Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις σχεδιάζει το υπ. οικονομικών

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις σχεδιάζει το υπ. οικονομικών
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Βαθιά ανάσα σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και απειλούνται με κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων, σχεδιάζει να δώσει το υπουργείο Οικονομικών, προσπαθώντας παράλληλα να τονώσει τα έσοδα του δημοσίου. Συγκεκριμένα, το υπουργείο επεξεργάζεται σχέδιο που θα επιτρέπει την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι και σε 60 δόσεις. Ταυτόχρονα, μέσα στις επόμενες μέρες αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η ρύθμιση για την εξόφληση των φετινών φόρων εισοδήματος σε δέκα μηνιαίες δόσεις. Από το υπουργείο διαρρέει ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν ευκολίες πληρωμής στη συγκεκριμένη περίοδο, τότε είναι σαν να αποδέχονται ότι τα έσοδα του προϋπολογισμού θα πιάσουν πάτο και μάλιστα, αυτό φέρεται να είναι και το βασικό επιχείρημα που θα χρησιμοποιηθεί για να πειστεί να συναινέσει και η τρόικα.

Στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν φυσικά πρόσωπα με χρέη έως 10.000 και επιχειρήσεις με χρέη έως 75.000 ευρώ. Για τους υπόλοιπους, το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ελέγχους - εξπρές με συνοπτικές διαδικασίες για να κλείσει όσο περισσότερες εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις μπορεί έως το τέλος του έτους. Βασική διαφορά της νέας ρύθμισης που προωθείται θα είναι η πλήρης διαγραφή των προσαυξήσεων, ενώ συνήθως σε ανάλογες ρυθμίσεις παρέχεται διαγραφή του 100% των προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης. Μοναδική προϋπόθεση για την πλήρη διαγραφή των προσαυξήσεων θα είναι η συνέπεια του φορολογουμένου. Αν πληρώνει ανελλιπώς τις δόσεις του, θα ξεπληρώσει πρώτα τη βασική οφειλή και όταν φτάσει στις προσαυξήσεις, αυτές θα διαγράφονται στο σύνολό τους.

Πάντως, η τρόικα φέρεται να μην καλοβλέπει τη συγκεκριμένη σκέψη. Άλλωστε και τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν ετέθη σε εφαρμογή η ισχύουσα έως τα τέλη Ιουλίου ρύθμιση, αρχική πρόθεση του υπουργείου ήταν και πάλι να υπάρχουν έως και 60 μηνιαίες δόσεις, αλλά με παρέμβαση της τρόικας ο αριθμός των δόσεων περιορίστηκε στις 24 και η ρύθμιση συγκέντρωσε για μία ακόμη φορά περιορισμένη ανταπόκριση.

Η εξόφληση των εκκαθαριστικών

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους φόρους εισοδήματος που έρχονται μέσω των εκκαθαριστικών, η ρύθμιση για την αποπληρωμή τους σε 10 δόσεις αναμένεται τις επόμενες μέρες. Η ρύθμιση θεωρείται απαραίτητη, καθώς τα περισσότερα εκκαθαριστικά είναι χρεωστικά και μάλιστα με σημαντικά ποσά και θεωρείται ότι χωρίς ρύθμιση οι μισοί φόροι θα μείνουν απλήρωτοι. Ενδεικτικό είναι ότι 1,871 εκατομμύρια φορολογούμενοι που έχουν λάβει το εκκαθαριστικό τους σημείωμα καλούνται να πληρώσουν σε τρεις δόσεις 3,161 δισεκατομμύρια ευρώ ή μέσο φόρο 1.689 ευρώ ο καθένας. Η ρύθμιση που προωθείται θα δίνει τη δυνατότητα αποπληρωμής των φόρων σε δέκα δόσεις για όλους τους φορολογουμένους με οικογενειακό εισόδημα έως 100.000 ευρώ.

Αυξάνονται τα έσοδα λόγω εκκαθαριστικών

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι τα έσοδα του δημοσίου έχουν παρουσιάσει μια απότομη αύξηση κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, κάτι το οποίο αποδίδεται εν πολλοίς στους ιδιαίτερα αυξημένους φόρους που εισπράττει το κράτος από τα εκκαθαριστικά. Συνολικά, ο αυξημένος φόρος που εισπράττει το δημόσιο από τα πρώτα εκκαθαριστικά τα οποία έχουν ταχυδρομηθεί αναμένεται να είναι τριπλάσιος σε σχέση με αυτόν που εισπράχθηκε πέρυσι.

Πιο συγκεκριμένα, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, τα έσοδα του δημοσίου είναι αυξημένα κατά 6% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2011, ενώ υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του μήνα η αύξηση θα έχει φτάσει το 8%! Με τον τρόπο αυτό άρχισε ήδη να ανατρέπεται η αρνητική εικόνα που υπήρχε στον τομέα των εσόδων κατά τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για το εξάμηνο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2012, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 23,3 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας μείωση1,39 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (24,75 δισ. ευρώ).

Ηλεκτρονικά η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας;

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει παράλληλα να αντικαταστήσει τα σήματα κυκλοφορίας με αποδείξεις και να δοθεί η δυνατότητα να γίνεται ηλεκτρονικά η πληρωμή τους, ώστε να αποφευχθούν σε μεγάλο βαθμό οι ουρές στις τράπεζες και τις εφορίες. Μάλιστα, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων έχει ήδη αρχίσει να τρέχει τον σχεδιασμό ειδικής εφαρμογής που θα αντικαταστήσει τα σήματα τελών κυκλοφορίας με αποδείξεις. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, οι φορολογούμενοι θα μπαίνουν στο Taxisnet και πληκτρολογώντας τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματός τους θα εκδίδουν έναν κωδικό. Με αυτόν θα πηγαίνουν στην τράπεζα ή θα πληρώνουν ηλεκτρονικά, θα παίρνουν την απόδειξη και αυτή θα υποκαθιστά το σήμα τελών κυκλοφορίας.

Το μπλόκο σε όσους θεωρήσουν ότι μπορούν να αποφύγουν με τη νέα μέθοδο την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας θα στηθεί μέσω των ηλεκτρονικών δηλώσεων.

Αν ο φορολογούμενος δεν έχει πληρώσει τα τέλη κυκλοφορίας, όταν συμπληρώνει τον αριθμό του ΙΧ του στην ηλεκτρονική φορολογική δήλωση, θα βγαίνει απευθείας ειδοποίηση με την οποία θα ενημερώνεται ότι μόλις εξασφάλισε πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο του τέλους κυκλοφορίας. Αν δεν το πληρώσει δεν θα μπορεί να υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις σχεδιάζει το υπ. οικονομικών

Αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 60 δόσεις σχεδιάζει το υπ. οικονομικών