Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έκτακτο:

Αρχείο

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ανοίξει τα φτερά της, τώρα που οι ελπίδες μας στρέφονται στον τουρισμό»

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ανοίξει τα φτερά της, τώρα που οι ελπίδες μας στρέφονται στον τουρισμό»
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Σύσκεψη στο ΥΜΑΘ για την αεροπορική απομόνωση της Θεσσαλονίκης

«Η Θεσσαλονίκη παραμένει ένα ισχυρό “brand name” και πρέπει να ανοίξει τα φτερά της, τώρα που οι ελπίδες για τόνωση της ελληνικής οικονομίας στρέφονται προς τον τουρισμό. Η Βόρεια Ελλάδα δεν πρέπει και δεν θα γίνει “άγονη γραμμή”». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου, στη διάρκεια σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Διοικητήριο, με θέμα την αεροπορική απομόνωση της Θεσσαλονίκης. Όπως επισήμανε ο κ.Καράογλου, θα στείλει σήμερα επιστολή προς τους εμπορικούς διευθυντές τεσσάρων μεγάλων αεροπορικών εταιρειών, της British Airways, της Swissair, της Alitalia και των Τσεχικών Αερογραμμών, προκειμένου να τους καλέσει για να συζητήσει μαζί τους, τους λόγους για τους οποίους προτίθενται να διακόψουν τις πτήσεις προς τη Θεσσαλονίκη.

«Θεωρώ ότι θα υπάρξει ανταπόκριση, καθώς η πληροφόρηση που έχουμε είναι πως οι συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες είναι διατεθειμένες να κουβεντιάσουν και αν λυθούν κάποια προβλήματα που υπάρχουν, να συνεχίσουν τις πτήσεις από και προς τη Θεσσαλονίκη», είπε.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν η Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, το Ε.Ε.Θ, το Β.Ε.Θ., το Ε.Β.Ε.Θ., η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας-Θράκης καθώς και ο Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ευχαρίστησαν τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης για το ενδιαφέρον του και κατέληξαν στο συμπέρασμα πως μέσα από γόνιμο διάλογο με τις αεροπορικές εταιρείες, θα βρεθεί η πολυπόθητη λύση προκειμένου να συνεχίσουν τις πτήσεις τους από και προς το αεροδρόμιο «Μακεδονία».

«Να φορέσουμε όλοι τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος»

Ο κ.Καράογλου το απόγευμα, είχε επίσης συνάντηση με τον Υφυπουργό Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιο Σκορδά. «Με τον κ. Σκορδά έχουμε μια αγαστή συνεργασία, μια συνεργασία υποδειγματική και έτσι θα συνεχίσουμε. Το πρόβλημά μας δεν είναι το ποιος εποπτεύει τους φορείς. Αυτό που προέχει είναι πως όλοι μαζί, φορώντας τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος,  θα δώσουμε τη μάχη με τις καλύτερες προϋποθέσεις ώστε να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Η χώρα πρέπει να βγει το συντομότερο δυνατόν από την κρίση και να δώσουμε στους Έλληνες πολίτες μια καλύτερη προοπτική, ένα καλύτερο μέλλον, τη δυνατότητα να χαμογελάσουν» τόνισε ο κ. Καράογλου, προσθέτοντας πως «η ενίσχυση του Υπουργείου είναι πάγιο και διαχρονικό αίτημα. Είναι ένα θέμα που έχει σχέση με την πολιτική βούληση που έχει εκφραστεί από τον Πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, να ενισχύσει πραγματικά το ΥΜΑΘ και αυτό, μέρα με την ημέρα, γίνεται πράξη».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Σκορδάς, τόνισε τα εξής: «Βρισκόμαστε σήμερα στη Θεσσαλονίκη για να έχω μια προσωπική αντίληψη των απόψεων και των προτάσεων όλων των φορέων που ανήκουν αυτήν τη στιγμή στο Υπουργείο Ανάπτυξης και για μερικούς από τους οποίους έχουν εξαγγελθεί συγχωνεύσεις. Στόχος αυτών των συγχωνεύσεων είναι να επιτύχουμε οικονομίες κλίμακας, να νοικοκυρέψουμε κάθε φορέα του Δημοσίου, έτσι ώστε να είναι ασφαλείς και οι εργαζόμενοι σε αυτούς, αλλά να υπάρχει και μια σαφής αναπτυξιακή προοπτική για όλους. Όσον αφορά στη ΔΕΘ και τη Helexpo, η δημόσια δέσμευση που έχουμε πάρει ότι ο φορέας εξωστρέφειας θα έχει έδρα στη Θεσσαλονίκη, είναι από μόνη της μια απόδειξη του ενδιαφέροντος και της σημασίας που δίνει η Κυβέρνηση στη Μακεδονία και τη Θράκη».

Προτεραιότητα για την κυβέρνηση οι συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης

Μείωση των τελών του αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, κατασκευή τραμ, σύνδεση της πόλης με υδροπλάνα και ανάπτυξη της παράκτιας συγκοινωνίας, ζήτησε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, κατά τη συνάντηση που είχε χθες με τον υπουργό  Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη. Όσον αφορά στη μείωση των τελών του αεροδρομίου, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι θα γίνει συνολικά για όλα τα αεροδρόμια μελέτη κόστους/ οφέλους, προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι που σχετίζονται με το θέμα (τουρισμός, πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, θέματα ανταγωνισμού, θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ κ.ά.). Για το τραμ, ο υπουργός τόνισε ότι θα εξεταστεί με βάση τις οικονομικές δυνατότητες και με την προϋπόθεση ότι το έργο θα είναι βιώσιμο, ενώ για τα υδροπλάνα ανακοίνωσε ότι το υπουργείο ετοιμάζει ήδη το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς. Αναφορικά τέλος με τη συγχώνευση HELEXPO- ΔΕΘ και ΟΠΕ ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης συμφώνησε με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργείου.

Βασικό εργαλείο του τουρισμού οι αερομεταφορές

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, είχε νωρίτερα συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κ. Κεφαλογιάννη επισήμανε ότι οι αερομεταφορές αποτελούν βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας και το ΥΠΟΤ έχει θέσει προτεραιότητα την πολιτική σε αυτό τον τομέα.

Μάλιστα, υπογράμμισε ότι για να γίνει η Ελλάδα ένας ανταγωνιστικός τουριστικός προορισμός θα πρέπει να αναπτυχθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, αλλά και η Αθήνα, το αεροδρόμιο της οποίας έχει και τη μεγαλύτερη πτώση στις αφίξεις την εφετινή περίοδο. Απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική μείωσης του «σπατόσημου», η υπουργός Τουρισμού σημείωσε ότι «θα εκπονηθεί στρατηγική για τις αερομεταφορές, γεγονός που σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα που έχουμε δει ότι δημιουργούνται στον ανταγωνισμό, στη σωστή ανάπτυξη του τουρισμού στη χώρα μας, θα ληφθούν υπόψη, με το θέμα του "σπατόσημου" και το θέμα των υψηλών τελών των αεροδρομίων να είναι προφανώς βασικά θέματα που θα πρέπει να δούμε».

Από την πλευρά του, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι οι αερομεταφορές είναι κομβικής σημασίας για την Ελλάδα, αλλά επίσης αποτελούν «εξίσωση με διάφορους άγνωστους, που θα πρέπει να απαντήσει κανείς έχοντας υπόψη την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος».

Όπως είπε, το ζήτημα των αερομεταφορών είναι ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης που σύντομα θα παρουσιάσει στοιχεία για τη στρατηγική των αερομεταφορών, καθώς η οικονομική κρίση επιβάλει γοργούς ρυθμούς.

Στη συνάντηση, ήταν ακόμα παρόντες ο αντιπρόεδρος της Aegean Ευτύχης Βασιλάκης, ο Γιώργος Κουλούρης από την Olympic Air και ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθηνών και Αττικής Αλέξανδρος Βασιλικός.

«Ναι» από το υπουργείο Ναυτιλίας στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Β. Σποράδων- Θεσσαλονίκης

«Εάν υπάρξει νέο επιχειρηματικό ενδιαφέρον στο μέλλον για την ακτοπλοϊκή σύνδεση των Βόρειων Σποράδων με τη Θεσσαλονίκη, εμείς θα δώσουμε την έγκριση μας» δήλωσε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Κωστής Μουσουρούλης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Μαρίνας Χρυσοβελώνη, στη Βουλή, με αφορμή απόφαση της εταιρείας sea link ferries, θυγατρικής της NEL, να ανακαλέσει τη δρομολόγηση πλοίου ΑΛΚΥΟΝΗ στη γραμμή, επικαλούμενη πτώση της επιβατικής κίνησης και καθυστέρηση στις επισκευαστικές εργασίες του πλοίου.

Η κ. Χρυσοβελώνη υποστήριξε ότι τα νησιά αντιμετωπίζουν πρόβλημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης, καθώς στη Σκιάθο και τη Σκόπελο λειτουργούν μεταβατικά δικαστήρια, τα οποία έχουν περισσότερους δικάσιμους κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Ο κ. Μουσουρούλης τόνισε ότι οι εταιρείες στο πλαίσιο του νόμου 2932 και όσον αφορά τις ελεύθερες δρομολογήσεις, δρομολογούν ελεύθερα τα πλοία τους ανάλογα με την επιχειρηματική πρωτοβουλία και ότι η πολιτεία οφείλει να διαπιστώνει ότι εκπληρώνονται οι προϋποθέσεις δρομολόγησης και βεβαίως σε αντίθετη περίπτωση να παρεμβαίνει. Πρόσθεσε, επίσης, ότι οι Βόρειες Σποράδες, Σκιάθος, Σκόπελος, Αλόννησος, συνδέονται, αυτή τη στιγμή ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Βόλου, με τον Άγιο Κωνσταντίνο Στυλίδας και με την Εύβοια μέσω Κύμης.

Ο υπουργός τόνισε, επίσης, ότι σύντομα στη βουλή σκοπεύει να καταθέσει μια μελέτη σχετικά με τα προβλήματα της ακτοπλοΐας, προκειμένου όλα τα κόμματα να τοποθετηθούν και επί του κοινωνικού και επί του οικονομικού ζητήματος.

Δήλωσε ότι η σύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική Ελλάδα δεν είναι μόνο πολιτική απόφαση, στηρίζεται και σε μια σειρά παραμέτρων που αφορούν την οικονομία, αλλά και τις διεθνείς συνθήκες.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
Λιγότερο από 10.000.000 ο νόμιμος πληθυσμός της Ελλάδας

«Η Θεσσαλονίκη πρέπει να ανοίξει τα φτερά της, τώρα που οι ελπίδες μας στρέφονται στον τουρισμό»