με το αντίστοιχο 1ο τρίμηνο του 2011 (15,9%) είναι αυξημένο κατά 42,14%. Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, «είναι αποτέλεσμα των υφεσιακών πολιτικών, με δεδομένη όμως την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας η λίστα της πραγματικής ανεργίας είναι πολύ μεγαλύτερη. Ειδικότερα στους νέους, η ανεργία έχει ξεπεράσει το Ευρωπαϊκό αρνητικό ποσοστό». Εξάλλου και τα στοιχεία της Eurostat που ανακοινώθηκαν χθες δείχνουν ότι στην Ελλάδα σημειώθηκε η μεγαλύτερη πτώση στην απασχόληση κατά το α΄ τρίμηνο του 2012, με την Ισπανία να ακολουθεί. Στον αντίποδα, μικρή άνοδο κατέγραψε η απασχόληση σε Γαλλία και Γερμανία, ενώ συνολικά στην ευρωζώνη των 17 η απασχόληση συρρικνώθηκε κατά 0,2%, σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2011, υποχωρώντας για τρίτο συνεχές τρίμηνο εξαιτίας της κρίσης χρέους.
Η ΓΣΕΕ «απαιτεί την άμεση αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών, ώστε να περιοριστούν οι δραματικές επιπτώσεις της κρίσης και να μην οδηγηθούν η ελληνική κοινωνία στο περιθώριο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία στην χρεοκοπία».
Εν τω μεταξύ, το εύρος της κρίσης στον εμπορικό κόσμο αναδεικνύουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για την απασχόληση στον κλάδο. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ο αριθμός των απασχολούμενων στο λιανεμπόριο σημείωσε νέα μείωση 10%, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι μείωση σημειώθηκε και στους απασχολούμενους στα καταστήματα διατροφής (κατά 7,9%).
Εξάλλου, η ΓΣΕΕ απέστειλε ερμηνευτική εγκύκλιο προς τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα σχετικά με την έννοια του επιδόματος επικίνδυνης εργασίας το οποίο συνυπολογίζεται με την έναρξη της μετενέργειας της καταγγελθείσας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. «Σύμφωνα με την γνωμοδότηση της Νομικής Υπηρεσίας της ΓΣΕΕ στο επίδομα επικίνδυνης εργασίας εντάσσονται τα τυχόν προβλεπόμενα από τη ΣΣΕ ανθυγιεινά επιδόματα ενώ το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για τα επιδόματα βαριάς εργασίας», τονίζεται.