Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Ευρώ-ληστεία στην Ισπανία

Ευρώ-ληστεία στην Ισπανία
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Του ΤΑΣΟΥ ΘΩΜΑ

[email protected]

«Οι καταχρήσεις του παρελθόντος πληρώνονται σήμερα», είπε με κυνικότητα ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοινώνοντας παράλληλα συνολικές περικοπές 65 δισ. ευρώ σε διάστημα δυόμιση ετών. Ψέμα κολοσσιαίων διαστάσεων αποδείχτηκε χθες η υποτιθέμενη «νίκη» του Μαριάνο Ραχόι που ήθελε την Ισπανία να ανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες της δίχως Μνημόνια τύπου Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας. Στην πραγματικότητα, ο Μ. Ραχόι – όντας πιστός ακόλουθος των γερμανικών επιταγών - είχε ήδη εντάξει την χώρα του σε ένα - μονάχα μη κατ’ όνομα - Μνημόνιο, όταν υπεγράφη ο προηγούμενος προϋπολογισμός του 2012 που προέβλεπε μέτρα λιτότητας ύψους 27 δισ. ευρώ, ένας προϋπολογισμός που τότε ήταν ο σκληρότερος που είχε εφαρμοστεί ποτέ στην Ισπανία. Χθες, ο Μ. Ραχόι ανακοίνωσε το τέταρτο (!) πακέτο λιτότητας εντός 7 μηνών για τη χώρα με την μεγαλύτερη ανεργία στην Ευρώπη, ως «αντάλλαγμα» - όπως γράφτηκε - για το πακέτο διάσωσης των ιδιωτικών τραπεζών.

Η ομιλία του Μ. Ραχόι ήταν μία από τα ίδια. Νέες θυσίες από τον ισπανικό λαό για τις προγενέστερες «αμαρτίες», όπως άλλωστε έχουμε ακούσει ξανά και ξανά για όλες τις χώρες τις κρίσης. Και αν η Ελλάδα είναι το λίκνο της διαφθοράς (απ’ όπου δεν μπορούσαν να λείπουν οι γερμανικές εταιρείες), η Ισπανία αντιθέτως είναι από τους πολύ καλούς μαθητές του Μάαστριχτ, με μηδενικά ελλείμματα πριν την περίοδο της κρίσης και δημόσιο χρέος ακόμη και σήμερα στο ύψος μόλις του 70%! Τίποτε, όμως, δεν εμπόδισε τον συντηρητικό πρωθυπουργό να ρίξει το φταίξιμο σε υποτιθέμενες «καταχρήσεις», για τις οποίες συγκεκριμένα στην Ισπανία ευθύνονταν μονάχα οι ιδιωτικές τράπεζες και όχι μια συνολική, μεταφυσική και αφηρημένη διαφθορά, όπως κατηγορείται η Ελλάδα. Καμία αυταπάτη δεν μπορεί να υπάρχει πλέον. Ούτε για την περίφημη «νίκη του Νότου» στη Σύνοδο Κορυφής, ούτε όμως για τις αιτίες των Μνημονίων. «Δεν μας ενδιαφέρει η επιτυχία του Μνημονίου, αλλά η εφαρμογή του», έλεγε η Α. Μέρκελ μιλώντας για την Ελλάδα. Είναι σαφές, όμως, πως η καγκελάριος αναφέρεται σε όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα τα μέτρα είναι τα εξής: Αύξηση του ΦΠΑ στο 21% από 18%, μαζί με κόψιμο του φετινού δώρου Χριστουγέννων για δημόσιους υπαλλήλους. Μείωση των επιδομάτων ανεργίας - ενώ το Μάιο η ανεργία έφτασε το 24, 6%- το οποίο θα δίνεται για μικρότερη περίοδο, ενώ θα συνοδεύεται από περιορισμό των επιχορηγήσεων για νέες προσλήψεις με αυστηρότερους κανονισμούς. Παράλληλα, προωθείται η «αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης», ενώ η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό θα επιταχύνει την εισαγωγή του «παράγοντα βιωσιμότητας» του συνταξιοδοτικού συστήματος και θα περιορίζει τις δυνατότητες πρόωρης συνταξιοδότησης. Από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί η φοροελάφρυνση στην αγορά κατοικίας και θα μειωθεί ο προϋπολογισμός των υπουργείων κατά 600 εκατ. ευρώ. Ο Ραχόι προανήγγειλε δε σχέδια ιδιωτικοποιήσεων για λιμάνια, αεροδρόμια και αξιοποίηση των σιδηροδρομικών υποδομών.

Συμβολική για το μέλλον της Ε.Ε. η πορεία των ανθρακωρύχων;

Εξαιρετικά συμβολική ήταν η μέρα που οι ανθρακωρύχοι μετά από τρεις εβδομάδες πορείας από διάφορα μέρη της χώρας διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα Μαδρίτη. Όχι μόνο διότι ήταν τα πιο σκληρά μέτρα λιτότητας που έχουν υπάρξει ποτέ στην Ιβηρική χώρα. Με πλαστικές σφαίρες υποδέχτηκαν τους ανθρακωρύχους οι αστυνομικοί της πρωτεύουσας της Ισπανίας, ενώ ο Μ. Ραχόι από το θώκο του κοινοβουλίου ανακοίνωνε μέτρα εξαθλίωσης και εξόντωσης. Όπως μετέδιδαν, χθες το βράδυ, οι διαδικτυακές εκδόσεις των ισπανικών εφημερίδων τουλάχιστον 76 διαδηλωτές τραυματίστηκαν, όμως, η πορεία τους έληξε με συνθήματα και τραγούδια.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Εισβολή» πρωτοφανούς ποσότητας ναρκωτικών στο λιμάνι Θεσσαλονίκης

Ευρώ-ληστεία στην Ισπανία