Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την Αγροτική Τράπεζα

Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε χθες η ενημέρωση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο για το θέμα της απορρόφησης των υγιών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας από την Τράπεζα Πειραιώς. Οι κ.κ. Στουρνάρας και Προβόπουλος βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις ενστάσεις των βουλευτών όλων των κομμάτων αναφορικά με το τίμημα της μεταβίβασης αλλά και την αναγκαιότητά της. Επίσης, εκφράστηκαν προβληματισμοί για το κενό χρηματοδότησης που ενδέχεται να προκύψει για τον αγροτικό τομέα, ύστερα από την παύση εργασιών της «Αγροτικής».

Πάντως, ο υπουργός και ο διοικητής της ΤτΕ, υπεραμυνόμενοι των αποφάσεων που ελήφθησαν, δήλωσαν ότι η μεταβίβαση υπήρξε η μόνη εφικτή λύση. Ειδικότερα, ο κ. Προβόπουλος στην τοποθέτησή του υποστήριξε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είχε αποφασίσει ότι μετά το τέλος Ιουλίου δεν θα μπορούσε να παρέχει ρευστότητα στην ΑΤΕ, διότι, όπως είπε, η τράπεζα αυτή ήταν σημαντικά υποκεφαλαιοποιημένη, δεν ήταν βιώσιμη και δεν υπήρχε προοπτική ο βασικός μέτοχος να την ανακεφαλαιοποιήσει. «Αν δεν εφαρμόζονταν επομένως τα μέτρα εξυγίανσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διέκοπτε την παροχή ρευστότητας, ύψους 6,3 δις ευρώ. Αν όμως διακοπτόταν η παροχή ρευστότητας, η Αγροτική θα έκλεινε αμέσως. Και θα είχαμε πάνω από 5000 ακόμη ανέργους, ενώ θα έπρεπε να ανευρεθούν 14 δις ευρώ για την αποζημίωση των καταθετών και άλλα 6,3 δις ευρώ για την επιστροφή της ρευστότητας στο Ευρωσύστημα, συνολικά πάνω από 20 δις ευρώ», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος.

Όπως τονίστηκε, στο πλαίσιο αυτό υπήρχαν δύο προοπτικές: Η μία θα ήταν να κλείσει η Αγροτική Τράπεζα και η άλλη λύση ήταν η συγχώνευση -η επιλογή που ακολουθήθηκε τελικά.

Αναφερόμενος στις ακολουθούμενες διαδικασίες, ο κ. Προβόπουλος είπε ότι ήταν αυτές που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία. Ανέφερε ότι από το εξωτερικό στο οποίο απευθύνθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος, δεν υπήρξε ενδιαφέρον. Από την εγχώρια τραπεζική αγορά, ενδιαφέρθηκαν τέσσερις ελληνικές τράπεζες, δύο υπέβαλαν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας τις προτάσεις τους, ώστε να λάβουν τη συναίνεσή του, και η μία τελικά, απέσυρε το ενδιαφέρον της. Δεσμευτική πρόταση κατέθεσε στις 27 Ιουλίου μονάχα η Τράπεζα Πειραιώς -και το ΤΧΣ έκρινε πως ικανοποιούνται τα απαιτούμενα κριτήρια. Όσον αφορά δε, το κλίμα εμπιστευτικότητας, που συνόδευσε τις διαδικασίες μεταβίβασης, ο κ. Προβόπουλος σημείωσε πως «εξ ορισμού, η μεταβίβαση μιας ασθενούς τράπεζας, πρέπει να γίνεται σε συνθήκες εμπιστευτικότητας, ειδάλλως θα προκαλείτο πανικός στους καταθέτες, με αρνητικές συνέπειες για την οικονομία και την κοινωνία».

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύθηκε να καταθέσει σύντομα ειδική νομοθετική ρύθμιση για τα μη ενήμερα δάνεια, με τα οποία έχει υποθηκευθεί αγροτική γη: «Η αγροτική γη δεν θα πάει στον εκκαθαριστή. Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από κοινού με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μήπως και απελευθερώσουμε αγροτική γη, καθώς η ΑΤΕ έχει πάρει εγγυήσεις 25 φορές παραπάνω απ' τα δάνεια που έχει δώσει», ανέφερε ο κος Στουρνάρας. Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακοίνωσε ότι «η Τράπεζα Πειραιώς, σε επιστολή που απέστειλε, λέει πως «όπου υπάρχει τόσο μεγάλη, δυσανάλογα μεγάλη αξία γης για ενήμερα δάνεια, να την μειώσουμε». Είναι μεγάλη η αβάντα που γίνεται...».

Η αντιπολίτευση

Ενδεικτικές του κλίματος που επικράτησε στη Βουλή είναι ορισμένες τοποθετήσεις βουλευτών. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ είπε πως η κυβέρνηση «μετατρέπει την Ελλάδα σε μπανανία, στη μόνη χώρα στην Ευρώπη χωρίς Αγροτική Τράπεζα και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο». «Πώς είναι δυνατόν να εποπτεύετε και να πουλάτε ταυτόχρονα; Υπάρχει εποπτική αρχή που να βεβαιώνει πως κάτι δεν είναι βιώσιμο και να πηγαίνει μετά να το πουλάει;» είχε ρωτήσει, σε άλλο σημείο, ο βουλευτής.

Συνεχίζοντας, ο ίδιος επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας: «Εργάζεστε για τα ιδιωτικά συμφέροντα και ό,τι το δημόσιο το εχθρεύεστε και το μισείτε. Δεν λέω πως ήταν σε όλα σωστό το Δημόσιο, αλλά εσείς το διοικούσατε. Χιλιάδες ανθρώπους τους στέλνετε στο δουλεμπόριο. Γιατί δεν εμφανίζετε την προσφορά της "Πειραιώς" για τους εργαζόμενους;».

Εξ αρχής ανέφερα πως η μεταβίβαση αυτή επελέγη γιατί σώζονται όλοι οι εργαζόμενοι» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας. «Είναι πραγματικά τυχεροί οι εργαζόμενοι της Αγροτικής, γιατί, αν ακολουθούσαμε το σενάριο της μεταβατικής τράπεζας, θα είχε μειωθεί ο αριθμός τους. Δεν βλέπω γιατί να μην υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων της «Αγροτικής» μετά την μεταβίβαση…».

«Με 90 εκ. ευρώ αγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς την ΑΤΕ, όταν τα κέρδη απ' τις συνέργειες είναι 110 εκ. ευρώ» παρατήρησε ο Κώστας Μαρκόπουλος (Ανεξάρτητοι Έλληνες). «Δωρίσατε την ΑΤΕ στον Σάλλα» κατηγόρησε τους δύο άνδρες ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ). «Πώς προέκυψε το τίμημα των 90 εκ.; Μόνο το ακίνητο του Τσίλερ κοστίζει 95 εκ.!» παρατήρησε η Θ. Τζάκρη (ΠΑΣΟΚ).

«Δεν πουλήθηκε τίποτα. Μεταφέρθηκαν περιουσιακά στοιχεία, τα υγιή» απάντησε ο Γ. Προβόπουλος. «Τις συνέργειες θα τις καρπωθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ο βασικός μέτοχος. Η Τράπεζα Πειραιώς, θα μπορούσε να δώσει και μηδέν τίμημα…» συμπλήρωσε ο Διοικητής της ΤτΕ. «Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ιδιωτική μονάχα κατ' όνομα, καθώς ελέγχεται απ' το Δημόσιο, αν και το μάνατζμεντ είναι ιδιωτικό», ανέφερε από πλευράς του ο Γ. Στουρνάρας.

«Πριν δυο χρόνια είχε τεθεί θέμα πώλησης του συνόλου της ΑΤΕ με τίμημα άνω των 300 εκ. ευρώ. Πώς είναι δυνατόν να δίνεται σήμερα για 95 εκ.;» αναρωτήθηκε ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Δημοκρατίας, Γ. Κασαπίδης. «Αυτά αλλάζουν. Είναι διαφορετικές οι συνθήκες σήμερα. Έχει γίνει το PSI, υπάρχει ύφεση, αυτό εξηγεί τα 95 εκ.» απάντησε ο Γιάννης Στουρνάρας.

«Τι θα γίνει αν κάποια απ' τα δάνεια καταστούν ληξιπρόθεσμα και απαιτητικά; Και τι θα γίνει αν εξαγοραστεί η Πειραιώς από κάποια ξένη τράπεζα, όταν ξέρουμε πως η γη είναι εθνικό κεφάλαιο;» ρώτησε ο Γ. Καρασμάνης. «Τι θα γίνει δηλαδή; Θα πάρει την αγροτική γη, θα την τεμαχίσει και θα την πουλήσει έξω;» απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.

Από πλευράς «Χρυσής Αυγής», ο Ηλίας Παναγιώταρος ρώτησε τι θα γίνει με τα δάνεια των κομμάτων - εισπράττοντας την απάντηση πως αυτά συγκαταλέγονται στα εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ερώτησή του, δε, «αν υπάρχει μέλος του ΔΣ της παλιάς «Αγροτικής», που μετέφερε 8 εκ. ευρώ στο εξωτερικό» εισέπραξε την απάντηση του κ. Προβόπουλου, ότι η ΤτΕ έχει ήδη διεξάγει έρευνα και έχει μεταβιβάσει τα ευρήματά της στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Υπενθυμίζεται ότι οι Εργαζόμενοι στην ΑΤΕ βρίσκονται σε επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες και χθες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία προς τη Βουλή. Επίσης, κινητοποιήσεις πραγματοποιούν και οι εργαζόμενοι στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, οι οποίες θα κλιμακωθούν με πανελλαδική απεργία την προσεχή Τετάρτη.

Για δημοσίευμα του Reuters

Εξάλλου, ο κ. Προβόπουλος κληθείς να απαντήσει σε σχετική ερώτηση, αναφέρθηκε σε χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Ρόιτερς, αναφορικά με τον εποπτικό ρόλο της Κεντρικής Τράπεζας σε προηγηθείσες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της τραπέζης Πειραιώς. Ο κ. Προβόπουλος χαρακτήρισε αυθαίρετα τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει το δημοσίευμα.

Ειδικότερα, απαντώντας καταρχάς στην επισήμανση του Reuters ότι η Τράπεζα της Ελλάδος θα έπρεπε να ζητήσει να αφαιρεθούν από τα εποπτικά κεφάλαια της Τράπεζας Μαρφίν Εγνατίας τα ποσά των δανείων που δόθηκαν στον κ. Σάλλα για την αγορά μετοχών της Τραπέζης Πειραιώς, είπε: «Παντού στον κόσμο μπορούν να αγοραστούν μετοχές με δάνεια. Ούτε το ευρωπαϊκό δίκαιο, ούτε η ‘Βασιλεία’, ούτε και το εθνικό δίκαιο απαγορεύουν αυτήν τη δυνατότητα. Για την προστασία της ακεραιότητας των εποπτικών κεφαλαίων, αφαιρούνται μόνο τα δάνεια που δίνονται από μία τράπεζα ή από «συνδεδεμένα με αυτήν μέρη» για να αγοραστούν μετοχές της ίδιας της τράπεζας, κάτι που προφανώς δεν ισχύει εδώ (δάνειο της Μαρφίν για αγορά μετοχών στην Πειραιώς). Επίσης, για να αφαιρεθούν τέτοια κεφάλαια θα έπρεπε το μόνο μέσο αποπληρωμής των δανείων να είναι οι ενεχυριασμένες μετοχές και επιπλέον οι μετοχές αυτές να ξεπερνούν το 10% του μετοχικού κεφαλαίου της Πειραιώς. Κάτι τέτοιο φυσικά δεν συμβαίνει, αφού το ποσοστό συμμετοχής του κ. Σάλλα είναι κάτω από 5%.»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σώα η οικογένεια που είχε εγκλωβιστεί στον Όλυμπο - Βίντεο από την επιχείρηση
Με ασφάλεια οδηγήθηκε στο καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» η τετραμελής οικογένεια από τη Βουλγαρία έπειτα από ολονύχτια επιχείρηση διάσωσης
Σώα η οικογένεια που είχε εγκλωβιστεί στον Όλυμπο - Βίντεο από την επιχείρηση