Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Αρχείο

H γεωργία καλείται να μας σώσει!

H γεωργία καλείται να μας σώσει!
Προσθέστε το typosthes.gr ως προτιμώμενη πηγή στα αποτελέσματα αναζήτησης στην Google Google Logo">

Της ΜΑΡΙΑΣ ΚΟΥΖΟΥΦΗ

Δεκατέσσερις καινοτόμοι επιχειρηματίες, που τόλμησαν να κοιτάξουν μπροστά και πέτυχαν, μοιράστηκαν χθες, από τη Θεσσαλονίκη και από το βήμα της ημερίδας «ΕΠΙ – ΓΗ – ΡΗΣΤΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ», την εμπειρία, την επιτυχία αλλά και τα προβλήματα που συνάντησαν και έδειξαν το δρόμο σε όλους όσους επιθυμούν να δραστηριοποιηθούν στην πρωτογενή παραγωγή.

Βιολογικά σαλιγκάρια, κλιματικά ουδέτερα ελαιόλαδα, «υγρός χρυσός» ή αλλιώς ροδέλαιο, βιολογικά κράνα με υψηλή αντιοξειδωτική δράση και γκότζι μπέρι, είναι μερικά από τα επιτυχημένα και αναγνωρισμένα παραδείγματα ενασχόλησης με την πρωτογενή παραγωγή που παρουσίασαν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και συνεταιρισμών από όλη την Ελλάδα.

Την ημερίδα, που διοργάνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στο συνεδριακό κέντρο «Ν. Γερμανός», στο πλαίσιο της ΔΕΘ, χαιρέτισε ο ίδιος ο υπουργός, καθηγητής Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο οποίος ανέφερε ότι «πατήσουμε» στα μεγάλα πλεονεκτήματα που προσφέρει ο τόπος μας, βάλουμε δουλειά και μεράκι και αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες της έρευνας και της τεχνολογίας, μπορούμε να τα καταφέρουμε και να είμαστε πρωταθλητές. Παράλληλα, όπως είχε δηλώσει και σε πρόσφατη συνέντευξή του στον «Τ.Θ.», ο κ. Τσαυτάρης επανέλαβε ότι στόχος είναι να γίνει αυτή η γεωργία ξανά πυλώνας ανάπτυξης του τόπου.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ανέφερε ότι η αντιστροφή της τάσης της μεταναστευτικής κίνησης, προς την περιφέρεια, που παρατηρείται για πρώτη φορά, δημιουργεί αισιοδοξία, ενώ πρόσθεσε και αυτός ότι πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην πρωτογενή παραγωγή και επεσήμανε ότι η βάση της επιτυχίας για την αγροτική επιχειρηματικότητα, είναι το τρίπτυχο ποιότητα – εξωστρέφεια - καινοτομία. «Ας μην μας παρασύρει η καταθλιπτική συγκυρία. Η Ελλάδα έχει και πλούτο και ανθρώπους», ήταν το αισιόδοξο μήνυμα που έστειλε ο κ. Χαρακόπουλος.

Οι «πρωταθλητές»

Πρωταθλητές της παραγωγικής διαδικασίας, από τον πρωτογενή τομέα μέχρι την μεταποιητική διαδικασία, τη διακίνηση και τις εξαγωγές, πήραν κατόπιν το λόγο στην ημερίδα και μιλώντας ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου, στο οποίο βρίσκονταν και αρκετοί νέοι άνθρωποι, μίλησαν για το πώς κατέφεραν να είναι κερδοφόροι, σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, να είναι εξωστρεφείς και να καταφέρνουν να ικανοποιούν τις ανάγκες του σύγχρονου καταναλωτή.

Μια «ρόδινη» καλλιέργεια

Για την καλλιέργεια ρόδων και την παραγωγή ροδέλαιου, το οποίο αποκαλείται και «υγρός χρυσός» εξαιτίας της υψηλής τιμής πώλησής του, μίλησε εκ μέρους του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αρωματικών, Φαρμακευτικών και Οπωροκηπευτικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, η Υπεύθυνη Πωλήσεων κ. Κατερίνα Δαδαμόγια, η οποία υπενθυμίζουμε ότι έχει μιλήσει πρόσφατα και στον «Τ.Θ.» για τις δράσεις του συνεταιρισμού. Η κ. Δαδαμόγια αναφέρθηκε στην καλλιέργεια του ρόδου, η οποία, όπως είπε, δεν είναι απαιτητική και για αυτό είναι ελκυστική για όσους έχουν ανεκμετάλλευτα χωράφια ή δεν έχουν πολύ χρόνο. Επίσης, είναι επικερδής, καθώς το ροδέλαιο μπορεί να φτάσει να πωλείται έως και 7-10 χιλ. ευρώ το λίτρο. Είπε ακόμη ότι η απόδειξη της υψηλής ποιότητας του ροδέλαιου της περιοχής, βάσει ερευνών, αποτελεί «εισιτήριο» για την είσοδο σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού. Αναφέρθηκε ωστόσο, στην ανάγκη αύξησης της παραγωγής και επέκτασης των εγκαταστάσεων.

Γκότζι μπέρι και αντιοξειδωτικά κράνα

Για το ελληνικό γκότζι μπέρι και κυρίως για μια νέα προσέγγιση στην προώθηση της συγκεκριμένης καλλιέργειας, μέσω της δημιουργίας cluster, στο οποίο συμμετέχουν πολλές και διαφορετικές επιχειρήσεις που έχουν έναν κοινό σκοπό, μίλησε ο Χρήστος Τράντης, γενικός διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυδύναμων Φυτών Δυτ. Μακεδονίας. Για τον πρώτο βιολογικό κρανεώνα παγκοσμίως, ο οποίος εδρεύει στην Κυψέλη Ημαθίας, μίλησε ο υπεύθυνος της εταιρίας Alorea, Κωνσταντίνος Ντούλιας. Όπως τόνισε, κατοχύρωσε στην Ευρώπη δυο από τις ποικιλίες, που ο ίδιος δημιούργησε, ενώ μετρήσεις της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ απέδειξαν ότι τα κράνα έχουν την υψηλότερη αντιοξειδωτική δράση από όλα τα άλλα φρούτα που καλλιεργούνται στη Μακεδονία. Είπε ακόμη ότι η συγκεκριμένη καλλιέργεια μπορεί να αποφέρει καλό εισόδημα για τους αγρότες, ενώ ανέφερε ότι οι αρχαίοι θεωρούσαν την κρανιά μαγικό δένδρο και το ξύλο της είχε χρησιμοποιηθεί για στον Δούρειο Ίππο.

Σε θέματα εκπαίδευσης εστιάστηκε η ομιλία του Δρ, Πάνου Κανέλλη, προέδρου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τα αγροτικά προϊόντα της οποίας πέτυχαν στην αγορά και σήμερα είναι πολύ δημοφιλή. Για τη γνωστή και διακεκριμένη βιομηχανία καλλυντικών Apivita, μίλησε ο Business Development Director της εταιρίας, κ. Αναγνώστης Τσουκαλάς, ενώ για τον δυνατό συνεταιρισμό αγροτικών προϊόντων ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, μίλησε ο πρόεδρός του κ. Νικόλαος Κουτλιάμπας.

Για την πατέντα του να περιορίσει κατά πολύ τη δουλειά του μελισσοκόμου και να αυξήσει κατά περίπου 40% την παραγωγή (χωρίς κάπνισμα και φάρμακα)μίλησε ο υπεύθυνος της εταιρίας Beenectar (μελισσοκομία), επιχειρηματίας κ. Ιωάννης Κατσαμπής.

Ωφέλιμα έντομα και κλιματικά ουδέτερα ελαιόλαδα

Από την πλευρά του, ο επιχειρηματίας κ. Παύλος Σκεντερίδης, αναφέρθηκε στην Bio – insecta (ωφέλιμα έντομα), επιχείρηση που παρέχει βιολογική αντιμετώπιση εντομολογικών προσβολών στις γεωργικές καλλιέργειες και αποτελεί το μοναδικό εντομοτροφείο παγκοσμίως, που διαθέτει εμπορικά το ωφέλιμο είδος «Nephus includes» (αρπακτικό της βαμβακάδας της αμπέλου και των εσπεριδοειδών).

Ως τα πρώτα κλιματικά ουδέτερα ελαιόλαδα παγκοσμίως, έχουν πιστοποιηθεί τα ελαιόλαδα της εταιρίας Gaea, εκ μέρους της οποίας μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλός της κ. Άρης Κεφαλογιάννης. Επίσης, τα προϊόντα συνιστούν τα πρώτα carbon neutral καταναλωτικά προϊόντα στην Ελλάδα. Από την αρχή του 2012, η εταιρεία έχει κερδίσει 13 διεθνή βραβεία και διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το χαρακτηριζόμενο ώς «Όσκαρ» της βιομηχανίας τροφίμων, «Great Taste Award».

Για το Δημοτικό Τυροκομείου Ίου και τις διακρίσεις του μίλησε ο Δήμαρχος Ίου κ. Μιχάλης Πετρόπουλος, ενώ στις δράσεις της Fereikoς Helix (βιολογικά σαλιγκάρια), αναφέρθηκε η Υπεύθυνη Πωλήσεων και Μάρκετινγκ της εταιρίας κ. Μαρία Βλάχου. Το 2009, η εταιρεία, με έδρα την Κόρινθο, βραβεύθηκε με το «Χρυσό Σαλιγκάρι», ως η καλύτερη του κλάδου παγκοσμίως.

Καλλιέργησε λαχανικά από… τον υπολογιστή σου!

Στον τρόπο λειτουργίας ενός καινοτόμου site, του Gineagrotis.gr, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπου ο καταναλωτής διαλέγει το κτήμα και τα λαχανικά που θέλει και ο αγρότης τα καλλιεργεί αντί αυτού και του τα στέλνει… στο σπίτι, φρέσκα και βιολογικά! Με τον τρόπο αυτόν, αποφεύγονται οι μεσάζοντες και πέφτουν οι τιμές. Εκ μέρους του μεγαλύτερου παραγωγού τσιπούρας και λαβρακιού, της εταιρίας Νηρεύς (είδη ιχθυοκαλλιέργειας), μίλησε ο Διευθυντής Διαχείρισης Ποιότητας και R&D κ. Λεωνίδας Παπαχαρίσης. Τέλος, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Venus Growers (κονσερβοποίηση φρούτων), κ. Στέλιος Θεοδουλίδης αναφέρθηκε στις δράσεις και τους στόχους της εταιρίας με έδρα την Ημαθία, που είναι οι πρώτοι παγκοσμίως που συσκεύασαν μεταποιημένα φρούτα σε διαφανείς, πλαστικούς περιέκτες.

Ενισχύσεις και μετά το 2013

Καθησυχαστικός για την επόμενη μέρα, μετά το τέλος της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, εμφανίστηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητής, κ. Τσαυτάρης μιλώντας στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ημερίδας. Όπως είχε πει και στην συνέντευξή του στον «Τ.Θ.» την περασμένη Κυριακή, δε θα σταματήσουν οι ενισχύσεις από την ΕΕ μετά το τέλος του ’13. Μάλιστα, είναι στο χέρι μας, όπως είπε να κάνουμε συστηματικές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε ακόμη και περισσότερα χρήματα.

Η Ελλάδα για παράδειγμα, όπως είπε ο υπουργός, αξιοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρουν οι βοσκότοποι ως μεγάλη εισροή ζωοτροφής στον κτηνοτροφικό τομέα, θα πάρει την επόμενη προγραμματική περίοδο 4,5 δις ευρώ για την αειφόρα διαχείριση αυτής της πλούσιας πηγής.

Ερωτηθείς σχετικά με τις τιμές των ζωοτροφών, θέμα για το οποίο πραγματοποίησαν χθες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Οικονομικών κτηνοτρόφοι, με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), ο υπουργός είπε ότι από την πρώτη στιγμή γίνεται μεγάλη προσπάθεια «να αντιμετωπίσουμε το φλέγον ζήτημα της μεγάλης ανόδου των τιμών των ζωοτροφών που παρατηρείται διεθνώς».

Πρόσθεσε ότι μέσα σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία εξασφαλίστηκε και δόθηκε στο 100% η εξισωτική αποζημίωση μέσα στον Ιούλιο, η οποία στο μεγαλύτερο μέρος της πήγε σε κτηνοτρόφους για να προμηθευτούν ζωοτροφές. Επίσης, είπε ότι θα δοθεί «σήμερα, αύριο» και η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης των πετρελαιοειδών. Αυτό, όπως τόνισε, θα μειώσει το κόστος παραγωγής και θα δώσει ανάσα σε όσους κάνουν συγκομιδή αυτό το διάστημα.

Ακόμη, σημείωσε ότι, όπως ανακοινώθηκε προχθές «άνοιξαν» τα δάνεια από την νέα τράπεζα Πειραιώς-ΑΤΕ για όλους τους γεωργούς, που έχουν λαμβάνειν την Ενιαία Ενίσχυση (2,2 δισ. ευρώ), αλλά και κτηνοτρόφων που δεν υπάγονται σε αυτή. Επίσης, θα χρηματοδοτηθούν μεταποιητικές επιχειρήσεις του αγροτικού τομέα για τα λεγόμενα «δάνεια συγκομιδής».

Σημειώνεται ότι οι κτηνοτρόφοι προειδοποιούν με κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους στην περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η απαιτούμενη χρηματοδότηση για την προμήθεια ζωοτροφών και δεν καταστεί εφικτή η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων δανειακών τους υποχρεώσεων προς τις τράπεζες.

Ακολουθήστε το Typosthes στo Google news Google News

Περισσότερα από Αρχείο

ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ
«Επι-γη-ρησαν» καινοτόμα και πέτυχαν

H γεωργία καλείται να μας σώσει!