Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Τη δημιουργία ενός Μητροπολιτικού Θεματικού Πάρκου, όπου θα συνυπάρχουν το εκθεσιακό και το συνεδριακό κέντρο με ένα μεγάλο αστικό πάρκο που θα καλύπτει το σύνολο των 190 στρεμμάτων της σημερινής ΔΕΘ, προτείνουν με μελέτη τους ο Πρόδρομος Νικηφορίδης και ο Μπερνάρ Κουόμο.
Οι δύο αρχιτέκτονες παρουσίασαν την μελέτη τους για πρώτη φορά την Τρίτη στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΘ, και χθες σε εκπροσώπους του τύπου. Προηγήθηκε συζήτησή τους με τον αντιπεριφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολο Τζιτζικώστα, ενώ δεν κατάφεραν να συναντήσουν τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη ο οποίος λείπει εκτός πόλης αυτό το διάστημα.
Τι περιλαμβάνει η πρότασή τους; Να διατηρηθούν το Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το Περίπτερο 2, το Παλαί ντε Σπορ και το Βελλίδειο, πίσω από το τελευταίο να κατασκευαστεί ξενοδοχείο, ενώ το υπόλοιπο μέρος όπου εκτείνεται η σημερινή ΔΕΘ να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου με κήπους, υπαίθριους κινηματογράφους, πεζόδρομους, καφέ και γήπεδα αθλοπαιδιών, αλλά και υπόγειους χώρους στάθμευσης. Πώς θα γίνουν όλα αυτά; Με ανύψωση του εδάφους. «Θα δημιουργήσουμε έναν χαμηλό λόφο που θα φιλοξενήσει κάποιες χρήσεις και ταυτόχρονα η επιφάνειά του θα γίνει χώρος πρασίνου. Έτσι θα υπάρχει νέα οπτική στη θάλασσα και στον Όλυμπο», εξήγησε ο κ. Νικηφορίδης, ενώ πρόσθεσε πως το εκθεσιακό κέντρο 40.000 m2 που θα κατασκευαστεί θα βρίσκεται γύρω από το Παλαί ντε Σπορ. «Η υπάρχουσα διασπορά των περιπτέρων είναι μη λειτουργική και μας στερεί από βιώσιμο χώρο», σχολίασαν οι δύο αρχιτέκτονες, ενώ τόνισαν πως προέβησαν στη συγκεκριμένη πρόταση με καθαρά δική τους πρωτοβουλία και στόχο να ξεκινήσει μια συζήτηση για το τι θέλουμε να κάνουμε στο συγκεκριμένο χώρο. Αφορμή ήταν οι ανησυχίες τους για το θέμα της μεταφοράς της ΔΕΘ που υπάρχει εδώ χρόνια όμως τίποτε δεν φαίνεται να προχωρά στη διευθέτησή του, ενώ παράλληλα η μετεγκατάσταση στη Σίνδο φαίνεται να έχει παγώσει.
Μάλιστα όπως ανέφεραν επόμενος στόχος τους είναι μια πρόταση για το Λιμάνι της πόλης. Όσον αφορά στο χρηματικό μέρος, υπάρχει ενδεχόμενο να αναζητηθεί χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΕΚΘΕΣΙΑΚΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΟΙ ΧΩΡΟΙ
• Ενιαίος εκθεσιακός χώρος 40.000τμ
• Συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχείο σε μία ενιαία ενότητα με το Βελλίδειο
Ο ΚΗΠΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
• Αστικό Πάρκο
• Βοτανικοί Κήποι
• Πειραματικοί Κήποι
• Συμμετοχικοί Κήποι
ΧΩΡΟΙ ΑΝΑΨΥΧΗΣ
• Υπαίθριοι Κινηματογράφοι
• Παιδότοποι
• Καφέ – Εστιατόρια
ΧΩΡΟΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
• Παλαί Ντε Σπορ
• Γήπεδα αθλοπαιδιών
• Scatebord