Στιγμιότυπο από την παράσταση "Το νερό της ζωής"
Της ΛΕΜΟΝΙΑΣ ΒΑΣΒΑΝΗ
Ένας από τους σημαντικότερους θιάσους της πόλης μας γράφει τον επίλογό του. Ο λόγος για την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» που θα αναστείλει τη λειτουργία της στις αρχές του επόμενου έτους. Πριν γίνει αυτό, έχει ετοιμάσει τέσσερις νέες παραστάσεις για να μας αποχαιρετίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: μέσα από το έργο της στη σκηνή!
«Δεν κλείνουμε σήμερα γιατί θέλουμε να τελειώσουμε δημιουργικά και γιατί σεβόμαστε το μόχθο των ανθρώπων που επί τρεις μήνες έκαναν πρόβες. Είναι πιο ωραίο να ολοκληρώνεις μια πορεία 32 ετών, όχι με μια κηδεία, αλλά παίζοντας θέατρο», σημείωσε χθες ο Νικηφόρος Παπανδρέου, ιδρυτής του θιάσου.
Εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση να πέσει οριστικά η αυλαία στο θέατρο Αμαλία, είπε πως η κατάσταση έφτασε σε οριακό σημείο έπειτα από την απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού να μη δοθούν καθόλου επιχορηγήσεις για την περσινή θεατρική περίοδο. «Φτάσαμε στα όριά μας. Η λογιστική σωφροσύνη θα απαιτούσε να πάρουμε αυτή την απόφαση πέρυσι, όμως εμείς συνεχίσαμε με ένα πλούσιο ρεπερτόριο. Τον Μάιο το ΥΠΠΟΤ είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δοθούν αναδρομικά χρήματα (…).
Παρ' όλα αυτά, έπειτα από τη διαβεβαίωση ότι οι όποιες αποφάσεις για τη φετινή θεατρική περίοδο θα ανακοινωθούν εγκαίρως (πράγμα που δεν συνέβη), προχωρήσαμε στον σχεδιασμό της νέας σαιζόν, με ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στις συνεργασίες και τις συμπαραγωγές με άλλες θεατρικές δυνάμεις της πόλης, όπως επιβάλλουν οι δύσκολοι καιροί που περνάμε.
Ωστόσο, γίνεται κάθε μέρα σαφέστερο ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν έχει διέξοδο, κάθε παράταση διογκώνει ακόμη περισσότερο τα χρέη», δήλωσε.
«Είμαι περήφανη για το ταξίδι που κάναμε, αλλά η Πειραματική Σκηνή έκλεισε τον κύκλο της, έτσι όπως τον ξέραμε. Ένα θέατρο με εναλλασσόμενο ρεπερτόριο, με πέντε έργα το χρόνο, που απασχολεί αρκετούς ηθοποιούς και έχει εκδοτικό έργο δεν μπορεί να ζήσει μόνο με τις εισπράξεις από τα εισιτήρια», σημείωσε η ηθοποιός Έφη Σταμούλη, ενώ τόνισε πως η Πειραματική Σκηνή έρχεται να προστεθεί σε άλλα επιχορηγούμενα θέατρα που έβαλαν λουκέτο λόγω της κρίσης (όπως το Αμφιθέατρο, το Θέατρο της Άνοιξης κα).
Και αν η θέληση να αποκτήσουν μια δική τους στέγη στο λιμάνι δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα, σήμερα το μεγαλύτερο οικονομικό βάρος δεν προέρχεται από το ενοίκιο του θεάτρου Αμαλία, αλλά από το ΙΚΑ.
Τέσσερις προτάσεις
Αναφορικά με τον προγραμματισμό, θα υπάρξουν τέσσερις πρεμιέρες τον Δεκέμβρη, μία κάθε εβδομάδα, ενώ οι παραστάσεις, σε εναλλασσόμενο πρόγραμμα, θα συνεχιστούν ως τις 29 Ιανουαρίου.
Η πρώτη θα είναι η κωμωδία του Κεν Λούντβιχ «Πανικός στα παρασκήνια» που θα δοθεί στις 2/12 (ώρα 21.00). «Πρόκειται για έναν θίασο σε κρίση, όπου όλοι χρωστούν και υπάρχουν φοβερά προβλήματα και παρεξηγήσεις. Είναι μια παράσταση θεάτρου μέσα στο θέατρο», σημείωσε ο Στάθης Μαυρόπουλος που υπογράφει τη σκηνοθεσία.
Παραστάσεις κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, έως τις 29 Ιανουαρίου.
Στις 8/12 (21.00) θα πραγματοποιηθεί η επίσημη πρεμιέρα του έργου «Το νερό της ζωής», που είναι μια σύνθεση στοιχείων από το ομότιτλο παραμύθι των αδελφών Γκριμ και από άλλα λαϊκά παραμύθια. Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι της Ελένης Δημοπούλου.
Πρωινές παραστάσεις κάθε Κυριακή στις 11.30, ως τις 29 Ιανουαρίου.
Στις 14 &15/12 (21.00) θα ανεβεί η μουσική παράσταση-αναλόγιο «Κάνε άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά», μια συμπαραγωγή της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης» και του Τμήματος Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, που πρωτοπαίχτηκε στα φετινά «Δημήτρια».
Τέλος στις 21/12 θα γίνει η πρεμιέρα της «Ολεάννα» του Ντέιβιντ Μάμετ. Πρόκειται για μια παράσταση της θεατρικής ομάδας «Passatempo», σε συμπαραγωγή με την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης». Επί σκηνής θα δούμε μια συνάντηση μιας φοιτήτριας, που δεν θέλει να αποτύχει στις εξετάσεις, με έναν πετυχημένο καθηγητή. «Εκείνος λέει ότι ήταν μάθημα. Εκείνη, σεξουαλική παρενόχληση. Όποια θέση και να πάρετε, θα χάσετε» (Ντέιβιντ Μάμετ).
Η μετάφραση και η σκηνοθεσία είναι της Γλυκερίας Καλαϊτζή.
Παραστάσεις κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 21.00, έως τις 26 Ιανουαρίου.
Και αν «σπάσουν τα ταμεία» είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να πάρουν παράταση.
Για τις αρχές του 2012 προγραμματίζεται και μια γιορτή για τα δέκα χρόνια από το θάνατο του Χρήστου Αρνομάλλη, αλλά και ένα μπαζάρ αντικειμένων και εντύπων του θιάσου.
Το Θέατρο Αμαλία βρίσκεται στην οδό Αμαλίας 71. Τηλ κρατήσεων – πληροφοριών 2310.821483.