Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

«Έχουμε καταστραφεί! Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ΙΚΑ και ΔΕΗ!»

«Έχουμε καταστραφεί! Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ΙΚΑ και ΔΕΗ!»
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Σε τεταμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε χθες η ευρεία σύσκεψη στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), όταν μετρόπληκτοι καταστηματάρχες της Δελφών εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την καθυστέρηση κατασκευής του Μετρό στην περιοχή τους. Όπως είπαν, έχουν καταστραφεί οικονομικά, λόγω των εργασιών, και αδυνατούν πλέον να πληρώσουν το ΙΚΑ και τη ΔΕΗ, ενώ κατήγγειλαν πως, παρά τη δέσμευση της εταιρείας, δεν άνοιξε στις αρχές Ιουλίου το αποκλεισμένο κομμάτι στη συμβολή των οδών Μπότσαρη και Πέτρου Συνδίκα. Τόνισαν δε ότι για ένα τόσο μεγάλο έργο θα έπρεπε να προβλέπεται  αποζημίωση για τους επαγγελματίες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, πλέον, επιβίωσης.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτη βουλκανιζατέρ, που δεν μπορεί να δουλέψει επί μήνες, γιατί δεν υπάρχει πρόσβαση για τα αυτοκίνητα στο συνεργείο του. Ο διευθυντής του Μετρό Θεσσαλονίκης, Γιώργος Κωνσταντινίδης και ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μ. Ζορπίδης δεσμεύτηκαν ότι θα πραγματοποιήσουν την επόμενη εβδομάδα κοινή επίσκεψη στα εργοτάξια του μετρό στη Δελφών, προκειμένου να συζητήσουν με τους θιγόμενους επιχειρηματίες.

«Το 2016 θα λειτουργεί το μετρό»

Πάντως, ο κ. Κωνσταντινίδης, απευθυνόμενος σε ένα άκρως δύσπιστο κοινό φορέων και επαγγελματιών, οι οποίοι έκαναν λόγο για «ξεχείλωμα» των χρονοδιαγραμμάτων, ανεπάρκεια κονδυλίων και κίνδυνο νέων καθυστερήσεων, διαβεβαίωσε ότι «είναι εφικτό τον Νοέμβριο του 2016 να λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη μετρό», αλλά και ότι τα κεφάλαια για την υλοποίηση του έργου είναι εξασφαλισμένα. Πρόσθεσε ότι ολοκληρώθηκε το 73% των αρχαιολογικών ανασκαφών και το 44% των έργων πολιτικού μηχανικού, ενώ οι μετροπόντικες έχουν διανοίξει 6 χιλιόμετρα σηράγγων και ξεκίνησαν οι πρώτες διαδικασίες για την κατασκευή των συρμών στην Ιταλία. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι κτήσεις γης, δηλαδή η αρχαιολογία και οι απαλλοτριώσεις είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του μετρό σήμερα.

Αναφερόμενος στο θέμα του μετρό, ο αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Απόστολος Τζιτζικώστας είπε από την πλευρά του, ότι «δεν διανοείται να πιστέψει ότι η κυβέρνηση αυτή, θα έρθει για τη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη χωρίς προηγουμένως να έχει δοθεί λύση στο θέμα του μετρό». Πρόσθεσε ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια το μετρό έχει εγκαταλειφθεί κι ότι έτσι όπως πάει δεν πρόκειται να τελειώσει στην τρέχουσα δεκαετία.

Ανάκληση των απολύσεων ζητά το σωματείο εργαζομένων στο μετρό

Εν τω μεταξύ, την ανάκληση των 25 απολύσεων αρχαιολόγων που έγιναν στα τέλη του προηγούμενου μήνα ζητά το σωματείο εργαζομένων στο μετρό Θεσσαλονίκης. Στο αρχαιολογικό κομμάτι του έργου απασχολούνται 580 εργαζόμενοι. Εκπρόσωποι του σωματείου προσήλθαν χθες στην προγραμματισμένη τριμερή συνάντηση, παρουσία και εκπροσώπων της κοινοπραξίας, στα γραφεία του ΣΕΠΕ στην οδό Αισώπου. Η τριμερής συνάντηση αναβλήθηκε για την άλλη Τετάρτη.

Σύσκεψη για τα προβλήματα της πόλης, απουσία Μπουτάρη

«Ο αγώνας επιβίωσης των επαγγελματιών της Θεσσαλονίκης είναι καθημερινός και εξαιρετικά δύσκολος, ιδιαίτερα εν μέσω της πολυετούς ύφεσης». Αυτό ήταν το στίγμα που δόθηκε κατά τη διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που συγκάλεσε η διοίκηση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), με αντικείμενο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της πόλης. Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, η ηγεσία της ΕΛΑΣ, ο α΄αντιπρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ), Σίμος Διαμαντίδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, Κωστής Χατζαρίδης και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων, Αριστοτέλης Θωμόπουλος.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η απουσία της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης, ιδιαίτερα στον πρόεδρο του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη, ο οποίος είπε χαρακτηριστικά ότι ο δήμος είναι γενικά απών από τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, οι φορείς της πόλης δημιούργησαν μέτωπο κατά του δημάρχου Θεσσαλονίκης, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά τους για την άσχημη εικόνα της πόλης, ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το 99% των προβλημάτων της πόλης έχουν σχέση με το δήμο.

Καράογλου: Στόχος μας η βελτίωση της ποιότητας ζωής

Την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την ανάπτυξη με σκοπό την αύξηση της απασχόλησης, τη δημιουργία πρωτογενών πλεονασμάτων και την τόνωση της εξωστρέφειας έθεσε ως βασική του προτεραιότητα ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου. «Θα κινηθούμε προς πάσα κατεύθυνση ώστε το Υπουργείο να παράγει ουσιαστικό έργο και να καταξιωθεί στη συνείδηση των συμπολιτών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καράογλου, τονίζοντας ότι προσωπικός του στόχος είναι να καταστήσει τη Μακεδονία και τη Θράκη «αναπτυξιακό πυλώνα και πόλο προσέλκυσης επενδύσεων».

Αναφερόμενος στα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, ο Υπουργός εστίασε στα φαινόμενα ελλιπούς αστυνόμευσης, στις καθυστερήσεις υλοποίησης έργων υποδομής, στην αύξηση του παραεμπορίου και στις καταλήψεις δημοσίων κτιρίων τα οποία, όπως είπε, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο της πόλης.  Επισήμανε μάλιστα ότι «καθυστερήσεις, ελλείψεις και δυσλειτουργίες πρέπει να αντιμετωπιστούν, ώστε να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη και να προκύψουν όλες εκείνες οι συνθήκες για την ανάπτυξη και την αναβάθμισή της».

Πρόσθεσε δε ότι «με συντονισμένες δράσεις, οργανωμένο σχέδιο και αποφασιστικότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα, να προτείνουμε και να πετύχουμε λύσεις, προσδίδοντας στη Θεσσαλονίκη το ρόλο που πραγματικά της αξίζει».

Άλλωστε, κατέληξε ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, «η ύπαρξη του νέου Υπουργείου θα είναι προς την κατεύθυνση συντονισμού και ενεργειών για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας».

Θωμόπουλος: Εμπόριο ναρκωτικών έξω από τα ξενοδοχεία

Σοβαρά προβλήματα για τις ελλείψεις σε επίπεδο καθαριότητας και αστυνόμευσης εξέφρασε ο πρόεδρος Ένωσης Ξενοδόχων Αριστοτέλης Θωμόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι έξω από τα ξενοδοχεία που φιλοξενούνται Λίβυοι γίνεται εμπόριο ναρκωτικών. Ακόμη, ο κ. Θωμόπουλος κατήγγειλε ότι στο σάιτ «tripadvisor» διαφημίζονται παράνομα καταλύματα και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει προχωρήσει σε σχετική αναφορά στον ΕΟΤ, ο οποίος τον παραπέμπει στην τουριστική αστυνομία, δεν έχει λυθεί ακόμη το θέμα.

Όπως είναι προφανές αυτό δημιουργεί μεγάλες απώλειες εσόδων για το δημόσιο και αθέμιτο ανταγωνισμό για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που λειτουργούν μόνιμα.

Τα 11 βασικά προβλήματα της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με το ΕΕΘ:

1. Αστυνόμευση. Η παρουσία της αστυνομίας στο πολεοδομικό συγκρότημα της  Θεσσαλονίκης είναι σχεδόν ανύπαρκτη.

2. Ευταξία. Η πόλη θυμίζει περισσότερο Τρίτο Κόσμο, παρά Ευρώπη και Μεσόγειο.

3. Πινακίδες – Κατάληψη Πεζοδρομίων.  Δεν υπάρχει σαφές και καθορισμένο πλαίσιο για την ανάπτυξη των τραπεζοκαθισμάτων, ούτε σαφής δημοτική πολιτική για το θέμα των επαγγελματικών επιγραφών, που για πολλούς επαγγελματίες είναι ο μοναδικός τρόπος προβολής της δραστηριότητάς τους. Σ

4. Κυκλοφοριακό. Παρά το ότι η οικονομική κρίση έχει περιορίσει την κυκλοφορία των αυτοκινήτων οι δρόμοι εξακολουθούν να ασφυκτιούν.

5. Παραεμπόριο. Η μεγάλη πληγή της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης, αλλά και εν γένει της Ελληνικής Οικονομίας είναι το παραεμπόριο.

6. Καθαριότητα. Η εικόνα της Θεσσαλονίκης στο επίπεδο της καθαριότητας είναι πολύ κακή και άσχημη.

7. Τουριστικές υποδομές. Η Θεσσαλονίκη είναι –δυστυχώς- αφιλόξενη για τους τουρίστες.

8. Οδοποιία. Οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια του κέντρου της πόλης είναι από ελάχιστα έως καθόλου συντηρημένα, κάτι που δυσχεραίνουν την πρόσβαση και την κυκλοφορία.

9. Ανάπλαση ιστορικής αγοράς. Έχουν εγκαταλειφθεί τελείως και έχουν ξεχαστεί, οι αγορές Καπάνι και Μοδιάνο, που μπορούν να αποτελέσουν και πάλι την εμπορική «καρδιά» της πόλης, αλλά και πόλο τουριστικής έλξης.

10. Μετρό. Το σημαντικότερο έργο υποδομής της Θεσσαλονίκης έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για τους επαγγελματίες

11. Λαϊκές. Σε μια περίοδο που το στεγασμένο εμπόριο «αναστενάζει» λόγω αναδουλειάς ο δήμος Θεσσαλονίκης εξετάζει σοβαρά να δημιουργήσει δύο ακόμη λαϊκές αγορές στο κέντρο της πόλης, στη Ροτόντα και στην οδό Δεσπεραί.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Έμφαση στον εκσυγχρονισμό των ΟΤΑ δίνει ο Ευρ. Στυλιανίδης

«Έχουμε καταστραφεί! Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ΙΚΑ και ΔΕΗ!»