Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Κατατέθηκε στη Βουλή με καθυστέρηση μερικών ημερών το νομοσχέδιο με το οποίο προωθούνται οι αλλαγές επί του νομοσχεδίου για την ανώτατη εκπαίδευση που είχε περάσει από τη Βουλή από την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και με υπουργό Υγείας την Α. Διαμαντοπούλου. Το νέο σχέδιο νόμου θα εισαχθεί σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή και θα συζητηθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Όπως αναφέρεται το νομοσχέδιο επιχειρεί να διορθώσει «δυσλειτουργίες» που προέκυψαν κατά την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου «στο σκέλος κυρίως της διοίκησης των ιδρυμάτων». Οι περαμβάσεις που προωθούνται, έχουν κυρίως δύο χαρακτηριστικά:

• Προβλέπουν την ύπαρξη ενός μεταβατικού χρονικού διαστήματος για την σταδιακή εφαρμογή των διατάξεων του νόμου. Βασικό είναι ότι για την ανάδειξη των Συμβουλίων Διοίκησης κατά την πρώτη εφαρμογή του νόμου, «η όλη διαδικασία συγκρότησης αυτού ολοκληρώνεται υποχρεωτικά έως και την 25η Οκτωβρίου 2012», δίνεται δηλαδή μία τρίμηνη προθεσμία για την ανάδειξή τους.

• Περιλαμβάνουν ορισμένες αλλαγές σε σημεία τα οποία «αποδείχθηκε, κατόπιν εξαντλητικού διαλόγου με όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές (πολιτικά κόμματα, Σύνοδος Πρυτάνεων, Σύλλογοι διδασκόντων σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ, κ.λπ.) ότι χρήζουν βελτιωτικών παρεμβάσεων, οι οποίες δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του Ν.4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του».

Μεταξύ άλλων, στο νέο νομοσχέδιο προβλέπεται:

• Παράταση στη θητεία όλων των οργάνων των ΑΕΙ (προέδρων τμημάτων, κοσμητόρων, πρυτανικών αρχών) ως τον Δεκέμβριο του 2012.

• Η ευθύνη για την διενέργεια των εκλογών περνάει στις πρυτανικές τους αρχές, οι οποίες πρέπει να εκλέξουν τα νέα Συμβούλια Διοίκησης, ενώ έχουν τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου για να αποφύγουν τυχόν επεισόδια και διαμαρτυρίες. Κατόπιν αυτού θα λυθεί το θέμα της χρηματοδότησης των ΑΕΙ για τους επόμενους μήνες.

• Οι ακαδημαϊκές αρμοδιότητες που είχαν τα Συμβούλια Διοίκησης με τον νέο Νόμο περνούν στις Συγκλήτους τους, ενώ τα Συμβούλια θα έχουν τις υπόλοιπες διοικητικές αρμοδιότητες των ΑΕΙ.

• Ο Κοσμήτορας των Σχολών στα πανεπιστήμια δεν θα διορίζεται αλλά θα εκλέγεται από τα μέλη ΔΕΠ μεταξύ υποψηφίων από λίστα που θα συντάσσεται από τα μέλη των Συμβουλίων Διοίκησης όταν αυτά εκλεγούν. Ό,τι δηλαδή ισχύει και για την εκλογή πρυτάνεων που θα εκλέγονται από τους διδάσκοντες μεταξύ τριών ατόμων που θα προτείνουν τα Συμβούλια.

• Τα τμήματα των ΑΕΙ διατηρούν όλες τις αρμοδιότητές τους σε ακαδημαϊκό επίπεδο αλλά διοικητικά θα ανήκουν στις Σχολές των ΑΕΙ.

Οργισμένη αντίδραση Διαμαντοπούλου

Εν τω μεταξύ, χθες, το μεσημέρι, υπήρξε και η επίσημη αντίδραση της πρώην υπουργού Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου στις αλλαγές που γίνονται στο νόμο για τα ΑΕΙ. Συγκεκριμένα, η κα Διαμαντοπούλου, ανήρτησε οργισμένη δήλωση στην προσωπική της ιστοσελίδα, με την οποία αμφισβητεί ότι υπάρχει συμφωνία από τους τρεις πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση και κάνει λόγο για προσπάθεια αλλαγής ενός νόμου «επειδή αρνούνται να τον εφαρμόσουν βίαιες μειοψηφίες και δημόσιοι λειτουργοί, που υπηρετούν δικές τους σκοπιμότητες», ενώ παράλληλα χαρακτηρίζει «ύβρι προς τη Δημοκρατία» την όλη εξέλιξη.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τις προτάσεις της κυβέρνησης, η πρώην υπουργός κάνει λόγο για «συμβιβασμό με τις συντεχνίες και παρωχημένες (δήθεν προοδευτικές) κομματικές δυνάμεις που διαχρονικά ευθύνονται για τις παθογένειες των ΑΕΙ», αφήνοντας σαφείς υπαινιγμούς κατά της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ ακόμη σημειώνει ότι με τις επιχειρούμενες αλλαγές «αρχίζει το ξήλωμα μιας από τις ελάχιστες μεταρρυθμίσεις που δεν επιβλήθηκε από το μνημόνιο ούτε από την τρόικα».

Υποστηρίζει ακόμη ότι με τον τρόπο αυτό δεν μπορεί να ανακτηθεί η αξιοπιστία της χώρας, στην Ευρώπη και προσθέτει πως από τη στιγμή που ένας νόμος ψηφίζεται από 240 βουλευτές και ύστερα από λίγους μήνες αλλάζει δημιουργεί «συνειδησιακό πρόβλημα στους βουλευτές» και παράλληλα απαξιώνει και την κοινοβουλευτική διαδικασία. Επίσης, εκτιμά ότι «η τύχη αυτής της μεταρρύθμισης θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο όχι μόνο για το μέλλον της κυβέρνησης αλλά και της χώρας».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε εκνευρισμό στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς, εδώ και αρκετό καιρό, οι σχέσεις του κ. Βενιζέλου με την κα Διαμαντοπούλου, δεν είναι σε καθόλου καλό επίπεδο. Σημειώνεται ότι την ώρα που αναρτήθηκε η δήλωση, πραγματοποιούνταν σύσκεψη για το θέμα υπό τον κ. Ευ. Βενιζέλο, στην οποία συμμετείχαν οι: Ι. Μανιάτης, Εύη Χριστοφιλοπούλου και Μ. Μπόλαρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων στη Βρετανία - Για νέα εποχή μιλά η κυβέρνηση
Όλες οι σιδηροδρομικές εταιρείες της Βρετανίας θα περάσουν στον έλεγχο του δημοσίου μέχρι το τέλος του 2027
Επανεθνικοποίηση των σιδηροδρόμων στη Βρετανία - Για νέα εποχή μιλά η κυβέρνηση