Skip to main content
Menu Αναζήτηση
espa-banner

Ανακαλύφθηκαν εγκεφαλικά κύτταρα που ελέγχουν την πείνα

Τα νέα ευρήματα προσφέρουν ελπίδες για νέες θεραπείες της παχυσαρκίας, σύμφωνα με αμερικανούς επιστήμονες

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν εγκεφαλικά κύτταρα που βοηθούν στον έλεγχο του αισθήματος της πείνας, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο Cell. Η ανακάλυψη αυτή ενδεχομένως να ανοίγει νέους δρόμους για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. «Εντοπίσαμε δύο νέους πληθυσμούς κυττάρων στον εγκέφαλο που συμβάλλουν στον έλεγχο της όρεξης. Τα δύο είδη κυττάρων εντοπίστηκαν στον ραχιαίο πυρήνα ραφής του εγκεφαλικού στελέχους», εξηγεί ο δρ Αλεξάντερ Νεκτόου.

perierga.gr - Η πείνα ξεκινά από το μυαλό!

Ο ερευνητής διαπίστωσε ότι εν λόγω εγκεφαλική περιοχή ενεργοποιούνταν όταν τα ποντίκια ήταν πεινασμένα. Επίσης, οι εγκεφαλικές απεικονίσεις πειραματόζωων που είχαν λάβει ποσότητα φαγητού μεγαλύτερη του φυσιολογικού αποκάλυψαν ένα διαφορετικό πρότυπο δραστηριότητας του ραχιαίου πυρήνα ραφής του εγκεφαλικού στελέχους. Αυτό σημαίνει ότι οι νευρώνες σε αυτό το εγκεφαλικό τμήμα έχει ξεκάθαρο ρόλο στην συμπεριφορά ως προς την σίτιση.

«Υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια. Το ένα είναι τα συγκεκριμένα κύτταρα απλώς ενεργοποιούνται από το αίσθημα της πείνας χωρίς ωστόσο να καθοδηγούν την διαδικασία της πρόσληψης τροφής. Το άλλο σενάριο ειναι να είναι όντως μέρος του του μηχανισμού ανταπόκρισης στην πείνα. Και υποψιαζόμαστε ότι μάλλον συμβαίνει το δεύτερο», λέει ο δρ Νεκτόου.

Σε κάθε περίπτωση η έρευνα θα συνεχιστεί ώστε να επιβεβαιωθεί ότι συγκεκριμένα είδη νευρώνων που απαρτίζουν το ραχιαίο πυρήνα ραφής του εγκεφαλικού στελέχους εμπλέκονται στην όλη διαδικασία. Πάντως, οι επιστήμονς δηλώνουν αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να σχεδιάσουν αποτελεσματικότερες θεραπείες για την παχυσαρκία και τα σχετιζόμενα με αυτή νοσήματα, όπως ο διαβήτης, δεδομένου ότι το ένα πέμπτο των ενηλίκων αναμένεται να είναι παχύσαρκοι έως το 2025.

πηγή: tovima.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας
Πολύ σημαντικά ευρήματα, δίνουν στοιχεία για μία άγνωστη περίοδο της πόλης - Αρχαιολογική Συνάντηση γίνεται στη Θεσσαλονίκη
Αρχαίος οικισμός κάτω από τη Δράμα – Βρέθηκε σε ανασκαφές στο ναό Αγίας Σοφίας