Επιμέλεια: ΔΑΝΙΗΛ Γ. ΠΑΠΑΔΑΝΙΗΛ
Χωρίς αποτελέσματα ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, η συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τους επικεφαλής της τρόικας για το νέο πακέτο μέτρων. Μετά τη μόλις 35 λεπτών συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, ακολούθησε συνεργασία του Αντ. Σαμαρά με τον υπουργό Οικονομικών.
Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο πρωθυπουργός έχει συνεχείς επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους. Βγαίνοντας από το Μαξίμου, ο Γ. Στουρνάρας, φανερά προβληματισμένος, τόνισε ότι γίνονται διαβουλεύσεις πάνω στη δέσμη μέτρων την οποία η ελληνική κυβέρνηση έχει στείλει στην τρόικα. Οι εκπρόσωποι των δανειστών «έχουν ζητήσει διευκρινίσεις, τις οποίες παρέχουμε και οι διαπραγματεύσεις και συζητήσεις συνεχίζονται» σχολίασε ακόμη ο κ. Στουρνάρας. Σαφώς θα υπάρξει και νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των δανειστών, διαβεβαίωσε ακόμη. Ο υπουργός Οικονομικών, παρά τον καταιγισμό ερωτήσεων, απέφυγε να απαντήσει τι ακριβώς αμφισβητούν οι εκπρόσωποι της τρόικας, σε ποιο ποσό ανέρχεται η διαφορά, αλλά και τι αντιπροτείνουν, αν για παράδειγμα ζητούν μεγαλύτερες περικοπές στις συντάξεις.
«Κενό» 2 δισ. έβγαλε η συνάντηση τρόικας-Στουρνάρα
Εμμένουν οι επικεφαλής της τρόικας στις ενστάσεις τους και απορρίπτουν μέτρα 2 δισ. ευρώ, από τα συνολικά που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, δήλωσε νωρίτερα υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο, η οποία κράτησε 1,5 ώρα. Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Γ. Στουρνάρας μιλώντας στους δημοσιογράφους απέφυγε να κάνει αναλυτικές δηλώσεις, δεν επιβεβαίωσε τη διαφορά των 2 δισ. και αρκέστηκε να πει ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται: «Οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται. Τους παρουσιάσαμε τη δέσμη μέτρων που έχουν ζητήσει. Έχουν ζητήσει διευκρινίσεις, τους τις παρέχουμε και οι συζητήσεις συνεχίζονται». Συνολικά, το πακέτο των νέων μέτρων προβλέπει μειώσεις δαπανών ύψους 10,576 δισ. ευρώ για τη διετία 2013-2014, ενώ θετική δημοσιονομική επίπτωση θα υπάρχει και στην επόμενη διετία (2015-2016), ανεβάζοντας το ύψος των περικοπών στα 11,418 δισ. ευρώ.
Σ. Κεδίκογλου: «δεν υπάρχει εμπλοκή»
«Δεν υπάρχει εμπλοκή, συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις», ανέφερε ο Σίμος Κεδίκογλου μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με την τρόικα, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει και να προλάβει πιθανές ερμηνείες περί εμπλοκών και προβλημάτων στη διαπραγμάτευση με τη τρόικα. O κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για εργώδεις διαβουλεύσεις και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε διαρκή επαφή με ευρωπαίους ομολόγους του και ανώτατους αξιωματούχους της EE. Επίσης είπε ότι θα υπάρξει και νέα συνάντηση με την τρόικα, αλλά και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση χωρίς, όμως, να είναι γνωστός ο χρόνος σύγκλισής της. Σε ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα στο Eurogroup την επόμενη Δευτέρα να μην υπάρχει οριστική συμφωνία, απάντησε πως «επιδίωξη μας είναι να είμαστε εντός των προθεσμιών».
Συστάσεις του πρωθυπουργού προς υπουργούς
Στο μεταξύ, με συστάσεις του πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά σε υψηλούς τόνους για την επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της κυβέρνησης βρέθηκαν αντιμέτωποι οι υπουργοί και υφυπουργοί στη διάρκεια των διαδοχικών συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες για τη «νύχτα των υπουργών», ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι ρυθμοί της κυβέρνησης στον τομέα της προώθησης των μεταρρυθμίσεων δεν είναι ικανοποιητικοί και ζήτησε να δράσουν ταχύτατα, προκειμένου να ακυρωθεί ένα βασικό επιχείρημα εκ μέρους των δανειστών.
Πυρ ομαδόν από την αντιπολίτευση
Οι τελικές συνομιλίες με την τρόικα, προκειμένου να δώσει την έγκρισή της στα μέτρα και στη συνέχεια να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της δόσης των 31 δισ. αλλά και για την επιμήκυνση, προκαλούν έντονες αντιδράσεις στην αντιπολίτευση. Μάχη ζωής ή θανάτου συνιστά για την κοινωνία η ανατροπή της κυβέρνησης, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, που σημειώνει ότι το τριμερές κυβερνητικό σχήμα «δεν έχει καμία νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον των επόμενων γενιών». «Το αποτυχημένο θέατρο των τριών συναρχηγών οδηγεί τελικά σε αυτό που εξ αρχής είχαν δεσμευτεί στην τρόικα και αποκρύψει από τον ελληνικό λαό, στην πιο ακραία και σκληρή εφαρμογή του μνημονίου, στη λεηλασία των εισοδημάτων των εργαζομένων και στο ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου στους δανειστές», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει ακόμη ότι «οι επιπτώσεις και αυτού του μνημονιακού πακέτου θα είναι τραγικές για την οικονομία και την κοινωνία, με αύξηση της ανεργίας, λουκέτα στις επιχειρήσεις, νέο σπιράλ λιτότητας και ύφεσης». Εξάλλου, διαδηλωτές που κρατούσαν σημαίες των Ανεξάρτητων Ελλήνων, είχαν συγκεντρωθεί έξω από το υπουργείο Οικονομικών και αποδοκίμασαν έντονα του ελεγκτές κατά την είσοδό τους στο κτήριο. «Η τρόικα επέβαλε στην συγκυβέρνηση του ξεπουλήματος τα πιο δυσβάσταχτα αντιλαϊκά μέτρα που έχουν ληφθεί ποτέ σε ευρωπαϊκό κράτος», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Χρυσή Αυγή. Όπως επισημαίνει, οι σημερινές συναντήσεις «θέτουν οριστικά και την ταφόπλακα του αμαρτωλού πολιτικού συστήματος που έχει διασύρει κυριολεκτικά την πατρίδα μας». «Κοινοβουλευτικό, πολιτικό, πραξικόπημα σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού» χαρακτήρισε το νέο πακέτο μέτρων η γενική γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, από τις Βρυξέλλες. Η κ. Παπαρήγα κάλεσε το λαό να ξεσηκωθεί για να παρεμποδίσει το πακέτο μέτρων.
Τη διάλυση της τρόικας προτείνει το Spiegel
«Πιόνια πολιτικών συμφερόντων», έχουν καταστεί οι ελεγκτές της τρόικας, σύμφωνα με σχόλιο που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Der Spiegel», στο οποίο μάλιστα προτείνεται η διάλυσή της. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, καθένα από τα μέλη της τρόικας ακολουθεί τα δικά του συμφέροντα, ενώ οι αποφάσεις για την τύχη της Ελλάδας, λαμβάνονται τελικά από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και κυρίως από το Βερολίνο. «Ακριβώς επειδή πρέπει να ληφθούν αντιδημοφιλείς αποφάσεις, είναι βολικό να φορτώνονται όλα σε ανεξάρτητες επιτροπές, χωρίς την κρίση των οποίων, δεν αποφασίζεται, υποτίθεται, τίποτα», αναφέρει ο αρθρογράφος και τονίζει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, ενώ το ΔΝΤ πιέζει για μια κατά το δυνατόν πιο αντικειμενική έκθεση. «Αν η τρόικα παρουσιάσει μια αρνητική για την Ελλάδα έκθεση, το ΔΝΤ θα μπορούσε να σταματήσει τη συμμετοχή του στην διάσωση της Ελλάδας. Ακόμη όμως και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τα κράτη της Ευρωζώνης δεν θα αφήσουν την Ελλάδα να χρεοκοπήσει», υποστηρίζει το περιοδικό.